Επιμέλεια: Γιάννα Μυράτ

Η Γαλλία εγκαινιάζει ένα πρόγραμμα μπόνους για να πείσει τους καταναλωτές να επισκευάσουν τα ρούχα και τα φθαρμένα παπούτσια τους αντί να τα πετάξουν και να αγοράσουν καινούργια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από τον Οκτώβριο, το μπόνους θα έχει τη μορφή έκπτωσης μεταξύ 6 € και 25 € ανά επισκευή.

H Μπερανζέρ Κουιγιάρ, η οποία είναι υφυπουργός Οικολογίας, παραπονέθηκε ότι 700,000 τόνοι ρούχων κατέληγαν σε χωματερές στη Γαλλία κάθε χρόνο.

Η κυβέρνηση πρόκειται να συνεισφέρει 154 εκατομμύρια ευρώ για τη χρηματοδότηση του μπόνους σε διάστημα πέντε ετών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η κ. Κουγιάρ προέτρεψε «όλα τα εργαστήρια ραπτικής και τους τσαγκάρηδες να ενταχθούν στο σύστημα», το οποίο θα προσφέρει έκπτωση 7 ευρώ για νέο τακούνι και 10-25 ευρώ για νέα φόδρα σε σακάκι, φούστα ή άλλο ρούχο.

Στόχος είναι η στήριξη του κλάδου των επισκευών και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Είπε ότι η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να αντιμετωπίσει τη «γρήγορη μόδα» και προσπάθησε να ενθαρρύνει τους καταναλωτές να αγοράζουν πιο «ενάρετα» προϊόντα και να τα επισκευάζουν, αντί να αγοράζουν νέα είδη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Refashion, μια ομάδα που κλήθηκε να δημιουργήσει το πρόγραμμα, λέει ότι 3,3 δισεκατομμύρια είδη ένδυσης, υποδήματα και υφάσματα οικιακής χρήσης κυκλοφόρησαν στην αγορά πέρυσι στη Γαλλία.

Ωστόσο δεν είναι όλοι ενθουσιασμένοι με την κυβερνητική προσέγγιση.

Οι επιχειρηματικοί όμιλοι προειδοποίησαν για «στιγματισμό» μιας σημαντικής γαλλικής βιομηχανίας, ενώ ο βουλευτής των Ρεπουμπλικανών της δεξιάς πτέρυγας, Ερίκ Ποζέ, παραπονέθηκε ότι η κυβέρνηση ήταν ήδη βυθισμένη σε χρέη 3 τρισεκατομμυρίων ευρώ και ότι θα πρέπει να “σταματήσει να πετάει τα χρήματα του γαλλικού λαού από το παράθυρο”.

Ο Πασκάλ Μοράν της Ομοσπονδίας Υψηλής Ραπτικής και Μόδας εξέφρασε ανησυχία για την πιθανή επίδραση στις μάρκες πολυτελείας.

«Μια μεταξωτή οργάντζα δεν πρέπει να κρίνεται ως λιγότερο ανθεκτική από μια πολυεστερική με βάση καθαρά τη φυσική της αντοχή», είπε στην εφημερίδα Le Monde.

Ένα άλλο μέρος του γαλλικού σχεδίου για την προώθηση της πιο βιώσιμης μόδας περιλαμβάνει τη βιομηχανία ενδυμάτων να ακολουθεί νέους κανόνες επισήμανσης από την 1η Ιανουαρίου 2024 που περιγράφουν λεπτομερώς τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις κάθε είδους.

Σύμφωνα με τους νέους κανόνες, οι κατασκευαστές θα πρέπει να αναφέρουν την ποσότητα νερού που απαιτείται για την κατασκευή των ρούχων, τη χρήση χημικών, τον κίνδυνο εκπομπών μικροπλαστικών και λεπτομερώς εάν το ένδυμα έχει χρησιμοποιήσει ανακυκλωμένα υφάσματα.

Η βιομηχανία της μόδας, που είναι ένας από τους μεγαλύτερους κλάδους της Γαλλίας, αντιπροσωπεύει περίπου 66 δισ. ευρώ σε κύκλο εργασιών και χιλιάδες θέσεις εργασίας.

Αν και η Γαλλία είναι ο τέταρτος μεγαλύτερος εξαγωγέας μόδας της ΕΕ, ο κλάδος έχει υποχωρήσει τα τελευταία χρόνια. Ο ιστότοπος Fashion United αναφέρει ότι το 2020 οι Γάλλοι καταναλωτές ξόδεψαν κατά μέσο όρο 430 ευρώ σε ρούχα, κάτω από τον μέσο όρο της ΕΕ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης