Τους αστυνομικούς που σκοτώθηκαν στο τριήμερο τρόμου στο Παρίσι τίμησε την Τρίτη η Γαλλία σε ειδική τελετή εις μνήμην τους, παρουσία του προέδρου Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος τους απέδωσε φόρο τιμής ως «σύμβολα της Δημοκρατίας που πέθαναν για να μπορούμε να ζήσουμε ελεύθεροι». Την ίδια ώρα, στην Ιερουσαλήμ πραγματοποιήθηκαν σε κλίμα οδύνης οι κηδείες των τεσσάρων ομήρων στο εβραϊκό παντοπωλείο παρουσία των Μπενιαμίν Νετανιάχου και Σεγκολέν Ρουαγιάλ.
Τα φέρετρα του Αχμέτ Μεραμπέτ, του Φρανκ Μπροινσολαρό και της Κλαρίσα Ζαν-Φιλίπ τέθηκαν στον προαύλιο χώρο της έδρας της αστυνομίας στο Παρίσι και ο Φρανσουά Ολάντ τίμησε μετά θάνατον τους τρεις αστυνομικούς με το παράσημο της Λεγεώνας της Τιμής.
Οι δύο πρώτοι αστυνομικοί σκοτώθηκαν στην επίθεση στο Charlie Hebdo, η τρίτη είχε πυροβολήθηκε θανάσιμα από τον τρίτο ένοπλο, του Α.Κουλιμπαλί, στη Μονρούζ την επομένη της επίθεσης.
Πριν απονείμει τα μετάλλια, ο Ολάντ μίλησε με τους συγγενείς των θυμάτων.
«Αυτή η γυναίκα, αυτοί οι άνδρες, μοιράζονταν μια βούληση, να προστατεύουν τους συμπολίτες τους, μοιράζονταν ένα ιδεώδες, να υπηρετούν τη Δημοκρατία» δήλωσε ο γάλλος πρόεδρος χαιρετίζοντας «τρεις αστυνομικούς, τρεις διαδρομές, τρία πρόσωπα της Γαλλίας».
Η Κλαρίσα Ζαν-Φιλίπ, 26 ετών, με καταγωγή από το νησί της Μαρτινίκας (Γαλλικές Αντίλλες), η οποία σκοτώθηκε την Πέμπτη με μια σφαίρα στην πλάτη στο προάστιο του Παρισιού Μονρούζ, έπεσε «ως μάρτυρας», δήλωσε ο γάλλος πρόεδρος.
Ο Αχμέντ Μπεραμπέ, ο οποίος σκοτώθηκε με μια σφαίρα στο κεφάλι από τους δολοφόνους του Charlie Hebdo την Τετάρτη στο Παρίσι, ήταν «ένα Γάλλος μουσουλμανικού θρησκεύματος, πολύ υπερήφανος που εκπροσωπούσε τις αξίες της Δημοκρατίας, το λαϊκό χαρακτήρα του κράτους» και ο οποίος «ήξερε καλύτερα από τον καθένα ότι ο φανατισμός σκοτώνει μουσουλμάνους» παντού στον κόσμο, υπογράμμισε ο Φρανσουά Ολάντ.
Και ο Φρανκ Μπρενσολαρό, αστυνομικός στον οποίο είχε ανατεθεί η προστασία του Σαρμπ, του διευθυντή του Charlie Hebdo, «πέθανε για την ελευθερία της έκφρασης, αυτή που φτάνει ως την αυθάδεια, ως την αναίδεια» συνέχισε ο γάλλος πρόεδρος.
«Η μεγάλη και ωραία Γαλλία μας δεν υποκύπτει ποτέ, δεν σκύβει ποτέ. Υψώνει το ανάστημά της, είναι όρθια» τόνισε ο Ολάντ στο τέλος της ομιλίας του μπροστά στα τρία φέρετρα που ήταν καλυμμένα με τη γαλλική σημαία.
Στο τέλος της τελετής, το Πένθιμο Εμβατήριο του Σοπέν ήχησε στην αυλή της έδρας της αστυνομίας και οι πενθούσες οικογένειες βάδισαν πίσω από τα φέρετρα, ακολουθούμενες από τον γάλλο πρόεδρο καθώς και από τον πρωθυπουργό Μανουέλ Βαλς και τον υπουργό Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ, με δάκρυα στα μάτια.
Στο ταραγμένο τριήμερο στο Παρίσι, σκοτώθηκαν συνολικά 17 άνθρωποι: Οι δέκα εργαζόμενοι στο Charlie Hebdo και δύο αστυνομικοί στην επίθεση των αδελφών Κουασί την Τετάρτη, η αστυνομικός στη Μονρούζ την Πέμπτη και οι τέσσερις όμηροι στο εβραϊκό σούπερμαρκετ την Παρασκευή. Οι συνολικά τρεις δράστες είχαν επίσης πέσει νεκροί από τις σφαίρες της αστυνομίας.
Κηδείες στο Ισραήλ
Την ώρα της τελετής στο Παρίσι, στην Ιερουσαλήμ βρίσκονταν σε εξέλιξη οι κηδείες των τεσσάρων θυμάτων του εβραϊκού παντοπωλείου. Οι σοροί των Γιοάβ Χατάμπ, Γιοχάν Κοέν, Φιλίπ Μπραάμ και Φρανσουά-Μισέλ Σααντά μεταφέρθηκαν τα ξημερώματα στο Ισραήλ και ενταφιάστηκαν σε κοιμητήριο της Ιερουσαλήμ.
Στις κηδείες τους παρέστησαν ο ισραηλινός πρόεδρος Ρεουβέν Ριβλίν, ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, αλλά και η γαλλίδα υπουργός Σεγκολέν Ρουαγιάλ.
Οι οικογένειες έθαψαν τις σορούς των Γιοχάβ Χατάμπ, Γιοχάν Κοέν, Φιλίπ Μπραχάμ και Φρανσουά-Μισέλ Σααντά, οι οποίες ήταν τυλιγμένες με το ιουδαϊκό σάλι προσευχής, στο μεγάλο κοιμητήριο του Χαρ Χαμενουχότ (όρος Αναπαύσεως).
Δύο χιλιάδες άνθρωποι παρέστησαν στις κηδείες των τεσσάρων θυμάτων της επίθεσης της Παρασκευής. Συντετριμμένοι συγγενείς, επίσημοι, απλοί πολίτες Γάλλοι και Ισραηλινοί. Πριν από την ταφή, οι σοροί είχαν τοποθετηθεί σε εξέδρα, μπροστά στον κόσμο, κάτω από μια τεράστια τέντα που τις προστάτευε από τον δυνατό ήλιο.
«Λάτρευε το Ισραήλ, ήθελε να ζήσει εδώ, και θα ζήσει εδώ» δήλωσε ο Γιονάταν, ο γιος του Φρανσουά-Μισέλ Σααντά ανάβοντας έναν πυρσό μπροστά στο φέρετρο του πατέρα του. «Φιλίπ, προστάτευσέ μας» δήλωσε η Βαλερί, η γυναίκα του Φιλίπ Μπραχάμ, αναφερόμενη στα παιδιά τους, Σιρέλ, Ναόρ, Ελα και Ελάντ.
Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι οι ηγέτες σε όλο τον κόσμο αρχίσουν να καταλαβαίνουν την απειλή που συνιστά ο ισλαμικός εξτρεμισμός μετά τις επιθέσεις την περασμένη εβδομάδα στη Γαλλία. «Πιστεύω ότι οι πλειοψηφία τους κατανοεί ή τουλάχιστον αρχίζει να κατανοεί ότι η τρομοκρατία που ασκείται από το εξτρεμιστικό Ισλάμ συνιστά ξεκάθαρη και πραγματική απειλή για την ειρήνη στον κόσμο μέσα στον οποίο ζούμε» δήλωσε.
Ο πρόεδρος Ρεουβέν Ρίβλιν δήλωσε ότι οι εβραίοι της Γαλλίας είναι ευπρόσδεκτοι αλλά δεν θα πρέπει να εγκατασταθούν στο Ισραήλ εξαιτίας του φόβου των επιθέσεων. «Αγαπημένα μου αδέλφια, εβραίοι πολίτες της Γαλλίας, είστε ευπρόσδεκτοι. Η γη μας είναι γη σας, το σπίτι μας σπίτι σας και προσδοκούμε να σας δούμε να έρθετε να εγκατασταθείτε στη Σιών» τόνισε κατά την επικήδεια τελετή. «Αλλά δεν μπορείτε να γυρίσετε στην πατρογονική εστία από απόγνωση, από απελπισία, εξαιτίας της καταστροφής ή του φόβου της τρομοκρατίας. Θέλουμε να επιλέξετε το Ισραήλ από αγάπη για το Ισραήλ» ανέφερε.
Είναι απαράδεκτο οι εβραίοι να φοβούνται να περπατήσουν στους δρόμους της Ευρώπης όταν φορούν σύμβολα της θρησκείας τους είχε δηλώσει νωρίτερα: «Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε το 2015, 70 χρόνια μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου οι εβραίοι να φοβούνται να φορούν κιπά όταν περπατούν στους δρόμους της Ευρώπης».
Η γαλλίδα υπουργός Σεγκολέν Ρουαγιάλ, που εκπροσώπησε τη χώρα της στην κηδεία, δήλωσε ότι ο αντισημιτισμός «δεν έχει θέση στη Γαλλία» και εξέφρασε την «αποφασιστικότητα» της κυβέρνησης να καταπολεμήσει κάθε μορφή αντισημιτικής ενέργειας.
Η Ρουαγιάλ υπογράμμισε την άφθαρτη σχέση που η ιστορία έχει δημιουργήσει ανάμεσα στους εβραίους της Γαλλίας και της Γαλλικής Δημοκρατίας, επαναλαμβάνοντας δήλωση του πρωθυπουργού Μανουέλ Βαλς ότι «Γαλλία χωρίς τους εβραίους της Γαλλίας δεν είναι Γαλλία». Ο γάλλος πρωθυπουργός απάντησε με τη δήλωση αυτή στον ισραηλινό ομόλογό του το Σάββατο, όταν ο Μπενιαμίν Νετανιάχου προκάλεσε το Παρίσι δείχνοντας να προτρέπει τους εβραίους της Γαλλίας να επιστρέψουν στην εστία τους, το Ισραήλ.