Η έρευνα σε βάρος του Γάλλου πολιτειολόγου Ολιβιέ Ντιαμέλ, ο οποίος έχει παραδεχθεί ότι είχε επιτεθεί σεξουαλικά στον θετό γιο του, όταν αυτός ο τελευταίος ήταν ανήλικος στα χρόνια του 1980, μπήκε στο αρχείο χωρίς να δοθεί συνέχεια, για τον μόνο λόγο ότι τα αδικήματα έχουν παραγραφεί, ανακοίνωσε σήμερα ο εισαγγελέας του Παρισιού Ρεμί Ετζ.
Πέντε μήνες μετά την έναρξη έρευνας για «βιασμούς και σεξουαλικές επιθέσεις εναντίον ανηλίκου 15 ετών από πρόσωπο σε θέση εξουσίας», «η Εισαγγελία του Παρισιού έθεσε σήμερα την έρευνα στο αρχείο χωρίς να δώσει συνέχεια στη διαδικασία εξαιτίας της παραγραφής και παύσης της δίωξης», γράφει σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο εισαγγελέας.
«Επίκληση του λόγου αυτού για να μπει μια υπόθεση στο αρχείο γίνεται όταν τα γεγονότα, που αποκαλύπτονται ή καταγγέλλονται στη διαδικασία, αποτελούν παράβαση η οποία θα είχε οδηγήσει σε διώξεις εκ μέρους της Εισαγγελίας, αν η προθεσμία που ορίζεται από τον νόμο δεν είχε ξεπεραστεί» εξηγεί.
Με τις διατυπώσεις αυτές, ο εισαγγελέας υπονοεί πως τα γεγονότα θεωρούνται επαρκώς αποδεδειγμένα από τους ερευνητές.
Ο 71 ετών Ντιαμέλ είχε καταθέσει ως ύποπτος στις 13 Απριλίου στη Διεύθυνση Προστασίας Ανηλίκων. Ο πολιτειολόγος, πρώην ευρωβουλευτής και προσωπικότητα των μέσων ενημέρωσης είχε παραδεχθεί «με δυσκολία» τις πράξεις της αιμομιξίας, σύμφωνα με πηγή που γνωρίζει την υπόθεση.
Οι αρχικές κατηγορίες για την υπόθεση, οι οποίες περιέχονται στο βιβλίο με τίτλο «La Familia Grande», είχαν δημιουργήσει μεγάλο θόρυβο στις αρχές Ιανουαρίου: σ’ αυτό το αυτοβιογραφικό αφήγημα η Καμίγ Κουσνέρ κατηγορεί τον πατριό της ότι επιτέθηκε στον δίδυμο αδελφό της, τον οποίο επονομάζει «Βικτόρ», στα τέλη των ετών του 1980.
Γιος του πρώην υπουργού της Γαλλικής Δημοκρατίας και ιδρυτή των «Γιατρών Χωρίς Σύνορα» Μπερνάρ Κουσνέρ και της καθηγήτριας Δικαίου Εβελίν Πιζιέ (απεβίωσε το 2017), η οποία είχε παντρευτεί σε δεύτερο γάμο τον Ολιβιέ Ντιαμέλ, ο «Βικτόρ» είχε ερωτηθεί στο πλαίσιο μιας πρώτης διαδικασίας που είχε ανοίξει το 2011. Τότε είχε αρνηθεί να καταθέσει μήνυση για τις πράξεις αυτές, που ενδεχομένως είχαν ήδη παραγραφεί.
Ηλικίας σήμερα περίπου 45 ετών, ο «Βικτόρ» κατέθεσε στις 21 Ιανουαρίου στους νέους ερευνητές της υπόθεσης και αποφάσισε τελικά να καταθέσει μήνυση.
Το 2018, το κοινοβούλιο είχε παρατείνει την προθεσμία της παραγραφής από τα 20 στα 30 χρόνια μετά την ενηλικίωση του θύματος όσον αφορά τα σεξουαλικά εγκλήματα κατά ανηλίκων, όμως αυτή η νέα παράταση της προθεσμίας δεν ισχύει για πράξεις οι οποίες είχαν ήδη παραγραφεί όταν τέθηκε σε ισχύ ο νόμος.