Η αποβίβαση στη Γαλλία μεταναστών που διασώθηκαν στη κεντρική Μεσόγειο τον Οκτώβρη, ανάμεσα στη Λιβύη και την Ιταλία, όπως αυτή που πραγματοποιήθηκε στη Τουλόν, «είναι μια κατ΄εξαίρεση κατάσταση που δεν πρέπει να επαναληφθεί», δήλωσε ο πρόεδρος της μη κυβερνητικής οργάνωσης SOS Méditerranée.
«Δεν είναι σύνηθες να αποβιβάζονται σε τέτοια απόσταση από τον τόπο διάσωσης», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο Φρανσουά Τομά, καθώς 230 μετανάστες που διασώθηκαν ανοικτά της Λιβύης αποβιβάζονταν στην Τουλόν, στη νότια Γαλλία, έπειτα από την άρνηση της Ιταλίας να δεχθεί το Ocean Viking, το σκάφος της SOS Méditerranée.
“Disembarking almost three weeks after their rescue, so far from the area of operation in the central Mediterranean, is the result of a dramatic failure from all the European states, which have violated maritime law in an unprecedented manner.” pic.twitter.com/QRUgsK1rVG
— SOS MEDITERRANEE (@SOSMedIntl) November 10, 2022
«Χαιρετίζουμε την απόφαση της Γαλλίας, (…) αλλά υπήρξε μια ψυχική δοκιμασία τριών εβδομάδων», πρόσθεσε ο πρόεδρος της ΜΚΟ, η έδρα της οποίας είναι στη Μασσαλία.
Έπειτα από «τέτοια ακολουθία», «θα ξαναβγούμε στη θάλασσα, βέβαια», δήλωσε ο διευθυντής επιχειρήσεων της ΜΚΟ Ξαβιέ Λο. «Γιατί; Επειδή υπάρχουν ήδη περισσότεροι από 1.300 θάνατοι φέτος στην κεντρική Μεσόγειο, επειδή υπήρξαν περισσότεροι από 20.000 θάνατοι από το 2014 στη Μεσόγειο και δεν μπορούμε να δεχθούμε ότι αυτή η θάλασσα θα γίνει νεκροταφείο”, τόνισε ο Λο.
«Θα συνεχίσουμε να επιχειρούμε στις ίδιες ζώνες, να πραγματοποιούμε διασώσεις και να ζητάμε έναν ασφαλή τόπο για να αποβιβάσουμε τους διασωθέντες από τη Λιβύη (…), τη Μάλτα, την Ιταλία επίσης», διευκρίνισε ο αξιωματούχος της SOS Méditerranée, ο οποίος είπε πως αυτές οι νέες επιχειρήσεις θα διεξαχθούν έπειτα από «μια τεχνική στάση» που προβλεπόταν από καιρό για τη συντήρηση του σκάφους.
«Όλος ο κόσμος, τα (ευρωπαϊκά) κράτη αλλά και οι ανθρωπιστικές οργανώσεις μέρος των οποίων είμαι κι εγώ, παραμέλησαν αυτή την κατάσταση επί πάρα πολλά χρόνια. Υπήρξαν χιλιάδες θάνατοι, είναι ντροπή», είπε από την πλευρά της η γενική διευθύντρια της ΜΚΟ, Σοφί Μπο.
«Η Ιταλία κατάφερε μόνη της να διασώσει 150.000 ανθρώπους, το 2013-2014 (…) Καταφέραμε να διασώσουμε, σε ό,τι αφορά την SOS Méditerranée, τουλάχιστον 37.000 ανθρώπους. Τα κράτη δεν μπορούν να αντιδράσουν και να σκεφθούν πως η ανθρώπινη ζωή πρέπει να είναι πάνω από την πολιτική;» πρόσθεσε η Μπο, καταγγέλλοντας «μια χωρίς όριο πολιτική εργαλειοποίηση» των θεμάτων αυτών.
Από τις αρχές του έτους, 1.891 μετανάστες χάθηκαν στη Μεσόγειο, στην προσπάθεια να φθάσουν στην Ευρώπη, 1.337 από τους οποίους στην κεντρική Μεσόγειο, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης.
Το Ocean Viking έδεσε σήμερα σε στρατιωτικό λιμάνι στην Τουλόν, μεταφέροντας 230 μετανάστες, ανάμεσά τους δεκάδες παιδιά, που διασώθηκαν στη Μεσόγειο τον Οκτώβριο.
Η Γαλλίδα υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Λοράνς Μπουν δήλωσε πως η άρνηση της Ιταλίας να δεχθεί το πλοίο διέρρηξε τους ευρωπαϊκούς κανόνες για τον διαμοιρασμό της ευθύνης ή την υποδοχή μεταναστών.
«Η εμπιστοσύνη έχει διαρραγεί επειδή υπάρχει μια μονομερής απόφαση που θέτει ζωές σε κίνδυνο και η οποία επίσης δεν συνάδει με το διεθνές δίκαιο», δήλωσε η Μπουν στον ραδιοφωνικό σταθμό Franceinfo.
Αντιμέτωπη με τις κατηγορίες της ακροδεξιάς αντιπολίτευσης ότι είναι πολύ ήπια στο μεταναστευτικό, η κεντρώα κυβέρνηση του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν αγωνίζεται να κρατήσει χαμηλά την άφιξη του πλοίου για να μην πυροδοτήσει περαιτέρω κριτική στο εσωτερικό.
Ο επικεφαλής της υπηρεσίας της γαλλικής κυβέρνησης που είναι αρμόδια για τους μετανάστες (DGEF), ο Ερίκ Ζαλόν, δήλωσε πως εννέα χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν ήδη να δεχθούν τα δύο τρίτα των μεταναστών που επέβαιναν στο Ocean Viking και πως συνομιλίες διεξάγονται επίσης και με άλλες χώρες.
Ο τοπικός επικεφαλής της νομαρχίας Βαρ Εβάνς Ρισάρ, δήλωσε πως οι μετανάστες θα σταλούν σε εγκαταστάσεις όπου θα λάβουν ιατρική φροντίδα και οι αιτήσεις τους για άσυλο θα τύχουν επεξεργασίας.
Ο Ζαλόν είπε πως οι μετανάστες που δεν είναι επιλέξιμοι για να παραμείνουν στην ΕΕ θα επιστραφούν στη χώρα προέλευσής τους.