Ένας από τους στυλοβάτες της σατιρικής, γαλλικής εφημερίδας «Le Canard enchaîné» εργαζόταν τη δεκαετία του 1960 για τις μυστικές υπηρεσίες της Τσεχοσλοβακίας, που τότε ανήκε στη σφαίρα επιρροής της ΕΣΣΔ, σύμφωνα με το γαλλικό περιοδικό L’Obs.
Επικαλούμενο έναν φάκελο των StB, των μυστικών υπηρεσιών της πρώην Τσεχοσλοβακίας, το περιοδικό υποστηρίζει ότι ο Ζαν Κλεμεντέν, μια από τις «γερές πένες» της Canard, διενεργούσε κατασκοπεία υπέρ αυτής της χώρας-δορυφόρου της Μόσχας. Τα στοιχεία έφερε στο φως ο Τσέχος ιστορικός και αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου του Καρόλου της Πράγας, Γιαν Κούρα.
«Από το 1957 μέχρι το 1969 ο Ζαν Κλεμεντέν ήταν επίσης επί πληρωμή κατάσκοπος των Τσεχοσλοβάκων, δηλαδή της σοβιετικής πλευράς», εξηγεί το L’Οbs στην έρευνά του. Την περίοδο εκείνη, ο «Πιπά», όπως ήταν το κωδικό όνομά του, «παρέδωσε τουλάχιστον 300 σημειώματα, στις 270 συναντήσεις που είχε στη Γαλλία και το εξωτερικό. Συμμετείχε επίσης ενεργά –και συνειδητά– σε τρεις επιχειρήσεις παραπληροφόρησης, δημοσιεύοντας στη Le Canard enchaîné άρθρα που είχαν επινοηθεί από την StB», συνεχίζει το δημοσίευμα. «Στάλθηκε ακόμη και στο Λονδίνο και τη Βόννη (της Δυτικής Γερμανίας) από τη μυστική υπηρεσία με σκοπό να συλλέξει πληροφορίες».
Ο δημοσιογράφος είναι σήμερα 98 ετών και τα αδικήματα που τυχόν διέπραξε έχουν παραγραφεί.
Σύμφωνα με την έρευνα του περιοδικού, ο Κλεμεντέν ανέπτυξε μια «συμπάθεια» για το Ανατολικό Μπλοκ όταν κάλυπτε τον πόλεμο της Ινδοκίνας (1946-54) και αηδίασε με τις μεθόδους που χρησιμοποιούσαν οι γαλλικές αποικιοκρατικές δυνάμεις. Με αφορμή αυτό το θέμα ξεκίνησε η συνεργασία του με ένα μέλος της πρεσβείας της Τσεχοσλοβακίας στο Παρίσι που αργότερα θα γινόταν ο χειριστής του. Ο δημοσιογράφος δήλωνε ότι τον γοήτευαν οι λαϊκές δημοκρατίες της Ανατολικής Ευρώπης «αλλά (υπάρχει επίσης το δόλωμα του κέρδους», σύμφωνα με την έρευνα. «Του αρέσουν τα χρήματα», έγραφε ο χειριστής του, αποκαλύπτοντας ότι ο Κλεμεντέν, που είχε ήδη παντρευτεί δύο φορές, ισχυριζόταν ότι είχε «πέντε ερωμένες» και τα έσοδά του δεν επαρκούσαν για να διατηρήσει αυτόν τον τρόπο ζωής.
Συνολικά την πρώτη πενταετία της ενεργούς συνεργασίας του, οι χειριστές του τον πλήρωσαν με 23.600 φράγκα (δηλαδή, περίπου 40.000 ευρώ με σημερινές τιμές), γράφει το l’Obs, κάνοντας επίσης λόγο για «ένα σπίτι στο Μεντόν, στα μεγαλοαστικά προάστια της πρωτεύουσας».
Στο Παρίσι, η υπηρεσία αντικατασκοπείας DST (σήμερα έχει μετονομαστεί σε DGSI, Γενική Διεύθυνση Εσωτερικής Ασφάλειας) είχε αμφιβολίες για τον ρόλο αυτού του στελέχους της Canard, όμως δεν ερεύνησε ποτέ την υπόθεση.
Ο Κλεμεντέν συνταξιοδοτήθηκε το 1989, τη χρονιά που γκρεμίστηκε το Τείχος του Βερολίνου και 20 χρόνια μετά την τελευταία του συνάντηση με πράκτορες της Τσεχοσλοβακίας.