Απεργία πραγματοποιούν σήμερα οι δημόσιοι υπάλληλοι στη Γαλλία, διαμαρτυρόμενοι για το πάγωμα των μισθών τους και τις μειώσεις προσωπικού που σχεδιάζει η κυβέρνηση.

Μετά τις πρόσφατες διαδηλώσεις κατά του νομοσχεδίου για τη μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας, τις διαδηλώσεις των συνταξιούχων και των οδηγών, τώρα είναι η σειρά του δημόσιου τομέα να κινητοποιηθεί κατά της μείωσης των θέσεων εργασίας, του παγώματος των μισθών και της αμφισβήτησης του εργασιακού τους καθεστώτος.

Για πρώτη φορά εδώ και 10 χρόνια όλα τα συνδικάτα των δημοσίων υπαλλήλων καλούν το σύνολο των 5,4 εκατομμυρίων εργαζομένων που εκπροσωπούν να συμμετάσχουν στις κινητοποιήσεις.

Η απεργία των δημοσίων υπαλλήλων, που αποτελούν περίπου το 20% του εργατικού δυναμικού της Γαλλίας, σημαίνει ότι θα κλείσουν σχολεία και παιδικοί σταθμοί καθώς και πολλές δημόσιες υπηρεσίες. Προβλήματα αναμένονται και στις αερομεταφορές, με τη γενική διεύθυνση πολιτικής αεροπορίας να έχει συστήσει στις αεροπορικές εταιρείες να περιορίσουν κατά 30% τις πτήσεις τους.

Για πρώτη φορά από το 2009 περίπου 10 συνδικάτα εργαζομένων στον τομέα της υγείας -γιατροί, φαρμακοποιοί, οδοντίατροι- συμμετέχουν στην κινητοποίηση των εργαζομένων στα παραϊατρικά επαγγέλματα -νοσοκόμοι, τραυματιοφορείς, βοηθοί νοσοκόμων.

Η κινητοποίηση αναμένεται να είναι «μεγάλη», σύμφωνα με τα συνδικάτα, με σχεδόν 130 διαδηλώσεις και συγκεντρώσεις να είναι προγραμματισμένες.

Πάντως, ο Γάλλος πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ δήλωσε τη Δευτέρα ότι «στηρίζω πλήρως τα μέτρα που ελήφθησαν», διαβεβαιώνοντας μάλιστα ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι «δεν περιφρονούνται» και «είναι απαραίτητοι για τη λειτουργία της χώρας μας».

«Η κυβέρνηση δεν φαίνεται να έχει κατανοήσει το εύρος της βαθιάς δυσαρέσκειας που νιώθουν οι δημόσιοι υπάλληλοι» εκτίμησε από τη μεριά του ο επικεφαλής του συνδικάτου CFDT σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Echos».

Μια άποψη που συμμερίζεται ο Φρεντερίκ Νταμπί του ινστιτούτου Ifop: «Οι δημόσιοι υπάλληλοι έχουν την αίσθηση ότι στιγματίζονται και ότι πληρώνουν το κόστος της πολιτικής της κυβέρνησης».