Η αύξηση κατά 55% της παγκόσμιας ζήτησης νερού μέχρι το 2050 σε συνδυασμό με την αύξηση του πληθυσμού και την επιτάχυνση της αστικοποίησης καθιστούν απαραίτητη τη μεταρρύθμιση στη διαχείριση των υδάτινων πόρων ώστε να αποφευχθούν οι ελλείψεις, εκτιμά ο Οργανισμός για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη (ΟΟΣΑ) σε έκθεσή του.
«Είναι ζωτικής σημασίας να χρησιμοποιούμε το νερό με λογικό τρόπο, αλλά και να το κοστολογούμε αναλόγως ώστε να αποφεύγεται η σπατάλη», υπογραμμίζει η έκθεση του ΟΟΣΑ που δημοσιεύθηκε λίγες ημέρες πριν το 6ο Παγκόσμιο Φόρουμ για το Νερό, που θα ξεκινήσει τη Δευτέρα στη Μασαλία.
Το 2050 σχεδόν 4 στους 10 κατοίκους της Γης θα ζουν, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, σε περιοχές που θα υπάρχουν σημαντικά προβλήματα από την λειψυδρία, υπογραμμίζει ο ΟΟΣΑ.
Η έκθεση επισημαίνει επίσης το σημαντικό ρόλο των δημόσιων φορέων να ευνοήσουν την καινοτομία και τις επενδύσεις για την εφαρμογή οικολογικών δομών συλλογής και επεξεργασίας χρησιμοποιημένων υδάτων, υπενθυμίζοντας ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις 1,4 δισεκατομμύρια άνθρωποι θα στερούνται βασικών υγειονομικών εγκαταστάσεων το 2050.
Εξάλλου «οι δημόσιες αρχές πρέπει επίσης να εξετάσουν πολύ πιο προσεκτικά τη σύνδεση που υπάρχει μεταξύ των μέτρων που υιοθετούνται στους τομείς της ύδρευσης, της ενέργειας, της γεωργίας και του περιβάλλοντος».
Eπιμέλεια:Xρήστος Μαζάνης