Δεκαέξι μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές του 2017, τα δύο κόμματα εξουσίας της Γαλλίας, οι Σοσιαλιστές και οι Ρεπουμπλικάνοι, επιδίδονται ήδη σε πολιτικούς ελιγμούς με στόχο να ανακόψουν την πορεία του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου προς την εξουσία, ενώ μοιάζουν ταυτόχρονα «καταδικασμένα» σε μια διαδικασία επείγουσας «ενδοσκόπησης», στον απόηχο των περιφερειακών εκλογών της Γαλλίας στις οποίες το κόμμα της Μαρίν Λεπέν συγκέντρωσε ποσοστά ρεκόρ.

«Πόλεμος» έχει ξεσπάσει ήδη στους κόλπους του συντηρητικού κόμματος: Οι Ρεπουμπλικάνοι του Νικολά Σαρκοζί ανακοίνωσαν μια νέα ηγετική ομάδα, από την οποία αποκλείστηκε η δεύτερη στην ιεραρχία του κόμματος, η Ναταλί Κοσιουσκό-Μοριζέ, που επέκρινε τους χειρισμούς του πρώην προέδρου της γαλλικής Δημοκρατίας (2007-2012).

Στο αντίπαλο στρατόπεδο, η σοσιαλιστική κυβέρνηση του προέδρου Φρανσουά Ολάντ αναμένεται «πολύ γρήγορα» να λάβει «νέα μέτρα τόνωσης της απασχόλησης», διαβεβαίωσε χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες κυβερνητική πηγή. Η ανεργία, που έχει πάρει διαστάσεις επιδημίας καθώς 3,59 εκατομμύρια Γάλλοι δεν έχουν εργασία, είναι το μελανό σημείο της διακυβέρνησης του προέδρου Ολάντ και το βασικό πρόσκομμα της υποψηφιότητάς του για μια νέα θητεία στον προεδρικό θώκο.

Η δημοτικότητά του έχει καταγράψει άνοδο μετά τις επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου και ο Ολάντ δείχνει επίσης να ωφελείται από τον θετικό αντίκτυπο της διεθνούς συμφωνίας για την κλιματική αλλαγή που επιτεύχθηκε αυτό το Σαββατοκύριακο στην διεθνή σύνοδο COP21.

Ενώπιον της ανοδικής πορείας του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου, πρέπει εντούτοις να διευρύνει την εκλογική του βάση και να πετύχει απτά αποτελέσματα στον τομέα των οικονομικών μεταρρυθμίσεων, προκειμένου να καταφέρει να περάσει στον δεύτερο γύρο των επόμενων προεδρικών εκλογών.

Αποδυναμωμένος ο Σαρκοζί

Στην Δεξιά, η Πύρρειος νίκη των περιφερειακών εκλογών δείχνει να αποδυναμώνει τον Νικολά Σαρκοζί ενόψει των προκριματικών εκλογών του 2016. Το κόμμα του επικράτησε, αλλά όχι με ευρεία διαφορά, κατακτώντας 7 περιφέρειες έναντι 5 του Σοσιαλιστικού Κόμματος, που πέτυχε να περιορίσει τις εκλογικές του απώλειες.

Το κόμμα της γαλλικής ακροδεξιάς από τη δική του πλευρά δεν μπόρεσε να κερδίσει σε καμία περιφέρεια. Ωστόσο, εδραίωσε την ισχύ του στο πολιτικό σκηνικό. Και σε αυτό το ύστατο τεστ πριν από τις προεδρικές εκλογές, το κόμμα της Μαρίν Λεπέν κατέγραψε ιστορικό ρεκόρ: συγκέντρωσε 6,8 εκατομμύρια ψήφους.

«Η δυναμική του Εθνικού Μετώπου μπορεί να διευρυνθεί (…). Προς το παρόν, το ανάχωμα άντεξε, όμως το Εθνικό Μέτωπο κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος στην χώρα και κάποια χρονική στιγμή, το ανάχωμα θα καταρρεύσει» εκτιμά ο πολιτικός αναλυτής Στεφάν Ροζέ.

Η εφημερίδα Le Monde κάλεσε τους υπευθύνους της χώρας να «αναλάβουν δράση πριν από την καταστροφή».

Ο Νικολά Σαρκοζί επιχείρησε να δικαιολογήσει τη συγκρότηση μιας «νέας (ηγετικής) ομάδας» στο κόμμα του εξαιτίας «μιας ανησυχίας ουσίας και συνοχής».

Η αποκλεισθείσα Ναταλί Κουσιουσκό-Μοριζέ, αντιδρώντας στην απόφασή του, σχολίασε ότι το σκεπτικό πως το κόμμα «ενισχύεται» με «εκκαθαρίσεις» είναι «μια παλιά σταλινική ιδέα».

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και ο Αλάν Ζιπέ, πρώην πρωθυπουργός και βασικός αντίπαλος του Σαρκοζί: «ο αποκλεισμός δεν είναι ποτέ καλή απάντηση», είπε.

«Αυτή η στρατηγική θα μας οδηγήσει πάνω σε έναν τοίχο», κατήγγειλε επίσης ο Μπρουνό Λε Μερ, εκ των νεότερων στελεχών του κόμματος.

Το «δημοκρατικό μέτωπο» Αριστεράς-Δεξιάς, που κατάφερε να υψώσει ανάχωμα στην προέλαση της Ακροδεξιάς στις περιφερειακές εκλογές, ενδέχεται να συμβάλει να αναδειχθεί ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ ως ο καλύτερος υποψήφιος για να αντιμετωπίσει τη Μαρίν Λεπέν το 2017, εκτιμούν στο στρατόπεδό του.