Η Ευρωπαϊκή Ένωση διαμήνυσε στους ηγέτες των βαλκανικών χωρών να «σταματήσουν να παίζουν με τη φωτιά» και να βάλουν στην άκρη τις πολιτικές αντιπαραθέσεις τους ώστε να επωφεληθούν από το «ανανεωμένο ενδιαφέρον» των Βρυξελλών για την περιοχή.

Ο Επίτροπος Γιοχάνες Χαν, που είναι αρμόδιος για τη Διεύρυνση, κάλεσε τις χώρες που επιθυμούν να ενταχθούν στην Ε.Ε. να «εκμεταλλευτούν την ευκαιρία», στην ομιλία που εκφώνησε στο Σαράγεβο, στη σύνοδο των ηγετών έξι βαλκανικών χωρών.

Η προοπτική ένταξης στην Ε.Ε. είναι τα τελευταία χρόνια η βασική κινητήριος δύναμη για την προώθηση μεταρρυθμίσεων στα Βαλκάνια, μετά από μια δεκαετία πολέμων και αναταραχών. Όμως μετά την απόφαση της Βρετανίας να αποχωρήσει από την ΕΕ, με την άνοδο του ακροδεξιού λαϊκισμού στην Ευρώπη και τη συζήτηση για τη μελλοντική μορφή της Ένωσης, η διεύρυνση έχει βρεθεί σε δεύτερη μοίρα.

Ο Χαν συναντήθηκε στο Σαράγεβο με τους πρωθυπουργούς της Αλβανίας, της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, της ΠΓΔΜ, του Μαυροβουνίου, του Κοσόβου και της Σερβίας.

«Πραγματικά δεν μπορώ να θυμηθώ κάποια εποχή σαν τη σημερινή, όπου χώρες-μέλη και άλλοι με πλησιάζουν ή και με πιέζουν για να δω πώς θα μπορούσε να υποστηριχθεί η περιοχή των δυτικών Βαλκανίων. Εκμεταλλευτείτε αυτό το σπάνιο παράθυρο ευκαιρίας. Δεν νομίζω ότι έχετε τη δυνατότητα να σπαταλάτε αυτό το θετικό κλίμα με εσωτερικές αντιπαραθέσεις και εξαπολύοντας κατηγορίες σε βάρος των γειτόνων σας», είπε.

Σε διαφορετική περίπτωση, τόνισε, «θα βρεθούμε σε μια πραγματικά άχαρη θέση» και το παράθυρο «θα κλείσει ερμητικά». Κάτι τέτοιο είναι «σαν να παίζεις με τη φωτιά», συνέχισε.

Ο Χαν προειδοποίησε επίσης για τα «άνευ προηγουμένου επίπεδα ανάμιξης από ανατολικότερα» (αναφερόμενος κατά πάσα πιθανότητα στη Ρωσία) και πρόσθεσε ότι παραμένει ακόμη αδιευκρίνιστη η πολιτική που σκοπεύει να ακολουθήσει ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στην περιοχή των Βαλκανίων.

Στη σύνοδο αυτή, που οργανώνεται από τη Βοσνία και την ΕΕ, θα συζητηθεί η οικονομική συνεργασία των χωρών αλλά και διάφορα προγράμματα κατασκευής υποδομών.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ – ΜΠΕ