Συντηρητικός πολιτικός αντίπαλος του Όλαφ Σολτς, ηγέτης της γερμανικής αντιπολίτευσης, ο Φρίντριχ Μερτς είναι το φαβορί για την καγκελαρία μετά τη διάλυση του κυβερνητικού συνασπισμού. Υπόσχεται στροφή προς τα δεξιά στο θέμα της μετανάστευσης και επάνοδο στις παραδοσιακές αξίες.

Η επιμονή και η υπομονή του φαίνεται ότι αποδίδουν καρπούς: στην ηλικία των 69 ετών, ο αιώνιος επίδοξος ηγέτης των Γερμανών συντηρητικών, που τέθηκε στο περιθώριο από την Άνγκελα Μέρκελ έχει ήδη ξεκινήσει την προεκλογική του εκστρατεία εν όψει των πρόωρων βουλευτικών εκλογών που πλέον μοιάζουν αναπόφευκτες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Και ελπίζει ότι θα διεξαχθούν το συντομότερο δυνατόν.

Σήμερα, ζήτησε από τον σοσιαλδημοκράτη καγκελάριο Όλαφ Σολτς να θέσει θέμα εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση στο κοινοβούλιο ήδη την ερχόμενη εβδομάδα, χωρίς να περιμένει τον Ιανουάριο, πυροδοτώντας την πτώση της κυβέρνησης.

«Δεν μπορούμε έτσι απλά να αφεθούμε να έχουμε επί πολλούς μήνες μία κυβέρνηση χωρίς κοινοβουλευτική πλειοψηφία», δήλωσε ο ηγέτης της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο τελευταίο «βαρόμετρο» της δημόσιας τηλεόρασης ZDF, ο βετεράνος αυτός της πολιτικής σκηνής, καθόλου δημοφιλής επί μακρόν, συγκεντρώνει το 48% των θετικών γνωμών για να ηγηθεί της πρώτης οικονομικής δύναμης στην Ευρώπη, έναντι 37% για τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς.

Ο Φρίντριχ Μερτς, που πιλοτάρει τα δύο ιδιωτικά τζετ του, ανέλαβε τα ηνία της CDU τον Ιανουάριο του 2022 μετά την ήττα του κόμματός του στις βουλευτικές εκλογές, έπειτα από δύο αποτυχημένες προσπάθειες το 2018 και το 2020.

Έκτοτε, πασχίζει να κατευθύνει το κόμμα του προς τα δεξιά έπειτα από την κεντρώα του τοποθέτηση στα χρόνια της Άνγκελα Μέρκελ και επιδιώκει να σβήσει την εικόνα του ως ανθρώπου που έρχεται από το παρελθόν με βασικό του κίνητρο την εκδίκηση κατά της πρώην καγκελαρίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το 2002, τον είχε αποκλείσει από το στρατηγικό πόστο του προέδρου της κοινοβουλευτικής ομάδας της CDU, αναγκάζοντάς τον να αποχωρήσει από την πολιτική το 2009 και να ασχοληθεί με τα χρηματοοικονομικά.

Δικηγόρος σε μεγάλη εταιρεία, πατέρας τριών παιδιών, παντρεμένος με νομικό, κατέλαβε σειρά θέσεων ευθύνης και επιρροής σε μεγάλες εταιρείες όπως η BlackRock, μία από τους μεγαλύτερους διαχειριστές κεφαλαίων στον κόσμο.

Αλαζονικός, σύμφωνα με τους επικριτές του, γνωστός για τις ξαφνικές μεταβολές διάθεσης, προκάλεσε θυμηδία και σαρκαστικά σχόλια όταν παραδέχθηκε ότι είναι εκατομμυριούχος, αλλά τοποθέτησε το εαυτό του στην «ανώτερη μεσαία τάξη».

Όμως, ο Φρίντριχ Μερτς αποτελεί σήμερα την απάντηση της CDU στις αλυσιδωτές εκλογικές επιτυχίες της ακροδεξιάς AfD, έγραψε πρόσφατα η Die Zeit.

«Τίποτε σ’ αυτόν δεν είναι χρωματιστό, τίποτε ποικιλόμορφο, δεν υπάρχει κάποια σύνθεση: η καταγωγή του από μία αστική, παραδοσιακή και εύπορη οικογένεια (…) συμπίπτει ακόμη σήμερα, σε μεγάλο μέρος της χώρας, με ένα κοινωνικό ιδεώδες που συμμερίζονται οι αγνωστικιστές, οι χριστιανοί και οι μουσουλμάνοι», σημειώνει η εφημερίδα.

Ο συντηρητικός βουλευτής, που κατάγεται από τη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, έχει πάρει θέση κατά της ισότητας ανδρών-γυναικών στο πλαίσιο της κυβέρνησης της οποίας εκείνος θα ηγείται.

Στο θέμα της μεταναστευτικής πολιτικής, απορρίπτει την παρακαταθήκη της Άνγκελα Μέρκελ, στην καγκελαρία από το 2005 έως το 2021, που άνοιξε τις πόρτες της χώρας σε εκατοντάδες Σύρους και Αφγανούς μετανάστες κατά τη διάρκεια της κρίσης του 2015.

Υποστηρίζει τις συστηματικές απελάσεις μεταναστών που η αίτησή τους για άσυλο έχει απορριφθεί και των εγκληματιών, καθώς και τη μείωση των επιδομάτων προς τους μετανάστες.

Ακόμη και αν αποκλείει οποιαδήποτε συμμαχία με την Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), ο Φρίντριχ Μερτς δεν διστάζει να υιοθετεί παρόμοια ρητορική.

Έπειτα από τα επεισόδια στο τέλος του 2022 στο Βερολίνο, όταν ομάδες νέων μεταναστών επετέθησαν κατά αστυνομικών και πυροσβεστών στο κέντρο της πρωτεύουσας την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, ο Φρίντριχ Μερτς είχε μιλήσει για «μικρούς πασάδες» που προέρχονται από τον «αραβικό χώρο» και «δεν έχουν καμιά δουλειά στη Γερμανία».

Προηγουμένως, είχε κατηγορήσει τους ουκρανούς πρόσφυγες που έφυγαν από τη χώρα τους λόγω της ρωσικής εισβολής ότι κάνουν «κοινωνικό τουρισμό» με μοναδικό στόχο τα γερμανικά επιδόματα. Στη συνέχεια ζήτησε συγγνώμη.

Ο Φρίντριχ Μερτς πάντως είναι ένας από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές της αποστολής στρατιωτικής βοήθειας προς το Κίεβο.

Στο οικονομικό πεδίο υιοθετεί φιλελεύθερες θέσεις, κοντινές με τις θέσεις του FDP, με το οποίο μοιράζεται την ίδια βαθιά και ενστικτώδη προσκόλληση στο «φρένο χρέους», τον μηχανισμό που θέτει ανώτατο όριο στο νέο δημόσιο χρέος περιορίζοντας επίσης τη δυνατότητα της Γερμανίας να κάνει επενδύσεις.

Πρώην ευρωβουλευτής (1984-1994), παρουσιάζεται ως ένθερμος ευρωπαϊστής και μεγάλος υποστηρικτής του ρόλου του γαλλογερμανικού άξονα στην ηγεσία της Ευρώπης.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης