Η διαφαινόμενη νίκη των αντικαθεστωτικών στη Λιβύη και οι εικόνες που κάνουν το γύρο του κόσμου με τους μαχητές να πανηγυρίζουν πυροβολώντας στον αέρα, επανέφερε στο προσκήνιο τις επιπτώσεις ενός… γνωστού μας, παραδοσιακού αλλά πολύ επικίνδυνου εθίμου.

Αναφορές από όλον τον κόσμο, όπου τηρείται αυτή η πρακτική, κάνουν λόγο για πολλά αθώα θύματα που πληρώνουν με το αίμα τους τον… ενθουσιασμό των οπλοφόρων. Και ο κίνδυνος δεν ελοχεύει μόνο σε περίπτωση άμεσου χτυπήματος -όταν η σφαίρα φτάσει στο μέγιστο ύψος της στον ουρανό, κατά την επιστροφή της μπορεί και πάλι να σκοτώσει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Οι σφαίρες που πέφτουν από τον ουρανό, μπορούν να διαπεράσουν το κρανίο και να σκοτώσουν», λένε οι ειδικοί.

Τρεις άνθρωποι στις Φιλιππίνες έχασαν τη ζωή τους με αυτόν τον τρόπο, κατά τη διάρκεια των εορτασμών την Πρωτοχρονιά του 2011, ενώ το 2010 σε τραγωδία κατέληξε ένας γάμος στην Τουρκία, όταν ο γαμπρός σκότωσε 3 συγγενείς του με ένα ΑΚ-47. Άλλα γνωστά περιστατικά είναι ο θάνατος τριών ανθρώπων το 2007 στη Βαγδάτη όταν το Ιράκ κέρδισε το Βιετνάμ σε ποδοσφαιρικό αγώνα, ενώ το 1991 οι πανηγυρισμοί με όπλα για τον τερματισμό του πολέμου στο Κουβέιτ στοίχισαν τη ζωή σε 20 ανθρώπους.

Κι ενώ η χρήση όπλων για… εορταστικούς λόγους δεν έχει απαγορευτεί στην Ασία και τη Μέση Ανατολή, αντίστοιχα συμβάντα καταγράφονται και στον δυτικό κόσμο. Στο Λος Άτζελες μέσα σε διάστημα επτά ετών (1985-1992) σκοτώθηκαν με αυτόν τον τρόπο 38 άνθρωποι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αρκετά είναι και τα περιστατικά στα Βαλκάνια και φυσικά στην… Κρήτη. Στη Σερβία και στα Σκόπια δε, πρόσφατα οργανώθηκαν καμπάνιες ενημέρωσης κατά της χρήσης όπλων για πανηγυρισμούς…

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης