Περισσότερο από το ένα τρίτο του παγκόσμιου πληθυσμού ή αλλιώς 2,6 δισεκατομμύρια άνθρωποι ζουν σε χώρες ή περιοχές οι οποίες μαστίζονται από καταστολή, διαφθορά και καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της μη κυβερνητικής οργάνωσης προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Freedom House. Η Συρία, το Θιβέτ και η Σομαλία κατέχουν τη θλιβερή πρωτιά.
Το 2015 -έτος που σημαδεύτηκε από τη μαζική μετανάστευση, την καταστολή των αντιφρονούντων, την ξενοφοβία και τις τρομοκρατικές επιθέσεις- αποτελεί τη δέκατη κατά σειρά χρονιά κατά την οποία διαπιστώνεται μείωση των ελευθεριών σε παγκόσμιο επίπεδο, σύμφωνα με την ΜΚΟ έχει έδρα στην Ουάσινγκτον.
Παγκοσμίως 86 χώρες και περιοχές χαρακτηρίζονται ως ελεύθερες βάσει του σεβασμού στα πολιτικά δικαιώματα και στις πολιτικές ελευθερίες, 50 θεωρούνται ανελεύθερες και 59 ως εν μέρει ελεύθερες, όπως επισημαίνει η οργάνωση.
Η πλειονότητα αυτών που χαρακτηρίζονται ανελεύθερες βρίσκονται στη Μέση Ανατολή και στη Βόρεια Αφρική, στις οποίες το 85% του πληθυσμού ζει υπό καθεστώς καταστολής. Επίσης στην υποσαχάρια Αφρική 20 καθεστώτα χαρακτηρίζονται ανελεύθερα.
Στην έκθεση της Freedom House, επισημαίνεται ότι στις ΗΠΑ -αν και είναι μεταξύ των λεγόμενων ελεύθερων χωρών- παρατηρείται μια φθίνουσα πορεία σε ό,τι αφορά στις ελευθερίες. Σύμφωνα με τους συντάκτες της έκθεσης, παρατηρείται «μια ανησυχητική αύξηση του ρόλου που παίζει το ιδιωτικό χρήμα στις προεκλογικές εκστρατείες», ένα νομοθετικό αδιέξοδο, μια έλλειψη ανοίγματος της κυβέρνησης, ρατσιστικές διακρίσεις και ένα δυσλειτουργικό σύστημα ποινικής δικαιοσύνης.
Η ελευθερία μειώθηκε σε 72 χώρες το 2015, σημειώνει εξάλλου η Freedom House και υπογραμμίζει ότι ο αριθμός αυτός των χωρών είναι ο υψηλότερος που παρατηρείται αυτά τα δέκα χρόνια που οι ελευθερίες ακολουθούν την φθίνουσα πορεία σε παγκόσμιο επίπεδο.
Πρόοδος σημειώθηκε σε ό,τι αφορά στις ελευθερίες σε 43 χώρες, κατά την ΜΚΟ, με την Μπουρκίνα Φάσο, τη Μιανμάρ, τη Νιγηρία και την Σρι Λάνκα (σ.σ.: σε όλες έγιναν εκλογές) να καταγράφουν «κέρδη».
Σε ανακοίνωσή του εξάλλου ο Αρτς Πάντινγκτον, αντιπρόεδρος σε θέματα έρευνας της Freedom House και ένας από τους συντάκτες της έκθεσης, επισημαίνει παράλληλα ότι κάποια επίπτωση στις ελευθερίες είχαν η επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας και οι χαμηλότερες τιμές των αγαθών.
«Σε πολλές χώρες με απολυταρχικές κυβερνήσεις, η μείωση του εισοδήματος που προκλήθηκε από την πτώση των τιμών των αγαθών έκανε τους δικτάτορες να ενισχύσουν στο διπλάσιο την πολιτική καταστολή στο εσωτερικό και να ξεσπάσουν κατά αυτών που αντιλαμβάνονται ως εχθρούς στο εξωτερικό» εξηγεί ο Πάντινγκτον στην ανακοίνωσή του.
«Οι δημοκρατικές χώρες βρέθηκαν σε πιεστικές καταστάσεις λόγω των τρομοκρατικών επιθέσεων και του άνευ προηγουμένου αριθμού των προσφύγων – προβλήματα που προήλθαν από τις περιφερειακές συγκρούσεις, όπως ο εμφύλιος πόλεμος στη Συρία» προσθέτει ο ίδιος.
Ένα άλλο που σημειώνουν επίσης οι συντάκτες της έκθεσης για τη χρονιά που πέρασε είναι η έλλειψη προόδου στις ελευθερίες των γυναικών.
Επικαλούμενοι τη συμμετοχή των γυναικών στις εκλογές στη Σαουδική Αραβία και το ότι πλέον δεν διώκεται ποινικά η μοιχεία στη Νότια Κορέα, σημειώνουν: «Τα πολύ περιορισμένα βήματα που χαιρετίστηκαν ως νίκες… δείχνουν ακριβώς πόσο χαμηλά έχει πέσει ο πήχης στην αποτίμηση της προόδου που έχει γίνει προς την ισότητα των φύλων».
Οι ίδιοι ολοκληρώνουν τέλος, κλείνοντας την έκθεσή τους, και τη χειρότερη δωδεκάδα των χωρών ή των περιοχών στον κόσμο σε ό,τι αφορά στην ελευθερία που απολαμβάνουν οι άνθρωποι. Τις χειρότερες επιδόσεις -εκτός της Συρίας, του Θιβέτ και της Σομαλίας- έχουν η Βόρεια Κορέα, το Ουζμπεκιστάν, η Ερυθραία, το Τουρκμενιστάν, η Δυτική Σαχάρα, το Σουδάν, η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, η Ισημερινή Γουινέα και η Σαουδική Αραβία.