Ενόσω η τουρκική κυβέρνηση συνεχίζει τις εκκαθαριστικές επιχειρήσεις κατά των πολιτικών της αντιπάλων, η τουρκική κοινότητα της Γερμανίας επισείει τον κίνδυνο μαζικών προσφυγικών κυμάτων από την Τουρκία. Την έντονη ανησυχία του για την κατάσταση που διαμορφώνεται στην Τουρκία μετά το πραξικόπημα εξέφρασε σε συνέντευξή του προς τη Deutsche Welle o πρόεδρος της Τουρκικής Κοινότητας στη Γερμανία Άλι Τοπράκ:

«Στην παρούσα φάση κλιμακώνεται και πάλι η σύγκρουση μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας και του PKK. Το PKK έχει απειλήσει με επιθέσεις σε περίπτωση που δεν απελευθερωθεί ο Οτσαλάν. Εάν δεν υπάρξει αποκλιμάκωση της κατάστασης το ερχόμενο διάστημα, εάν ξεσπάσει εμφύλιος, τότε θα ξεκινήσει μια μαζική φυγή από την Τουρκία με κατεύθυνση της Ευρώπη».

Καταστροφική η κατάσταση

Μπορεί κάθε τόσο η κατάσταση στις κουρδικές περιοχές να ηρεμεί, εντούτοις είναι γεγονός ότι η σύγκρουση που μαίνεται μεταξύ των δυο πλευρών εδώ και τρεις και πλέον δεκαετίες και η οποία έχει στοιχίσει τη ζωή 40.000 και πλέον ανθρώπων, δεν έχει σταματήσει ποτέ. Μετά την άρση της εκεχειρίας την περασμένη χρονιά, ούτε το PKK αλλά ούτε και η τουρκική κυβέρνηση δείχνουν την παραμικρή διάθεση συμβιβασμού. Σύμφωνα με τον Άλι Τοπράκ, μετά το απροσδόκητα καλό εκλογικό αποτέλεσμα του φιλοκουρδικού HDP στις τελευταίες κοινοβουλευτικές εκλογές, οι Κούρδοι ζουν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Η κατάσταση στα ανατολικά της χώρας είναι καταστροφική, όπως λέει:

«Ολόκληρες πόλεις και χωριά έχουν ισοπεδωθεί ενώ μετράμε 500.000 κούρδους πρόσφυγες εντός της χώρας. Εδώ και μήνες εφιστούμε την προσοχή στο γεγονός ότι η Τουρκία προκαλεί νέα αίτια φυγής. Αλλά τότε κανείς δεν ήθελε να μας ακούσει».

Μερικές εκατοντάδες οι πρόσφυγες στη Γερμανία

Μέχρι στιγμής πάντως οι φόβοι του Τοπράκ περί μαζικής κουρδικής εξόδου από την Τουρκία δεν φαίνεται να επιβεβαιώνονται. Στις αρχές Αυγούστου ο αριθμός των αιτούντων άσυλο από την Τουρκία ήταν παρόμοιος με τον περσινό. Μέχρι τα τέλη Ιουλίου περίπου 300 με 350 Τούρκοι είχαν αιτηθεί τη χορήγηση ασύλου στη Γερμανία, οι περισσότεροι από αυτούς προέρχονται από τις κουρδικές περιοχές. Τον Ιούλιο, οπότε έγινε το πραξικόπημα στην Τουρκία, κατατέθηκαν 275 αιτήσεις, σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Μετανάστευσης και Προσφύγων. Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει βέβαια πως θα εξελιχθεί η κατάσταση τους επόμενους μήνες.

«Δεν ισχυρίζομαι ότι μισό εκατομμύριο Κούρδοι περιμένουν στα σύνορα με τη Βουλγαρία», σχολιάζει o πρόεδρος της Τουρκικής Κοινότητας στη Γερμανία, και προσθέτει: «Μέχρι στιγμής είναι μερικές εκατοντάδες που έρχονται στη Γερμανία μέσω Βουλγαρίας. Για μένα πρόκειται απλώς για την πρώτη εμπροσθοφυλακή».