Τις τελευταίες ημέρες γίνονται πολλές συζητήσεις σχετικά με το εάν είναι πιθανός ένας μεγάλος σεισμός στην Κωνσταντινούπολη. Δεν έλειψαν μάλιστα και σεισμολόγοι στην Τουρκία οι οποίοι τόνισαν πως είναι σίγουρο ότι θα έρθει ένας μεγάλος σεισμός, αλλά όπως είπαν δεν μπορούν όμως να προσδιορίσουν το πότε.

Την ίδια ώρα, ο καθηγητής σεισμολογίας του ΑΠΘ, Μανώλης Σκορδίλης μίλησε στην ΕΡΤ3 για το θέμα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Δεν είναι κάτι καινούργιο. Εδώ και αρκετά χρόνια γίνεται αυτή η συζήτηση, υπάρχει ένα κομμάτι του ρήγματος της βόρειας Ανατολίας, που φαίνεται ότι κατά μήκος του δεν έχει γίνει κάποια κίνηση εκεί και η κίνηση αυτή θα συνοδευτεί με έναν ισχυρό σεισμό κοντά στην Κωνσταντινούπολη. Οπότε είναι ένα κοινό μυστικό στη σεισμολογική κοινότητα, το ξέρουμε, απλώς δεν μπορούμε να προσδιορίσουμε ακρίβεια», τόνισε μεταξύ άλλων.

 

«Καμπανάκι» και Γερμανών επιστημόνων για μεγάλο σεισμό στην περιοχή

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εν τω μεταξύ τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν και Γερμανοί επιστήμονες οι οποίοι ανησυχούν για πιθανό μεγάλο σεισμό στην Κωνσταντινούπολη μετά τους καταστροφικούς σεισμούς στη Νότια Τουρκία.

Ειδικότερα, οι επιστήμονες του Γερμανικού Κέντρου Ερευνών Γεωεπιστημών ανέλυσαν σεισμικά δεδομένα από την χερσόνησο Αρμουτλού του Μαρμαρά, νοτίως της Κωνσταντινούπολης και δυτικά της Νικομήδειας.

Κατέληξαν πως είναι πιθανός ένας σεισμός έως και 7,4 Ρίχτερ στην Κωνσταντινούπολη καθώς ακόμα και μικρές διακυμάνσεις της στάθμης της θάλασσας του Μαρμαρά μπορεί να προκαλέσει σεισμούς στην περιοχή. Μάλιστα όπως υποστηρίζουν αυτό «υποδηλώνει ότι τα τοπικά ρήγματα στην χερσόνησο Αρμουτλού βρίσκονται στα πρόθυρα ολίσθησης και στη συνέχεια θα μπορούσαν να προκληθούν περαιτέρω σεισμοί».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η πιθανότητα ενός σεισμού δεν έχει επιδεινωθεί μεν εξαιτίας των πρόσφατων σεισμών την Ανατολία, ο κίνδυνος όμως ενός σεισμού στην Κωνσταντινούπολη παραμένει υψηλός», τόνισε ο σεισμολόγος Γκέρνοτ Χάρτμαν του Ομοσπονδιακού Ιδρύματος Γεωεπιστημών του Ανοβέρου στην εφημερίδα «Βild».

Από την πλευρά της η Χάιντρουν Κοπ, καθηγήτρια του πανεπιστημίου του Κιέλου και επικεφαλής του τμήματος Δυναμικής των Ωκεανών του Κέντρου Ωκεναογραφικών Ερευνών Γκέομαρ Χέλμχολτς (Geomar Helmholtz) επεσήμανε: «Από τον τελευταίο μεγάλο σεισμό της Κωνσταντινούπολης το 1766, η ενέργεια έχει αυξηθεί. Υπάρχει πλέον έλλειμμα κίνησης έως και τεσσάρων μέτρων σε αυτό το σημείο και η πόλη βρίσκεται σχεδόν πάνω στο ρήγμα. Από δε το 1939 έχει παρατηρηθεί ότι οι σεισμοί πλησιάζουν όλο και περισσότερο την Κωνσταντινούπολη από ανατολικά προς δυτικά».

Επίσης ο σεισμολόγος Γκέρνοντ Χάρτμαν του Ομοσπονδιακού Ιδρύματος Γεωεπιστημών του Ανοβέρου σημείωσε χαρακτηριστικά: «Η τεκτονική πίεση αυξάνεται συνεχώς και όσο περισσότερο διαρκεί εκεί η “ησυχία”, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα ενός ισχυρού σεισμού. Είναι επομένως σημαντικό να αναγνωρισθεί ο επικείμενος κίνδυνος και να γίνει προετοιμασία για αυτόν τώρα».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης