Φωτιά βάζει στις σχέσεις Πεκίνου – Ουάσινγκτον, μετά την απόρριψη από τα κινεζικά Μέσα Ενημέρωσης της έκκλησης της Ουάσινγκτον για άρση της κινεζικής λογοκρισίας στο διαδίκτυο.

Η κινεζική κυβέρνηση δεν απάντησε ευθέως στις δηλώσεις που έκανε η επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Χίλαρι Κλίντον, η οποία κάλεσε την Κίνα και άλλες απολυταρχικές κυβερνήσεις να άρουν τους περιορισμούς που επιβάλλουν στους πολίτες ως προς τη χρήση του διαδικτύου.

Η ομιλία της Χίλαρι Κλίντον προκάλεσε τριβές με το Πεκίνο, δεδομένης και της προειδοποίησης της Google Inc. ότι μπορεί να αποσυρθεί από την Κίνα μετά τις διαμαρτυρίες χρηστών των υπηρεσιών της για λογοκρισία.

“Ένα νέο παραπέτασμα πληροφόρησης απλώνεται σε πολλά τμήματα του κόσμου”, δήλωσε η Χίλαρι Κλίντον, χαρακτηρίζοντας τους περιορισμούς στο Ίντερνετ ως το “Τείχος του Βερολίνου” των ημερών μας, που έρχεται σε αντίθεση με τις διεθνείς δεσμεύσεις για την ελευθερία της έκφρασης.

Η Κλίντον κάλεσε επίσης τις Αρχές στο Πεκίνο να διερευνήσουν τις διαμαρτυρίες για κυβερνο-κατασκοπεία από την Κίνα, που σύμφωνα με τη Google έχει ως στόχο τις υπηρεσίες της συγκεκριμένης εταιρείας, αλλά και άλλων εταιρειών, όπως και Κινέζους αντιφρονούντες.

Η διαμάχη για τη λειτουργία του διαδικτύου στην Κίνα έρχεται να προστεθεί στα άλλα θέματα που ήδη προκαλούν τριβές στις σχέσεις Πεκίνου – Ουάσινγκτον, όπως είναι το ισοζύγιο των εμπορικών συναλλαγών, οι πωλήσεις αμερικανικών όπλων στην Ταϊβάν και το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Θιβέτ.

Η Κίνα αναμένεται ότι θα απαντήσει στην Ουάσινγκτον με τη λογική που ακολουθούν σήμερα τα ελεγχόμενα από το κράτος Μέσα Ενημέρωσης.