Έναν ιδιότυπο φόρο τιμής αποδίδουν σήμερα στα θύματα της ένοπλης επίθεσης στο δημοτικό σχολείο του Νιουτάουν οι online gamers αφήνοντας κάτω τα… ψηφιακά τους όπλα για 24 ώρες.

Η πρωτοβουλία ξεκίνησε από το GamerFitNation, την ιστοσελίδα του Άντβαντ Πέρμαν, που προωθεί τόσο την ενασχόληση με τα ηλεκτρονικά παιχνίδια όσο και την υγιεινή ζωή. Ο Πέρμαν δημοσίευσε ένα βίντεο, με το οποίο ζητούσε από τους παίκτες των διαδικτυακών first person shooter παιχνιδιών (σ.σ.: Modern Warfare, Call of Duty ή γενικότερα τους συνεχιστές της κληρονομιάς που άφησε πίσω του το θρυλικό Doom) να προβούν σε μία «κατάπαυση πυρός» σε ένδειξη σεβασμού από πλευράς της gaming κοινότητας στα 26 θύματα του μακελειού στο Νιουτάουν του Κονέκτικατ.

Η εν λόγω εκστρατεία συνεχίστηκε και στα social media, επεκτεινόμενη στο Twitter (με το hashtag #OSCEASEFIRE), το Facebook και το YouTube. Αν και είναι πολλοί αυτοί που έχουν δηλώσει πως θα συμμετάσχουν, η πρωτοβουλία του Πέρμαν έχει προκαλέσει και αρκετές αντιδράσεις από gamers, οι οποίοι θεωρούν ότι η ομαδική σφαγή στην οποία προέβη ο Άνταμ Λάντσα δεν έχει καμία σχέση και δεν οφείλεται ούτε κατά διάνοια στην ενασχόληση με βίαια βιντεοπαιχνίδια, οπότε και «εκστρατείες» όπως η συγκεκριμένη δεν έχουν βάση, καθώς αποτελούν έμμεση «παραδοχή ενοχής» χωρίς κανέναν λόγο.

Πρόσφατα δημοσιεύματα – όπως αυτό της «New York Post» – υποδείκνυαν την ενασχόληση του Λάντσα με τα ηλεκτρονικά παιχνίδια και ειδικά με first person shooters. Από την πλευρά του, ο Πέρμαν αναφέρει πως η ιδέα περί «κατάπαυσης πυρός» δεν έχει να κάνει με αυτούς τους ανεδαφικούς – όπως τους χαρακτηρίζει ο ίδιος –ισχυρισμούς, ενώ απέρριψε κατηγορηματικά φήμες ότι η πρωτοβουλία αυτή σχετίζεται με τις θεωρίες περί της σημερινής «συντέλειας του κόσμου».

Σε μια παρεμφερή ενέργεια απόδοσης φόρου τιμής σε θύματα βίαιων ενεργειών στον πραγματικό κόσμο, στο παρελθόν έχουν μετονομαστεί διαστημικοί σταθμοί στο online παιχνίδι Eve Online μετά την επίθεση στο αμερικανικό προξενείο στη Βεγγάζη. Τα βίαια ηλεκτρονικά παιχνίδια έχουν βρεθεί ξανά στο «στόχαστρο» έπειτα από περιστατικά ένοπλης βίας (όπως και στην περίπτωση του Μπρέιβικ στη Νορβηγία) και στην περίπτωση του μακελειού του Κονέκτικατ η gaming κοινότητα απορρίπτει κάθε σχετική κατηγορία, καθώς είναι πάρα πολλοί αυτοί οι οποίοι παίζουν τέτοια παιχνίδια για να θεωρηθεί πως αποτελούν κάποιου είδους «καταλύτη» που «παράγει» δολοφόνους.

Αξίζει να σημειωθεί πως λόγω του περιστατικού, μέχρι σήμερα, λαμβάνει χώρα στο Twitter μια εξαιρετικά έντονη «εκστρατεία-κίνημα» για μεταρρυθμίσεις στην αμερικανική νομοθεσία περί οπλοκατοχής.

Σύμφωνα με το Pew Research Center, το 28% των δημοσιεύσεων περί του μακελειού στο Νιουτάουν από τις 14 Δεκεμβρίου έως τις 17 του μηνός περιείχε σαφή στάση και άποψη σχετικά με τους νόμους, ενώ το 64% ζητούσε μεταρρυθμίσεις στη νομοθεσία περί οπλοκατοχής, έτσι ώστε να γίνει πιο αυστηρή. Αντίθετο ήταν το 21%, ενώ ουδέτερη στάση είχε το 14%.

Επιμέλεια: Μάριος Μπουμπής