Πατήστε ΕΔΩ για να δείτε live εικόνα
Δραματική είναι η κατάσταση στην Ιταλία από τον φονικό σεισμό 6,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που έπληξε στις 03.36 (τοπική ώρα, 04.36 ώρα Ελλάδας) τα ξημερώματα της Τετάρτης την κεντρική περιοχή της χώρας, αφήνοντας πίσω του τουλάχιστον 247 νεκρούς, δεκάδες εγκλωβισμένους καθώς και κατεστραμμένα κτήρια και περιουσίες.
Οι ιταλικές Αρχές έχουν επιβεβαιώσει τον θάνατο 247 ανθρώπωνΤο επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται δύο χιλιόμετρα από το χωριό Ακκούμουλι που βρίσκεται 109 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Ρώμης και 14 χιλιόμετρα ανατολικά του Maltignano.
Όπως μετέδωσε η δημόσια ραδιοφωνία RAI, η δόνηση διήρκεσε 20 δευτερόλεπτα και είχε εστιακό βάθος μόλις τέσσερα χιλιόμετρα.
Μία ώρα αργότερα ακολούθησαν δύο ισχυροί σεισμοί μεγέθους 5,5 και 5,1 Ρίχτερ. Στα χωριά Αματρίτσε (3.000 κάτοικοι) και Ακκούμουλι (700 κάτοικοι) πολλά κτήρια κατέρρευσαν. Μια γέφυρα κατέρρευσε στο Αματρίτσε.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με υψηλόβαθμο αξιωματούχο της Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας στη Ρώμη, 190 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην επαρχία Ριέτι και 57 στην επαρχία Άσκολι Πιτσένο. Οι τραυματίες εκτιμάται ότι ανέρχονται σε περίπου 368, ενώ δεκάδες είναι οι αγνοούμενοι.
«Μέχρι στιγμής δεν προκύπτει να υπάρχουν Έλληνες πολίτες μεταξύ των θυμάτων ή των τραυματιών από τον σεισμό» στην κεντρική Ιταλία, αναφέρει η ελληνική πρεσβεία στη Ρώμη, με ανάρτησή της στο facebook. Η πρεσβεία ενημερώνει επίσης τους Έλληνες πολίτες που βρίσκονται στις πληγείσες περιοχές «για την έκκληση των ιταλικών Αρχών για δωρεά αίματος όλων των ομάδων».
Μια τετραμελής οικογένεια βρίσκεται εγκλωβισμένη κάτω από τα συντρίμμια του σπιτιού της στο χωριό Ακκούμουλι. Σύμφωνα με μαρτυρίες γειτόνων, δεν ακούγεται τίποτε κάτω από τα χαλάσματα. Οι ίδιες πληροφορίες κάνουν λόγο και για εγκλωβισμένα παιδιά.
Ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Γεράσιμος Χουλιάρας μίλησε στο zougla.gr
O καθηγητής σεισμολογίας και πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας:
Δείτε εικόνες από τις καταστροφές:
Ο σεισμός έγινε αισθητός σε όλες τις κεντρικές περιοχές της χώρας, συμπεριλαμβανόμενης και της ιταλικής πρωτεύουσας, και ιδίως στις περιφέρειες Ούμπρια και Μάρκε. Πολλοί άνθρωποι πετάχτηκαν από τα κρεβάτια τους και βγήκαν έντρομοι στους δρόμους και τις πλατείες, όπως μεταδίδουν ιταλικά μέσα ενημέρωσης.
Το διάγγελμα Ρέντσι
«Σε στιγμές μεγάλης δυσκολίας η Ιταλία δείχνει το καλύτερό της πρόσωπό» πρόσθεσε ο κ. Ρέντσι, ο οποίος ευχαρίστησε για τη γενναιόδωρη συμβολή της την Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας, αλλά και το σύνολο των εθελοντών.
«Πρέπει να προετοιμαστούμε για την κατάσταση έκτακτης ανάγκης των επόμενων ημερών, αλλά τώρα η απόλυτη προτεραιότητα είναι να σωθούν ζωές σκάβοντας στα συντρίμμια» δήλωσε ακόμη ο Ιταλός πρωθυπουργός, ο οποίος ανακοίνωσε ότι αργά το απόγευμα της Τετάρτης θα επισκεφθεί τις περιοχές που επλήγησαν από τον εγκέλαδο.
«Είχαμε πάρα πολλά θύματα, πρέπει να προσευχηθούμε για όλους αυτούς τους ανθρώπους» είπε ο πάπας Φραγκίσκος στο μήνυμά του από την πλατεία του Αγίου Πέτρου στο Βατικανό.
«Μεγάλο μέρος του Αματρίτσε δεν υπάρχει πια»
Μιλώντας στο ειδησεογραφικό κανάλι RaiΝews 24, o Σέρτζιο Πιρότσι, δήμαρχος του χωριού Αματρίτσε δήλωσε ότι οι ζημιές είναι σοβαρές και χρησιμοποίησε την λέξη «δράμα» για να περιγράψει την κατάσταση, προσθέτοντας ότι «μεγάλος μέρος του χωριού δεν υπάρχει πια». Οι κάτοικοι έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους. Ο δήμαρχος του Αματρίτσε δήλωσε επίσης στη RAI ότι η σεισμική δόνηση προκάλεσε υλικές ζημιές που διέκοψαν την πρόσβαση σε δρόμους του χωριού.
Στο νοσοκομείο της πόλης επικρατεί το αδιαχώρητο, οι τραυματίες στοιβάζονται σε φορεία στους διαδρόμους, ακόμη κι έξω από το κτήριο. Άλλοι τραυματίες μεταφέρονται στην πρωτεύουσα της επαρχίας, το Ριέτι, ενώ οι ήδη νοσηλευόμενοι ασθενείς διακομίζονται σε άλλα νοσοκομεία.
Υπεύθυνοι της Ιταλικής Πολιτικής Προστασίας προσθέτουν ότι σημειώθηκαν καταρρεύσεις σε κατοικημένα κτήρια και αναφέρουν ότι πρόκειται για σεισμό που μπορεί να συγκριθεί με εκείνο της Λ’ Άκουϊλα, του 2009, αλλά ο οποίος σημειώθηκε σε περιοχή λιγότερο πυκνοκατοικημένη.
Η ιταλική κυβέρνηση βρίσκεται σε συνεχή επαφή με την Υπηρεσία Προστασίας Πολιτών, μετά την ισχυρή σεισμική δόνηση, είπε ο εκπρόσωπος του πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι στο Twitter.
Η Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας και η πυροσβεστική έχουν δεχθεί δεκάδες κλήσεις τρομαγμένων πολιτών. Στις επιχειρήσεις διάσωσης έχουν κινητοποιηθεί και συνδράμουν στρατιωτικές δυνάμεις.
Η στιγμή του σεισμού:
Οι φονικότεροι σεισμοί στην Ιταλία
Μνήμες από τον καταστροφικό σεισμό της Λ’ Άκουιλα ξύπνησε στην Ιταλία η ισχυρή σεισμική δόνηση 6,2 Ρίχτερ. Η Ιταλία είναι μια εξόχως σεισμογενής χώρα καθώς εδράζεται σε αρκετές ενεργές τεκτονικές πλάκες, οι οποίες δίνουν σε τακτικά διαστήματα μεγάλους σεισμούς.
Συγκεκριμένα τα τελευταία χρόνια έχουν καταγραφεί ισχυρές σεισμικές δονήσεις με πολυάριθμους νεκρούς.
2012: 25 νεκροί στην Εμίλια-Ρομάνια
Στις 20 Μαΐου 2012, σεισμική δόνηση μεγέθους 6,2 βαθμών Ρίχτερ, σημειώθηκε μεταξύ των πόλεων Μόντενας και Φεράρας, στα βορειοανατολικά, προκαλώντας έξι νεκρούς και σημαντικότατες ζημιές στην πλούσια πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής. Εννέα ημέρες αργότερα, άλλη μία δόνηση 5,8 Ρίχτερ έπληξε την ίδια περιοχή, προκαλώντας τον θάνατο 19 ανθρώπων και τον τραυματισμό άλλων 350.
Άλλοι 8.000 άνθρωποι αναγκάσθηκαν να εγκαταλείψουν τις κατεστραμμένες οικίες τους και να προστεθούν στους 6.000 των αστέγων από την πρώτη δόνηση στις 20 του μηνός.
2009: 300 νεκροί στην Λ’ Άκουϊλα
Στις 6 Απριλίου 2009, ισχυρή δόνηση έπληξε την κεντρική Ιταλία, με αποτέλεσμα 300 νεκρούς και χιλιάδες αστέγους. Περισσότερες ζημιές υπέστη η Λ’ Άκουϊλα πρωτεύουσα της ορεινής επαρχίας Αμπρούτσι, στο πανεπιστήμιο της οποίας φοιτούσαν και 234 Έλληνες.
Ο σεισμός άφησε πίσω του επίσης μεγάλες οικονομικές καταστροφές από τις οποίες η πόλη δεν έχει συνέλθει ακόμη, με πολλούς από τους αστέγους να μην έχει γίνει δυνατό να μετακομίσουν σε μόνιμες κατοικίες. Πρωτόδικα είχαν καταδικασθεί σε εξαετή κάθειρξη αρκετοί επιστήμονες (οι οποίοι αθωώθηκαν από το Εφετείο το 2014) διότι δεν είχαν εκτιμήσει τη σεισμική επικινδυνότητα της Λ’ Άκουϊλα, με αποτέλεσμα να παραμείνει η πόλη αθωράκιστη σεισμικά.
31 Οκτωβρίου 2002: 30 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους κι άλλοι 60 τραυματίσθηκαν από σεισμική δόνηση στην κοινότητα Σαν Τζουλιάνο στην Απουλήια. Είκοσι επτά παιδιά κι η δασκάλα τους βρήκαν τραγικό θάνατο όταν κατέρρευσε το σχολείο τους.
26 Σεπτεμβρίου και 3 Οκτωβρίου 1997: Δύο ισχυρές σεισμικές δονήσεις πλήττουν τις κεντρο-ανατολικές περιφέρειες της Ούμπρια και Μάρκε, σε διάστημα μίας εβδομάδας μεταξύ τους, προκαλώντας 12 νεκρούς, πάνω από 110 τραυματίες και άφησαν 38.000 αστέγους. Από τη δόνηση καταστράφηκαν πολλά γραφικά ορεινά χωριά της περιοχής και σημαντικές ζημιές υπέστησαν σημαντικά παγκόσμια πολιτιστικά μνημεία, όπως η βασιλική του Αγίου Φραγκίσκου στην Ασίζη, με τις ονομαστές νωπογραφίες του Τζιότο, όπου τέσσερεις άνθρωποι βρήκαν τον θάνατο από την κατάρρευση του τρούλου της.
13 Δεκεμβρίου 1990: Σεισμική δόνηση πλήττει την Σικελία, στην περιοχή μεταξύ της Κατάνης και της Ραγκούζα, με αποτέλεσμα 17 νεκρούς και 200 τραυματίες. Στις 5 Μαΐου, σε μία άλλη σεισμική δόνηση στην Ποτέντσα (Μπαζιλικάτα) της νοτίου Ιταλίας, έχασαν τη ζωή τους άλλοι τέσσερις άνθρωποι.
Οι πιο καταστροφικοί στον 20ο αιώνα
Στις 23 Νοεμβρίου 1980, από ισχυρό σεισμό στην Καμπανία και στη Μπαζιλικάτα, στη νότιο Ιταλία, έχασαν τη ζωή τους 2.916 άνθρωποι και τραυματίσθηκαν άλλοι 20.000 στην ευρύτερη περιοχή της Νάπολης.
Οι πιο θανατηφόροι σεισμοί που έχουν καταγραφεί στην Ιταλία κατά τον περασμένο αιώνα ήσαν αυτός της 28ης Δεκεμβρίου 1908 με επίκεντρο το στενό μεταξύ της Μεσσήνης και του Ρήγιου της Καλαβρίας, με 95.000 νεκρούς κι αυτός της 13ης Ιανουαρίου 1915, που κόστισε τη ζωή σε 30.000 ανθρώπους στην περιοχή των Αμπρούτσι.
Επιμέλεια: Χρήστος Καράμπελας, Κωνσταντίνα Παπατσάκωνα
Διαβάστε επίσης: