Ένα νέο πεδίο αντιπαράθεσης και διεκδίκησης με κέντρο τα νησιά Φώκλαντ του νότιου Ατλαντικού Ωκεανού φαίνεται πως βρίσκεται «στα σκαριά» σχεδόν 30 χρόνια μετά από την πολεμική σύρραξη του 1982 μεταξύ Αργεντινής και Μ. Βρετανίας, που διεκδικούσαν την κυριότητά τους.

Αυτήν τη φορά οι εκτιμήσεις των ειδικών πως στο υπέδαφος των νησιών ενδέχεται να υπάρχουν κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου αξίας 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων, έχουν κάνει τις μεγαλύτερες εταιρείες εξόρυξης μαύρου χρυσού να ερίζουν για τα δικαιώματα επιχειρήσεων στην περιοχή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αποδείξεις για την ύπαρξη πετρελαίου στα Φώκλαντ, αλλά το γεγονός και μόνο πως η ευρύτερη περιοχή του νότιου Ατλαντικού δεν έχει εξερευνηθεί για τέτοιου είδους κοιτάσματα, αποτελεί ένα πολύ δυνατό κίνητρο για τις εταιρείες εξόρυξης.

Από τη στιγμή που τα Φώκλαντ εξακολουθούν να είναι υπό τον έλεγχο της Μ. Βρετανίας από το 1833, οι βρετανικές εταιρείες έχουν τον πρώτο λόγο και κάνουν ήδη σχέδια για επιχειρήσεις στα νησιά.

Κάτι τέτοιο είναι φυσικό να προκαλεί δυσαρέσκεια στην κυβέρνηση της Αργεντινής, η οποία -δεδομένου ότι τα Φώκλαντ απέχουν μόλις πέντε χιλιόμετρα από τις ακτές της- θεωρεί πως έχει και αυτή λόγο σε ενδεχόμενες εξορύξεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι αν το 1982 ο πόλεμος έγινε με τον στρατό στο πεδίο της μάχης, τρεις δεκαετίες αργότερα μπορεί να επαναληφθεί με τους δικηγόρους στο «πεδίο» του νόμου.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης