Αμερικανικά ΜΜΕ μετέδωσαν το μεσημέρι της Πέμπτης πληροφορίες περί θανάτου του ιστορικού ηγέτη της Κούβας, Φιντέλ Κάστρο. Μέχρι στιγμής τίποτα δεν έχει επιβεβαιωθεί και αρκετοί έκαναν λόγο για κακόβουλες φήμες.

Η κυβέρνηση της νησιωτικής χώρας διέψευσε ότι ήταν προγραμματισμένη για σήμερα συνέντευξη Τύπου στην Αβάνα με τη συμμετοχή εκπροσώπων ξένων ΜΜΕ, είδηση που κυκλοφορούσε έντονα μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης ύστερα από σχετικές αναφορές εφημερίδων και καναλιών στη Βενεζουέλα, (παραδοσιακής συμμάχου της Κούβας). Παράγοντας που ενίσχυσε τη φημολογία αυτή ήταν και οι ισχυρισμοί πηγών στη Βενεζουέλα για εσπευσμένο ταξίδι του προέδρου της χώρας Νίκολα Μαδούρο στην Αβάνα.

«Η πληροφορία είναι λανθασμένη. Δεν προγραμματίσαμε καμία συνέντευξη Τύπου. Πάντα κάνουμε τις ανακοινώσεις με τον ίδιο τρόπο (αποστολή ηλεκτρονικού μηνύματος στους δημοσιογράφους). Δεν έχει σταλεί τίποτα» ανέφερε υπάλληλος του γραφείου Τύπου στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP).

Παρά τη διάψευση για τη συνέντευξη Τύπου, πάντως, συνεχίζεται η φημολογία για την κατάσταση της υγείας του εμβληματικού ηγέτη της Κούβας, ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη εορτασμοί για την 56η επέτειο από την άφιξή του στο νησί και την έναρξη της επανάστασης που οδήγησε στην ανατροπή του δικτάτορα Μπατίστα.

Παράλληλα, ιδιαίτερη έμφαση δίνεται σε ενδεχόμενη σύγχυση του 88χρονου ηγέτη μ’ έναν άλλο Φιντέλ Κάστρο, ο οποίος άφησε πριν από λίγες ημέρες την τελευταία του πνοή στη… Νιγηρία. Ο Φιντέλ Κάστρο Οντινγκά, 41 ετών, ήταν ο υιος του επικεφαλής της Αντιπολίτευσης στην αφρικανική χώρα και η κηδεία του πραγματοποιήθηκε στην πρωτεύουσα Ναϊρόμπι.

Άφαντος για περισσότερο από έναν χρόνο

«O 88χρονος Φιντέλ Κάστρο δεν έχει εμφανιστεί δημόσια τις τελευταίες 366 ημέρες και γι’ αυτόν τον λόγο διαρρέονται πληροφορίες για τον θάνατό του στην Αβάνα», ανέφεραν τα ξένα μέσα ενημέρωσης, επικαλούμενα μεταξύ άλλων δημοσίευμα της εφημερίδας «Diario Las Americas» (εδρεύει στο Μαϊάμι) όπου γίνεται λόγος για «κινητικότητα σε μέλη της οικογένειας του Κάστρο» και «ένταση σε στρατιωτικούς κύκλους του καθεστώτος».

Διεθνείς αναλυτές επισημαίνουν πως η έντονη φημολογία για την κατάσταση της υγείας του εμβληματικού ηγέτη της Κούβας αναπτύχθηκε και λόγω συγκεχυμένων πληροφοριών στην κοινότητα των εξόριστων Κουβανών στο Μαϊάμι.

Η φημολογία αυτή περί θανάτου του εμβληματικού ηγέτη της νησιωτικής χώρας έρχεται σε μια χρονική περίοδο κατά την οποία βρίσκεται σε εξέλιξη η ιστορική προσέγγιση ΗΠΑ-Κούβας μετά την τηλεφωνική επικοινωνία του Μπαράκ Ομπάμα με τον Ραούλ Κάστρο. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ είχε αναφέρει τον Δεκέμβριο σε επίσημη συνέντευξη Τύπου ότι θα ξεκινήσουν άμεσα διαπραγματεύσεις με τη Δημοκρατία της Κούβας για το άνοιγμα αμερικανικής πρεσβείας στην Αβάνα και την περαιτέρω «χαλάρωση» των οικονομικών κυρώσεων κατά του νησιού της Καραϊβικής, με αντάλλαγμα τη βελτίωση των επιδόσεων της κυβέρνησης στον τομέα των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Ωστόσο, η εξέλιξη αυτή προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις των Ρεπουμπλικάνων, οι οποίοι δήλωσαν πως δεν πρόκειται να δεχτούν μια τέτοια εξέλιξη.

Εντύπωση είχε προκαλέσει το γεγονός ότι ο Φιντέλ Κάστρο δεν είχε κάνει καμία προσωπική δήλωση ή σχόλιο γι’ αυτήν την ιστορική προσέγγιση, γεγονός που πυροδότησε έντονη φημολογία για την κατάσταση της υγείας του. Αισθητή ήταν η απουσία του από τα δημόσια πράγματα και κατά τη διάρκεια της άφιξης Κουβανών κατασκόπων, οι οποίοι κρατούνταν για χρόνια σε αμερικανικές φυλακές και αφέθηκαν ελεύθεροι σε αντάλλαγμα της απελευθέρωσης του Αμερικανού Άλαν Γκρος. Οι κρατούμενοι αυτοί έγιναν δεκτοί μόνο από τον πρόεδρο της Κούβας, Ραούλ.

Για τις αμερικανικές φήμες έγραψε και η ιταλική εφημερίδα «Corriere della Sera». «Φιντέλ Κάστρο, εικασίες αμερικανικών ΜΜΕ περί θανάτου: αναμονή για τη συνέντευξη Τύπου» είναι ο τίτλος του δημοσιεύματος.

Η δήλωση του ανιψιού του, Αλεχάντρο και η επιρροή της εξόριστης κοινότητας του Μαϊάμι

Σε συνέντευξή του, πάντως, στo Ηuffingtonpost.gr, ο ανιψιός του Φιντέλ, Αλεχάντρο, ανέφερε για τον θείο του:
«Ο Φιντέλ είναι καλά και σωματικά και πνευματικά. Σε λίγες ημέρες μάλιστα θα συναντηθεί με τους πέντε συμπατριώτες μας που αποφυλακίστηκαν μετά από 15 χρόνια παραμονής σε αμερικανική φυλακή».

Ο Αλεχάντρο Κάστρο Εσπίν, ταξίδεψε στην Ελλάδα, προσκεκλημένος της κινηματογραφικής εταιρίας «New Star» που εκδίδει στα ελληνικά το βιβλίο του με τίτλο «Το τίμημα της ισχύος – Η αυτοκρατορία του τρόμου».

Διεθνείς αναλυτές επισημαίνουν πως η έντονη φημολογία για την κατάσταση της υγείας του εμβληματικού ηγέτη της Κούβας αναπτύχθηκε κυρίως λόγω συγκεχυμένων πληροφοριών στην κοινότητα των εξόριστων Κουβανών στο Μαϊάμι.

Ωστόσο, από το 2006, όταν και ο Φιντέλ αποφάσισε να αποσυρθεί από την πολιτική σκηνή και να δώσει τη θέση του στον αδελφό του, Ραούλ, οι φήμες περί θανάτου του εμφανίζονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Ειδικότερα, η εφημερίδα «Diario Las Americas», που εκδίδεται στη Φλόριντα, επικαλείται «κινητικότητα στους συγγενείς του Κάστρο» και «ένταση σε στρατιωτικούς κύκλους του καθεστώτος». Γράφει επίσης ότι συντάκτης της επικοινώνησε με το Κέντρο Τύπου στην Αβάνα απ’ όπου πληροφορήθηκε ότι «κατά τη διάρκεια της ημέρας θα δοθεί συνέντευξη Τύπου».


(«Ένταση και σύγχυση για τις φήμες περί θανάτου του Φιντέλ Κάστρο», ο τίτλος του δημοσιεύματος)

Οι δημόσιες εμφανίσεις του Φιντέλ Κάστρο είναι σπάνιες τα τελευταία χρόνια. Ωστόσο, κάθε φορά που έπαιρνε την απόφαση να εμφανιστεί δημοσίως η είδηση βρισκόταν στις πρώτες θέσεις των διεθνών ΜΜΕ.

Φωτογραφίες από την τελευταία εμφάνιση του Φιντέλ Κάστρο τον Ιανουάριο του 2014

Η αλλαγή σελίδας και η ιστορική εμφάνιση του 2013 στο Κοινοβούλιο

Ο Φιντέλ Κάστρο είχε συνηθίσει εδώ και χρόνια τη φημολογία για την κατάσταση της υγείας του, συνεχίζοντας να κλείνει το μάτι στη ζωή και να κοιτάει το μέλλον με αισιοδοξία.

Ο εμβληματικός ηγέτης της Επανάστασης του 1959 στην Κούβα είχε κάνει την εμφάνισή του την Κυριακή 24 Φεβρουαρίου 2013 στα έδρανα της Εθνοσυνέλευσης, καθώς δεν θα μπορούσε να μη δώσει το παρών την ημέρα της επανεκλογής του αδελφού του, Ραούλ, στην προεδρία της νησιωτικής χώρας. Από το 2006, όταν και παρέδωσε την εξουσία λόγω προβλημάτων υγείας, ο Φιντέλ είχε εμφανιστεί μόνο μία φορά στην Εθνοσυνέλευση, το 2010, όπου μάλιστα είχε μιλήσει κιόλας κάνοντας αναφορά στη σύγκρουση ανάμεσα στις Η.Π.Α. και το Ιράν η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε «πυρηνικό ολοκαύτωμα».

Όπως ήταν φυσικό, μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας του, ο κόσμος τού επιφύλαξε ένα εντυπωσιακό «standing ovation». Ο Φιντέλ Κάστρο είχε παραιτηθεί απ’ όλα τα δημόσια αξιώματά του εκτός από εκείνο του αναπληρωτή προέδρου της Εθνοσυνέλευσης.

Δείτε πλάνα από την ιστορική εμφάνιση του 2013

Ο αδελφός του είχε επανεκλεγεί πρόεδρος, έχοντας τη στήριξη 612 βουλευτών της Εθνοσυνέλευσης, ωστόσο είχε φροντίσει να ξεκαθαρίσει πως το 2018 θα εγκαταλείψει την προεδρία, μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης θητείας του, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για… το νέο αίμα της πολιτικής ηγεσίας, καθώς όπως αναφέρουν και δύο λαϊκές ρήσεις «το πεπρωμένο φυγείν αδύνατο» και ο «χρόνος είναι ο μόνος αθάνατος».

Ο Ραούλ ανέλαβε επίσημα την προεδρία το 2008, έχοντας παραμείνει για δύο χρόνια στην εξουσία μετά τη μεταβίβαση της εξουσίας από τον Φιντέλ. Τα αδέλφια Κάστρο κυριαρχούν στην πολιτική σκηνή της Κούβας για περισσότερες από πέντε δεκαετίες μετά την ανατροπή του δικτάτορα Μπατίστα.

«Αυτή θα είναι η τελευταία μου θητεία. Δεν εξελέγη πρόεδρος για να επαναφέρω τον Καπιταλισμό στην Κούβα. Βρίσκομαι εδώ για να υπερασπιστώ, να διατηρήσω και να συνεχίσω τον τέλειο Σοσιαλισμό και όχι για να τον καταστρέψω» είχε τονίσει κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, παρουσία του αδελφού του, Φιντέλ, με αρκετούς διεθνείς αναλυτές να προβλέπουν ενδεχόμενο άνοιγμα προς τις ΗΠΑ (όπως και έγινε τελικά σχεδόν δύο χρόνια αργότερα).

Η «μαμά» Σοβιετική Ένωση και οι… μεταρρυθμίσεις στο real estate

Η Κούβα δίνει εδώ και δεκαετίες τη δική της μάχη προκειμένου να επιβιώσει οικονομικά, ειδικά μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991, όταν και έχασε τον βασικό οικονομικό «αιμοδότη» της. Ενδεικτική περίπτωση αποτελεί το γεγονός πως για την κάλυψη των ενεργειακών της αναγκών στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στο «φθηνό» πετρέλαιο που προμηθεύεται από τη «σύμμαχο» Βενεζουέλα.

Η απόσυρση του Φιντέλ από την πολιτική σκηνή το 2006 και η ανάληψη της προεδρίας από τον Ραούλ σηματοδότησε την αρχή σειράς μεταρρυθμίσεων στην οικονομική ζωή της χώρας​

Η απόσυρση του Φιντέλ από την πολιτική σκηνή το 2006 και η ανάληψη της προεδρίας από τον Ραούλ άνοιξε τον δρόμο για την προώθηση σειράς μεταρρυθμίσεων, οι οποίες εφαρμόζονται σταδιακά την τελευταία πενταετία στο νησί της Καραϊβικής. Ο ιδιωτικός παράγοντας ενισχύθηκε, ενώ προωθήθηκαν μέτρα για την προάσπιση των ατομικών ελευθεριών. Αρκετοί επαγγελματίες στον χώρο του λιανικού εμπορίου μπορούν πλέον να έχουν το δικό τους ιδιόκτητο κατάστημα και να λειτουργούν βάσει ορισμένων κανόνων του ελεύθερου εμπορίου (π.χ. να ορίζουν οι ίδιοι τις τιμές των αγαθών και υπηρεσιών τους). Ανάλογα μέτρα προωθήθηκαν και στους τομείς της β’ κατοικίας και του αυτοκινήτου.

Η Αβάνα διατηρεί για δεκαετίες εχθρική στάση απέναντι στην Ουάσινγκτον, ενώ συνεχίζει να βρίσκεται σε ισχύ το αμερικανικό εμπάργκο εισαγωγών – εξαγωγών. Ωστόσο, τα τελευταία 10 χρόνια παρατηρείται «χαλάρωση» σε μια σειρά οικονομικών θεμάτων, όπως το τελικό ύψος των τραπεζικών εμβασμάτων από και προς την Κούβα, ενώ ενισχύθηκε και η ακτοπλοϊκή σύνδεση του νησιού με τις αμερικανικές ακτές.

Διαβάστε επίσης:

Όταν ο Φιντέλ συνάντησε δύο επικεφαλής της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας

Ο Φιντέλ κυριάρχησε για δεκαετίες στην πολιτική σκηνή της Κούβας, έχοντας καταφέρει μεταξύ άλλων να επιβιώσει από δεκάδες απόπειρες κατά της ζωής του (αρκετές από τις οποίες είχαν ενορχηστρωθεί από τη CIA).

Κατά τη διάρκεια της ζωής του συναντήθηκε με επιφανείς προσωπικότητες από τον χώρο της πολιτικής και όχι μόνο. Ανάμεσα στους ανθρώπους που είδε από κοντά ήταν και δύο Πάπες, οι οποίοι επισκέφτηκαν το νησί της Κούβας.

Βενέδικτος 16ος

Ιωάννης – Παύλος Β’ (1996 και 1998)
Ο Φιντέλ Κάστρο είχε μεταβεί αυτοπροσώπως στο Βατικανό το 1996, όπου έγινε δεκτός από τον Ιωάννη – Παύλο Β’, ο οποίος στη συνέχεια ταξίδεψε με τη σειρά του στην Αβάνα το 1998.

Βασική διαφορά στις συναντήσεις αυτές ήταν… η κατάσταση της υγείας του Κουβανού ηγέτη, ο οποίος ήταν εμφανώς καταβεβλημένος όταν συνάντησε τον Βενέδικτο 16ο.

Δείτε το video από τη συνάντηση του Φιντέλ με τον Πάπα Βενέδικτο 16ο

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

Διαβάστε επίσης:
Η.Π.Α.: Στην Κούβα το πρώτο εμπορικό πλοίο από το Μαϊάμι μετά από 50 χρόνια!, Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 14 Ιουλίου 2012, 05:30

Κούβα: το 2012 φέρνει νέες μεταρρυθμίσεις, Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 27 Δεκεμβρίου 2011, 03:45