Τεράστιο «ανθρωποκυνηγητό» έχει εξαπολύσει ο στρατός στις Φιλιππίνες αναζητώντας τους δράστες της βομβιστικής επίθεσης κατά τη διάρκεια της κυριακάτικης λειτουργίας των καθολικών σε γυμναστήριο του δημόσιου Πανεπιστημίου του Μιντανάο, ανακοίνωσε ανώτερος αξιωματικός του στρατού το πρωί της Δευτέρας (4/12).
Η αστυνομία αναζητεί τουλάχιστον δύο δράστες που πιστεύει ότι ευθύνονται για την επίθεση, την ευθύνη για την οποία ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος.
«Αυτή τη στιγμή που μιλάμε διεξάγεται μαζική επιχείρηση αναζήτησης αυτών των τρομοκρατικών ομάδων ή υπόπτων δραστών της βομβιστικής επίθεσης», δήλωσε ο Ουίλιαμ Γκονσάλες, επικεφαλής της αστυνομίας του δυτικού Μιντανάο στους δημοσιογράφους από την πόλη Μαράουι.
Η βόμβα εξερράγη την Κυριακή κατά τη διάρκεια της κυριακάτικης λειτουργίας σε γυμναστήριο Πανεπιστημίου στη Μαράουι, μια πόλη που καταστράφηκε το 2017 έπειτα από επιχείρηση του στρατού, που διήρκεσε πέντε μήνες και είχε στόχο να εκδιώξει αντάρτες πιστούς στο ΙΚ, που την είχαν καταλάβει.
«(Έχουμε εντοπίσει) ανθρώπους ενδιαφέροντος , αλλά η έρευνα συνεχίζεται. Προκειμένου να μην προτρέξουμε, δεν θα αποκαλύψουμε τα ονόματα», σημείωσε ο Άλαν Νομπλέσα, αξιωματούχος της αστυνομίας της επαρχίας στο GMA News, ενώ πρόσθεσε ότι ένας από τους υπόπτους συνδέεται με τοπική οργάνωση ανταρτών.
Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για τη βομβιστική επίθεση στο δημόσιο πανεπιστήμιο του Μιντανάο, λίγη ώρα αφού ο Πρόεδρος των Φιλιππίνων, Φερντινάντ Μάρκος Τζούνιορ δήλωσε ότι ευθύνονται «ξένοι τρομοκράτες».
The Islamic State group has claimed responsibility on Sunday for a bomb attack on a Catholic mass in the southern Philippines, which police said killed at least four people. | via @philstarlife https://t.co/Htjdu3Ez9K
— The Philippine Star (@PhilippineStar) December 4, 2023
Η πόλη Μαράουι βρίσκεται στη Μπανγκσαμόρο, μια φτωχή, μουσουλμανική επαρχία στο νότιο τμήμα του νησιού Μιντανάο.
Εδώ και δεκαετίες η επαρχία είναι αντιμέτωπη με συγκρούσεις μεταξύ φυλών, με αυτονομιστές αντάρτες και άλλες μορφές ανομίας, εγείροντας ανησυχίες ότι ενδέχεται να αναδειχθεί σε κατάλληλο έδαφος για την ανάπτυξη εξτρεμιστών.
Ο Ρομέο Μπράουνερ, αξιωματικός του στρατού, δήλωσε ότι υπάρχουν υποψίες ότι η βομβιστική επίθεση ενδέχεται να έγινε σε αντίποινα για τις επιχειρήσεις εναντίον τοπικών εξτρεμιστικών ομάδων.
«Αυτή είναι μια ισχυρή πιθανότητα», σχολίασε. «Οι δυνάμεις ασφαλείας σας (…) εργάζονται εξαιρετικά σκληρά για να διασφαλίσουν ότι οι δράστες αυτής της τρομοκρατικής επίθεσης θα λογοδοτήσουν στη δικαιοσύνη», τόνισε.
Ο στρατός των Φιλιππίνων είχε ανακοινώσει πρόσφατα ότι σκότωσε ανώτερο στέλεχος της Αμπού Σαγιάφ, μιας διαβόητης οργάνωσης που έχει δηλώσει πίστη στο Ισλαμικό Κράτος και η οποία επιδίδεται σε απαγωγές και πειρατείες.
Ο εκλιπών ηγέτης της Αμπού Σαγιάφ, ο Ισνιλόν Χαπιλόν, είχε διοριστεί από το ΙΚ «εμίρης» της Νοτιοανατολικής Ασίας και θεωρούνταν εγκέφαλος της κατάληψης της Μαράουι το 2017.
Στις συγκρούσεις που ακολούθησαν και οι οποίες διήρκεσαν πέντε μήνες σκοτώθηκαν περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι, ανάμεσά τους μαχητές από διάφορες χώρες.
Ο Χαπιλόν έπεσε νεκρός από ελεύθερο σκοπευτή.
Ο στρατός επεσήμανε ότι διεξήγαγε επίσης δύο επιχειρήσεις στο νησί Μιντανάο την Παρασκευή και την Κυριακή εναντίον της Νταουλάχ Ισλαμίγια – Μάουτε, μίας οργάνωσης που συμμετείχε μαζί με την Αμπού Σαγιάφ στην κατάληψη της Μαράουι.