Όπως αναφέρει σε ανάλυσή του ο Guardian, το νέο μοντέλο για τη μετανάστευση, το οποίο συμφωνήθηκε μεταξύ Αλβανίας και Ιταλίας και το οποίο είχε παρουσιάσει η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, «ναυάγησε» πριν καν ξεκινήσει.

«Λίγο περισσότερο από ένα μήνα μετά το πολυδιαφημισμένο άνοιγμα των κέντρων κράτησης πολλών εκατομμυρίων ευρώ για αιτούντες άσυλο στην Αλβανία, τα οποία υποτίθεται ότι δέχονταν έως και 3.000 άνδρες το μήνα, περισσότεροι από 50 αστυνομικοί μεταφέρθηκαν πίσω στην Ιταλία πριν από δύο εβδομάδες, ενώ δεκάδες κοινωνικών λειτουργών αποχώρησαν το Σαββατοκύριακο, με την παρουσία τους στην Αλβανία να θεωρείται περιττή», γράφει το Μέσο Ενημέρωσης και προσθέτει:

«Από την έναρξη λειτουργίας τους στις 11 Οκτωβρίου, μόνο 24 αιτούντες άσυλο έχουν σταλεί στα κέντρα στην Αλβανία, με στόχο τον επαναπατρισμό τους στις χώρες καταγωγής τους. Πέντε πέρασαν λιγότερες από 12 ώρες σε ένα κέντρο κράτησης, ενώ οι υπόλοιποι έμειναν για λίγο περισσότερες από 48 ώρες. Όλοι μεταφέρθηκαν στην Ιταλία αφού Ιταλοί δικαστές έκριναν παράνομο να τους κρατήσουν στην Αλβανία πριν από τον επαναπατρισμό τους σε χώρες, όπως το Μπαγκλαντές και η Αίγυπτος, που θεωρούνται «ασφαλείς» από τη Ρώμη.  Με αυτόν τον τρόπο, οι δικαστές υποστήριζαν την απόφαση της 4ης Οκτωβρίου του δικαστηρίου της ΕΕ (ΔΕΚ) σύμφωνα με την οποία μια χώρα εκτός του μπλοκ δεν μπορούσε να κηρυχθεί ασφαλής εκτός εάν ολόκληρη η επικράτειά της θεωρούνταν ασφαλής. Ως αποτέλεσμα, τα κέντρα, που παρουσίασε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ursula von der Leyen, ως νέο μοντέλο για τον τρόπο δημιουργίας κέντρων διαχείρισης και κράτησης για αιτούντες άσυλο εκτός ΕΕ, είναι άδεια για περισσότερο από ένα μήνα».

«Η κυβέρνηση πρώτα σπατάλησε ένα τεράστιο ποσό δημόσιων πόρων, στη συνέχεια με τα κέντρα να αδειάσουν, έφερε πίσω μέρος του αστυνομικού προσωπικού στην Ιταλία και τώρα ακόμη και οι κοινωνικοί λειτουργοί επιστρέφουν στα σπίτια τους. Πρόκειται για παταγώδη αποτυχία», αναφέρεται ακόμα στο δημοσίευμα.

Το σχέδιο έχει οδηγήσει σε διαμάχη μεταξύ της κυβέρνησης και των δικαστών, οι οποίοι έχουν κατηγορηθεί από ακροδεξιά κόμματα ότι παρεμπόδισαν το έργο.

Ο Nicola Gratteri, ο γενικός εισαγγελέας της Νάπολης και ένας από τους πιο έγκυρους δικαστές στην Ιταλία, δήλωσε σε τηλεοπτική συνέντευξη αυτή την εβδομάδα: «Πρέπει να σταματήσουμε να επιτιθέμεθα στους δικαστές μόνο και μόνο επειδή δεν μας αρέσει μια απόφαση».