Οι τουρκικές Αρχές πρέπει να αντιμετωπίσουν ελλείψεις όσον αφορά την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας ή να προστεθούν σε μια «γκρίζα λίστα» χωρών με ανεπαρκείς δημοσιονομικούς ελέγχους, σύμφωνα με το διεθνές παρατηρητήριο για τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Σε έκθεση που εκδόθηκε τη Δευτέρα, η Ομάδα Χρηματοοικονομικής Δράσης (FATF) με έδρα το Παρίσι επεσήμανε κενά στις προσπάθειες της Τουρκίας να αποτρέψει τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας και της διάδοσης όπλων μαζικής καταστροφής.

Από τους 11 τομείς που αξιολογήθηκαν, η Τουρκία θεωρήθηκε ότι απαιτεί μεγάλες ή θεμελιώδεις βελτιώσεις σε εννέα. Σύμφωνα με τα ευρήματα της έκθεσης, η Άγκυρα θα τεθεί υπό παρατήρηση για ένα έτος και θα μπορούσε να προστεθεί στη «γκρίζα λίστα» αν δεν δείξει βελτιώσεις.

Το παρατηρητήριο δήλωσε ότι η Τουρκία πρέπει να προβεί σε θεμελιώδεις βελτιώσεις σε μέτρα δέσμευσης περιουσιακών στοιχείων που συνδέονται με την τρομοκρατία, τις τρομοκρατικές οργανώσεις και τους χρηματοδότες τους.

Η Τουρκία είχε χαμηλό ποσοστό καταδικαστικών αποφάσεων για περιπτώσεις χρηματοδότησης της τρομοκρατίας, ανέφερε η έκθεση, επισημαίνοντας τα στοιχεία που παρείχαν Αρχές και έδειξαν ότι περισσότεροι από 6.000 άνθρωποι διώχθηκαν το 2017, αλλά μόνο 115 καταδικάστηκαν.

Η Άγκυρα θα πρέπει επίσης να βελτιώσει τις προσπάθειές της για την πρόληψη της συγκέντρωσης, μετακίνησης και χρήσης κεφαλαίων για όπλα μαζικής καταστροφής, ανέφερε η έκθεση, προσθέτοντας ότι η Τουρκία ήταν αργή στην εφαρμογή των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας σχετικά με το Ιράν και τη Βόρεια Κορέα.

Η Τουρκία λέει ότι τηρεί όλους τους διεθνείς νόμους και τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών.

Η έκθεση καλεί επίσης την Τουρκία να ενισχύσει τη χρήση της χρηματοοικονομικής πληροφόρησης σε περιπτώσεις νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και να αναπτύξει μια εθνική στρατηγική για τη διερεύνηση και δίωξη διαφόρων τύπων ξεπλύματος.

Πηγή: Reuters