Αν η Ευρώπη δεχόταν όλους τους πρόσφυγες, οι οποίοι υφίστανται διωγμούς από τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Χαλιφάτου στη Συρία και το Ιράκ, αυτό θα ήταν λάθος, προειδοποιεί η Γαλλία.

Δια στόματος του Γάλλου υπουργού Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς, το Παρίσι απευθύνει έκκληση για την εκπόνηση ενός σχεδίου που θα διασφαλίζει τη διατήρηση της πολυπολιτισμικότητας στη Μέση Ανατολή παρά την κλιμακούμενη κρίση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Περί τις 60 αντιπροσωπείες χωρών, περιλαμβανομένων υπουργών από το Ιράκ, την Ιορδανία, την Τουρκία και τον Λίβανο, συναντήθηκαν την Τρίτη στο Παρίσι για να συζητήσουν για τα μέτρα που απαιτούνται για τη διευκόλυνση της επιστροφής των προσφύγων, ενθαρρύνοντας τις κυβερνήσεις της περιοχής να εντάξουν τις μειονότητες στο πολιτικό πλαίσιο και να διασφαλίσουν ότι δεν υπάρχει ατιμωρησία για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

«Είναι πολύ δύσκολο, αλλά αν όλοι αυτοί οι πρόσφυγες έρχονται στην Ευρώπη ή πάνε αλλού, τότε το Ισλαμικό Κράτος θα έχει κερδίσει το παιχνίδι», δήλωσε ο Λοράν Φαμπιούς στον ραδιοφωνικό σταθμό RT.

«Ο στόχος αυτής της διάσκεψης (για τα θύματα από την εθνοτική και θρησκευτική βία στη Μέση Ανατολή, που πραγματοποιείται στο Παρίσι) είναι η Μέση Ανατολή να παραμείνει η Μέση Ανατολή κι αυτό σημαίνει μία πολυπολιτισμική περιοχή όπου υπάρχουν χριστιανοί, μέλη των Γεζίντι (από τις παλαιότερες θρησκευτικές μειονότητες του Ιράκ που βρίσκονται στο στόχαστρο των τζιχαντιστών), κ.λπ.» είπε ο Φαμπιούς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με Γάλλους διπλωμάτες, η διάσκεψη θα πρέπει να εξετάσει και τις οικονομικές δεσμεύσεις που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη βελτίωση της κατάστασης των προσφύγων σε γειτονικά κράτη – από την ανακατασκευή υποδομών έως την αποκατάσταση βασικών υπηρεσιών ή την εκπαίδευση της τοπικής αστυνομίας.

«Υπάρχει επείγουσα ανθρωπιστική ανάγκη» δήλωσε ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ κατά την έναρξή της. «Αν δεν προσφέρουμε μεγαλύτερη βοήθεια στις χώρες που υποδέχονται τους πρόσφυγες, αν δεν στηρίξουμε περισσότερο τις οικογένειες που βρίσκονται σε αυτούς τους προσφυγικούς καταυλισμούς ή που είναι εκτοπισμένοι σε γειτονικές χώρες, τότε όχι μόνο θα υπάρχουν τραγωδίες, αλλά θα υπάρχει κι αυτή η έξοδος».

Τη Δευτέρα, ο Φρανσουά Ολάντ δήλωσε ότι το Παρίσι θα ξεκινήσει αναγνωριστικές πτήσεις πάνω από τη Συρία με στόχο την έναρξη αεροπορικών επιθέσεων εναντίον του Ισλαμικού Χαλιφάτου. Επίσης, η Γαλλία προτίθεται να δεχτεί περί τους 24.000 σύρους πρόσφυγες από καταυλισμούς στη Μέση Ανατολή μέσα στην επόμενη διετία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παράλληλα, σε άλλη συνέντευξή του που παραχώρησε την Τρίτη στην εφημερίδα Le Parisien, ο Φαμπιούς δήλωσε ότι οι σύροι έχουν ανάγκη από τη δημιουργία των κατάλληλων πολιτικών συνθηκών που θα τους επιτρέπουν να αισθάνονται σίγουροι για το μέλλον της χώρας τους, προκειμένου να ηττηθεί το Ισλαμικό Χαλιφάτο.

Ο Φαμπιούς πρόσθεσε στην ίδια συνέντευξη ότι μία από τις προτεραιότητές του είναι η επιτάχυνση των ενδοσυριακών συνομιλιών για την εδραίωση μίας μεταβατικής κυβέρνησης στη Δαμασκό, στην οποία θα μετέχουν τόσο εκπρόσωποι της κυβέρνησης όσο και της μετριοπαθούς αντιπολίτευσης χωρίς ωστόσο οι πρώτοι να έχουν τον μεγαλύτερο λόγο.

Πρόσθεσε ακόμη ότι οι γαλλικές υπηρεσίες πληροφοριών θα πρέπει να εντατικοποιήσουν τις επιχειρήσεις τους για να καταστεί εφικτή η αποτελεσματική χρήση στρατιωτικών δυνάμεων κατά των τζιχαντιστών, όπου αυτή απαιτείται.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης