Το αργότερο έως αύριο το πρωί θα έχει φθάσει στα ανοικτά της Γάζας πλοίο που μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια από τη Λιβύη, δήλωσε σήμερα ένας Παλαιστίνιος αξιωματούχος που βρίσκεται σε επαφή με το πλήρωμα.

Το ελληνικής πλοιοκτησίας και με σημαία του Μόλδοβα πλοίο «Αμάλθεια», που μεταφέρει 15 φιλοπαλαιστίνιους ακτιβιστές και 12μελές πλήρωμα, καθώς και 2.000 τόνους βοήθεια σε τρόφιμα και φάρμακα, απέπλευσε το απόγευμα του Σαββάτου από την Ελλάδα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Οι Λίβυοι και το πλήρωμα επιμένουν να φτάσουν απευθείας στη Γάζα» δήλωσε σήμερα ο Τζαμάλ αλ-Χόνταρι, ο επικεφαλής στη Γάζα της Λαϊκής Επιτροπής κατά της Πολιορκίας.

Οι προσπάθειες του Ισραήλ να ασκήσει διπλωματική πίεση στους οργανωτές και να τους κάνει να κατευθύνουν το πλοίο στο αιγυπτιακό λιμάνι αλ-Αρίς ή στο νότιο ισραηλινό λιμάνι Ασντόντ «απέτυχαν», δήλωσε ο αλ-Χόνταρι.

Ο επικεφαλής δήλωσε πως η οργάνωσή του συντονίζει δεκάδες άλλες αποστολές ακτιβιστών από διάφορες χώρες που επιδιώκουν να σπάσουν τον αποκλεισμό της Γάζας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Ισραήλ έχει χαρακτηρίσει την απόπειρα να σπάσει ο ναυτικός αποκλεισμός της Γάζας άχρηστη πρόκληση.

«Όπως και σε προηγούμενες περιπτώσεις, στείλαμε διπλωματικά μηνύματα σε χώρες, εξηγώντας ότι η ανθρωπιστική βοήθεια πρέπει να περάσει είτε από το λιμάνι Ασντόντ είτε από την Αίγυπτο και ότι ουδείς θα πρέπει να προσπαθήσει να σπάσει τον αποκλεισμό» δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του ισραηλινού Υπουργείου Εξωτερικών, Γιγκάλ Παλμόρ.

Ο εκπρόσωπος, πάντως, δεν αναφέρθηκε στις προετοιμασίες του ισραηλινού στρατού για την περίπτωση που οι οργανωτές αποπειραθούν να σπάσουν τον ισραηλινό ναυτικό αποκλεισμό.

Το πλοίο έχει ναυλωθεί από την Ένωση Καντάφι για τη Διεθνή Φιλανθρωπία και Ανάπτυξη, της οποίας ηγείται ο Σαΐφ αλ-Ισλάμ Καντάφι, ο δευτερότοκος γιος του Λίβυου ηγέτη.

Η βοήθεια που μεταφέρει το πλοίο περιλαμβάνει σάκους με σιτάρι, αλεύρι, αραβόσιτο, ρύζι, ζάχαρη, ελιές, τοματοπολτό, γάλα και φυτικό λάδι, τα οποία προσέφεραν ελληνικές εταιρείες και φιλανθρωπικές οργανώσεις.

Το μήκους 92 μέτρων πλοίο έχει 12μελές πλήρωμα από την Αϊτή, την Ινδία και τη Συρία, ενώ ο καπετάνιος είναι κουβανικής καταγωγής. Οι περισσότεροι από τους ακτιβιστές που επιβαίνουν στο «Αμάλθεια» είναι από τη Λιβύη, εκτός από έναν Νιγηριανό, έναν Αλγερινό και έναν Μαροκινό.

Διαβάστε επίσης:
Τελικός προορισμός: Γάζα, 12 Ιουλίου 2010, 21:33

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης