Η έγκριση από το αμερικανικό Κογκρέσο ενός νόμου που δίνει το πράσινο φως για την επιβολή πρόσθετων κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας και την προμήθεια φονικών όπλων στην Ουκρανία αποτελεί μία “εχθρική” κίνηση εναντίον της Ρωσίας, κατήγγειλε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ.
“Αυτή η κίνηση των ΗΠΑ είναι εχθρική, ασφαλώς” εξήγησε ο Ρώσος υπουργός σε μία συνέντευξη που παραχώρησε στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax όπου επιπλέον κατήγγειλε τη “μανιακή επιθυμία να τιμωρηθεί η Ρωσία για όλα της τα αδικήματα, πιθανά και φανταστικά”.
Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας παραχώρησε τη συνέντευξη αυτή μία ημέρα αφότου συναντήθηκε στη Ρώμη με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζον Κέρι την ώρα που η ένταση μεταξύ Μόσχας – Ουάσιγκτον έχει κλιμακωθεί μετά την ομόφωνη υπερψήφιση το Σάββατο από το Κογκρέσο του “Νόμου για την Υποστήριξη της Ελευθερίας της Ουκρανίας”.
Το κείμενο αυτό, που ανοίγει το δρόμο για την επιβολή νέων κυρώσεων των ΗΠΑ εις βάρος της Ρωσίας και την προμήθεια όπλων από τις ΗΠΑ στην Ουκρανία, πρέπει επιπλέον να εγκριθεί από τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, που έχει τη δυνατότητα ωστόσο να ασκήσει βέτο.
Η Ρωσία απείλησε σήμερα να λάβει αντίποινα εναντίον των ΗΠΑ εάν το κείμενο εγκριθεί.
Προς το παρόν ο Λευκός Οίκος δεν έχει αποκαλύψει τις προθέσεις του προέδρου των ΗΠΑ, αν και ο Μπαράκ Ομπάμα πρόσφατα χαρακτήρισε “αντιπαραγωγική” την επιβολή επιπλέον κυρώσεων των ΗΠΑ χωρίς να το έχει συμφωνήσει πρώτα με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Χαρακτηρίζοντας και ο ίδιος “αντιπαραγωγικές” τις “παράνομες” κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας, ο Σεργκέι Λαβρόφ υπογράμμισε σήμερα ότι πλήττουν σοβαρά το βιομηχανικό τομέα της γειτονικής Ουκρανίας.
Σε ό,τι αφορά την Ουκρανία, ο Σεργκέι Λαβρόφ επισήμανε ότι η Μόσχα επιθυμεί το Κίεβο να προχωρήσει σε μία συνταγματική αναθεώρηση προκειμένου να παραχωρήσει περισσότερη αυτονομία στις ρωσόφωνες περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας που σε αυτήν την περίπτωση θα παραμείνουν στην ουκρανική επικράτεια.
Ο Ρώσος ΥΠΕΞ τόνισε ότι η Ουκρανία χρειάζεται μία συνταγματική αναθεώρηση “με τη συμμετοχή όλων των περιοχών και όλων των πολιτικών δυνάμεων” που θα επιτρέψει στις ανατολικές περιοχές των φιλορώσων αυτονομιστών να παραμείνουν μέρος της χώρας.
Ο ίδιος άλλωστε κατηγόρησε το Κίεβο ότι ωθεί τις ανατολικές περιοχές της Ουκρανίας να αποσχιστούν καθώς αρνείται να τους παραχωρήσει περισσότερη αυτονομία προκειμένου να αναζητήσουν τους τρόπους εξόδου από την κρίση που έχει στοιχίσει την ζωή σε τουλάχιστον 4.700 ανθρώπους μετά την έναρξη των εχθροπραξιών στα μέσα Απριλίου.
“Εκφράζω τη βαθιά ελπίδα ότι οι ενέργειες στις οποίες η ουκρανική ηγεσία θα προβεί, προκαλώντας την απόσχιση του Ντονμπάς, θα τερματιστούν” υπογράμμισε αναφερόμενος στις δύο περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας, το Λουγκάνσκ και το Ντονέτσκ.
Και ακόμη, “…ότι η πολιτική του Κιέβου θα αλλάξει με στόχο την εγκαθίδρυση του διαλόγου με το Ντονμπάς προκειμένου να επεξεργαστούν τις συμφωνίες που θα επιτρέψουν σε όλους τους Ουκρανούς από όλες τις περιοχές να ζήσουν στην Ουκρανία με ισότητα και σεβασμό”.
Επιμέλεια: X.M.