Ανταπόκριση από Στρασβούργο – Νίκος Ρούσσης
Με ψήφισμά του, που εγκρίθηκε, πριν από λίγη ώρα, με 455 ψήφους υπέρ, 85 κατά και 105 αποχές, το Ευρωκοινοβούλιο εξέφρασε την πλήρη υποστήριξή του στον νόμιμο προσωρινό πρόεδρο Juan Guaidó και θεώρησε τον Nicolás Maduro, άμεσα υπεύθυνο για την αδιάκριτη χρήση βίας στην Βενεζουέλα.
Με το Ψήφισμα, που είναι το τρίτο που ενέκρινε η Ευρωβουλή αυτή τη χρονιά, ζητείται πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων εκείνων που ευθύνονται για την ανθρωπιστική κρίση στη Βενεζουέλα.
Προς μεγάλη θλίψη των ελλήνων ευρωβουλευτών, που κατέκριναν την στήριξη της ΕΕ προς τον Γκουαϊντό, το Ψήφισμα επικαλείται την τελευταία έκθεση του Ύπατου Αρμοστή των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, σύμφωνα με την οποία ο Nicolás Maduro “καθώς και οι ένοπλες δυνάμεις και οι υπηρεσίες πληροφοριών που υπηρετούν το παράνομο καθεστώς του, προέβησαν σε αδιάκριτη χρήση βίας για την καταστολή της διαδικασίας τη δημοκρατική μετάβαση και την αποκατάσταση του κράτους δικαίου στη Βενεζουέλα».
Οι ευρωβουλευτές καλούν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να εγκρίνει πρόσθετες κυρώσεις με στόχο τις κρατικές αρχές που είναι αρμόδιες για τις παραβιάσεις και την καταστολή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Οι αρχές της ΕΕ πρέπει να περιορίσουν τις κινήσεις αυτών των ατόμων, να παγώσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία και να αναστείλουν τις θεωρήσεις, καθώς και εκείνες των εγγύτερων συγγενών τους, τονίζεται στο Ψήφισμα.
Υποστηρίζουν τη συνεχιζόμενη διαδικασία, που διευκολύνεται από τη Νορβηγία, για να εξευρεθεί διέξοδος από το σημερινό αδιέξοδο και χαιρετίζουν τη συμφωνία και των δύο πλευρών να ξεκινήσουν έναν ειρηνευτικό διάλογο που θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για ελεύθερες, διαφανείς και αξιόπιστες προεδρικές εκλογές.
Στη δήλωση της εξ ονόματος της ΕΕ για τη Βενεζουέλα, η Ύπατη Εκπρόσωπος Federica Mogherini προειδοποίησε ότι η ΕΕ θα επεκτείνει περαιτέρω τα στοχευμένα μέτρα κατά των αρμόδιων αρχών, εάν δεν υπάρξουν συγκεκριμένα αποτελέσματα από τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις.
Οι ευρωβουλευτές καταδικάζουν τη χρήση αυθαίρετης κράτησης, βασανιστηρίων και εξωδικαστικών εκτελέσεων και επαναλαμβάνουν την υποστήριξή τους στην έρευνα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου σχετικά με τα εκτεταμένα εγκλήματα που διαπράχθηκαν από το καθεστώς της Βενεζουέλας.
Στο Ψήφισμα, υπογραμμίζεται ακόμη ότι, πάνω από 7 εκατομμύρια άνθρωποι στη Βενεζουέλα χρειάζονται ανθρωπιστική βοήθεια, το 94% του πληθυσμού ζει κάτω από το όριο της φτώχειας και το 70% των παιδιών είναι εκτός σχολείου. Επίσης, επισημαίνουν την κρίση της μετανάστευσης στην περιοχή, καθώς μέχρι σήμερα περισσότεροι από 3.4 εκατομμύρια κάτοικοι της Βενεζουέλας αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τη χώρα. Το Κοινοβούλιο επικροτεί τις προσπάθειες και την αλληλεγγύη των γειτονικών χωρών, ιδίως της Κολομβίας, του Ισημερινού και του Περού, και ζητεί από την Επιτροπή να συνεχίσει τη συνεργασία με τις χώρες αυτές.