Καθώς το δεύτερο κύμα της επιδημίας του κορωνοϊού στην Ευρώπη, που έχει καταγράψει 477.631 θανάτους και άνω των 22 εκατομμυρίων κρουσμάτων στο έδαφός της, παίρνει όλο και απειλητικότερες διαστάσεις, με 236.700 νέα κρούσματα ημερησίως κατά μέσο όρο τις τελευταίες ημέρες, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τον στόχο της διάσωσης της εορταστικής περιόδου για τις οικονομίες τους και για την κάλυψη των ψυχικών αναγκών των κοινωνιών τους. Μάλιστα στρέφονται προς νέα αυστηρά περιοριστικά μέτρα, επιβάλλοντας μέχρι και καθολικό lockdown.

«Αυτή τη στιγμή το επιχειρείν και η υγεία δεν συμβιβάζονται»

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Ιταλία, που κατέχει την πέμπτη θέση στην παγκόσμια μαύρη λίστα της επιδημίας με 64.036 θανάτους και άνω του 1,8 εκατομμύριου κρούσματα, εξετάζει τη λήψη αυστηρών περιοριστικών μέτρων για τις ημέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, υπό την απειλή της εκτόξευσης των κρουσμάτων τον Ιανουάριο.

Μετά την πρόσφατη χαλάρωση των μέτρων που ίσχυαν μέχρι τον περασμένο μήνα, το άνοιγμα των καταστημάτων προσέλκυσε πλήθη καταναλωτών που συγκεντρώθηκαν στα εμπορικά κέντρα των ιταλικών πόλεων, την ώρα που ο αριθμός των νεκρών εκτοξευόταν και πάλι. Το Σαββατοκύριακο, η Ιταλία ξεπέρασε τη Βρετανία καταγράφοντας τον βαρύτερο απολογισμό θανάτων (484).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ιταλική κυβέρνηση προσανατολίζεται προς την επιβολή μέτρων lockdown «κόκκινης ζώνης» από τις 24 Δεκεμβρίου μέχρι τουλάχιστον στις 2 Ιανουαρίου, παρατείνοντας τη νυχτερινή απαγόρευση της κυκλοφορίας, απαγορεύοντας τις μετακινήσεις και κλείνοντας καταστήματα, μπαρ και εστιατόρια τα Σαββατοκύριακα και τις γιορτές, εκτός των καταστημάτων διάθεσης ειδών πρώτης ανάγκης.

Η ιταλική κυβέρνηση θα λάβει τη σχετική απόφαση σήμερα μετά τη συνεδρίαση με την επιτροπή των επιστημόνων που τη συμβουλεύει από την αρχή της κρίσης, αφού τα μέτρα της απαγόρευσης της χριστουγεννιάτικης λειτουργίας, της μετακίνησης μεταξύ περιοχών της Ιταλίας κατά τις ημέρες των γιορτών και της παράτασης της νυχτερινής απαγόρευσης της κυκλοφορίας μέχρι τις 07:00 κρίνονται μη επαρκή.

«Η συγκέντρωση πλήθους είναι αδικαιολόγητη, παράλογη και ανεύθυνη» δήλωσε στην εφημερίδα La Repubblica ο υπουργός Περιφερειακών Υποθέσεων Υποθέσεων Φραντσέσκο Μπότσια. «Αυτή τη στιγμή το επιχειρείν και η υγεία δεν συμβιβάζονται» πρόσθεσε για να επαινέσει την απόφαση του Βερολίνου για την επιβολή lockdown.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στη Γερμανία «η επιδημία είναι εκτός ελέγχου»

Η Γερμανία εισέρχεται από την Τετάρτη σε lockdown διάρκειας τουλάχιστον τριών εβδομάδων, με το κλείσιμο των καταστημάτων και των σχολείων, ώστε να αντιμετωπιστεί η εκθετική αύξηση των κρουσμάτων και ο πολύ μεγάλος αριθμός των θανάτων πριν από τις γιορτές του τέλους του έτους, όπως εξήγησε η Άνγκελα Μέρκελ, ανακοινώνοντας τα νέα περιοριστικά μέτρα τα οποία θα βρίσκονται σε ισχύ μέχρι τις 10 Ιανουαρίου.

«Είμαστε αναγκασμένοι να λάβουμε μέτρα και τα λαμβάνουμε τώρα» ξεκαθάρισε η Γερμανίδα καγκελάριος. Για τις τρεις εβδομάδες των γιορτών, το σύνθημα σε ολόκληρη τη χώρα είναι “Μένουμε σπίτι”, όπως και την περασμένη άνοιξη, καθώς οι Γερμανοί θα κληθούν να περιορίσουν δραματικά τις κοινωνικές επαφές και να αποφύγουν τις μετακινήσεις στο εσωτερικό και στο εξωτερικό.

Τα μέτρα έχουν ως στόχο την αποφυγή της ασφυξίας του συστήματος υγείας, τη στιγμή που ελλείψεις προσωπικού αρχίζουν να γίνονται αισθητές σε πολλά νοσοκομεία, ενώ οι ΜΕΘ φθάνουν στα όρια των δυνατοτήτων τους.

Προς αυστηρά μέτρα lockdown προσανατολίζεται η Ολλανδία

Στο κλείσιμο των καταστημάτων επί πολλές εβδομάδες στρέφεται και η ολλανδική κυβέρνηση, μετά την εκτόξευση των κρουσμάτων. Προς αυστηρά μέτρα lockdown οδεύει η Ολλανδία και, σύμφωνα με πληροφορίες των μέσων ενημέρωσης, η κυβέρνηση προσανατολίζεται προς το κλείσιμο των καταστημάτων για πολλές εβδομάδες, την παράταση των σχολικών διακοπών, το κλείσιμο των μουσείων, των κινηματογράφων και των ζωολογικών κήπων.

Η εκτόξευση των κρουσμάτων στην Ολλανδία σημειώνεται μετά τον συνωστισμό που επικρατεί στα εμπορικά κέντρα των ολλανδικών πόλεων εδώ και εβδομάδες. Επιβεβαιώθηκε έπειτα από την έναρξη της περιόδου των δώρων στις 5 Δεκεμβρίου και σήμανε συναγερμό.

Ο πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε θα απευθύνει διάγγελμα τη Δευτέρα, αφού θα έχουν προηγηθεί συνομιλίες με τους υπουργούς της κυβέρνησης και τους επικεφαλής των πολιτικών κομμάτων.

«Μεγάλη ανησυχία» σε Ελβετία και Λιθουανία

Στην Ελβετία, ο διευθυντής του νοσοκομείου της Ζυρίχης ζήτησε το «κλείσιμο της χώρας» και, σύμφωνα με την εφημερίδα SonntagsZeitung, τα πέντε πανεπιστημιακά νοσοκομεία της Βασιλείας, της Βέρνης, της Ζυρίχης, της Λωζάνης και της Γενεύης έχουν εκφράσει «τη μεγάλη τους ανησυχία» στον υπουργό Υγείας.

Βορειότερα, η Λιθουανία κλείνει τα περισσότερα καταστήματα από την Τετάρτη. «Οι αριθμοί είναι τρομακτικοί και θλιβεροί, ο κίνδυνος βρίσκεται πλέον παντού» προειδοποίησε η πρωθυπουργός Ινγκρίντα Σιμονίτε.

Με πληροφορίες από Reuters, AFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης