Ο Αϊνστάιν συνήθιζε να λέει πως σε περίπτωση που οι μέλισσες εξαφανιστούν, τότε οι ημέρες της ανθρωπότητας είναι μετρημένες.
Το συγκεκριμένο έντομο βρίσκεται πίσω από τις περισσότερες επικονιάσεις φυτών, επομένως η απουσία του από την τροφική αλυσίδα δημιουργεί ένα σοβαρότατο κενό, που θέτει σε άμεσο κίνδυνο την ύπαρξη των οικοσυστημάτων. Τα φυτοφάρμακα και τα μεταλλαγμένα είναι ορισμένοι μόνο από τους παράγοντες που επηρεάζουν τον κύκλο ζωής των μελισσών.
Η Ελλάδα, προς το παρόν τουλάχιστον, δεν ανήκει στην κατηγορία των προβληματικών χωρών, καθώς στον σχετικό χάρτη εμφανίζεται η προσφορά των μελισσών να καλύπτει πάνω από το 90% της σχετικής ζήτησης.
Στην ίδια θετική κατάσταση βρίσκονται η Τουρκία, η Πορτογαλία, η Ιρλανδία, η Ολλανδία και η Νορβηγία. Αντίθετα, η Βρετανία, η Φινλανδία και οι Βαλτικές χώρες βρίσκονται «στο κόκκινο», καθώς η προσφορά μελισσών καλύπτει κάτω από το 25% της ζήτησης.
Στην έρευνα συμμετείχαν η καθηγήτρια Θεοδώρα Πετανίδου από το Τμήμα Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου (Μυτιλήνη) και ο Νίκος Σεραφείδης από το Ινστιτούτο Γεωργικών Ερευνών της Κύπρου (Λευκωσία).
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ