Το οικονομικό φόρουμ της Αγ. Πετρούπολης προσφέρει στους Ευρωπαίους την ευκαιρία να διευρύνουν την παρουσία τους στη ρωσική αγορά.

Το 2015 ο πρωθυπουργός της Ελλάδας είχε δηλώσει «παρών» στο διεθνές οικονομικό φόρουμ της Αγ. Πετρούπολης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εφέτος, αξιωματούχοι απ’ όλη η Ευρώπη αναζητούν διαύλους προς τη Ρωσία, προεξάρχοντος του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλωντ Γιούνκερ.

Ο έμπειρος πολιτικός επισκέπτεται τη Ρωσία για πρώτη φορά μετά την ουκρανική κρίση του 2014 και την επιβολή κυρώσεων στο Κρεμλίνο.

«Ο Γιούνκερ ισορροπεί στην Πετρούπολη» μεταδίδει ο απεσταλμένος της γερμανικής εφημερίδας Frankfurter Allgemeine, υπενθυμίζοντας ότι ο πρόεδρος της Κομισιόν από τη μία υποστηρίζει τη διείσδυση των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων στη ρωσική αγορά, αλλά από την άλλη θεωρεί την πλήρη υλοποίηση της συμφωνίας του Μινσκ απαραίτητη προϋπόθεση για την πλήρη άρση των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στη Μόσχα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ανεξαρτήτως όλων αυτών ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός Gasprom υπογράφει με τη βρετανο-ολλανδική Shell μνημόνιο συνεργασίας για την κατασκευή εργοστασίου υγροποίησης φυσικού αερίου (LNG) στις ρωσικές ακτές της Βαλτικής μέχρι το 2020. Σε αντίθεση με τα πετρελαιοειδή, το φυσικό αέριο δεν περιλαμβάνεται στον «κατάλογο» των κυρώσεων.

Ιδιαίτερα δυναμική είναι και η γαλλική παρουσία, καθώς στο φόρουμ της Αγ. Πετρούπολης συμμετέχει τόσο ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, όσο και ο πρώην πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί. Ο οποίος μάλιστα ζητεί από την ΕΕ να άρει τις κυρώσεις, υπό την προϋπόθεση ότι η Ρωσία θα κάνει το πρώτο βήμα προσέγγισης ως ο «ισχυρότερος εταίρος» όπως χαρακτηριστικά δηλώνει ο Σαρκοζί.

Έντονο γερμανικό ενδιαφέρον

Η οικονομική επιθεώρηση Handelsblatt επισημαίνει ότι η Παγκόσμια Τράπεζα προβλέπει θετικούς δείκτες ανάπτυξης στη Ρωσία για το 2017 μετά από πολλά χρόνια στασιμότητας και οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις προσπαθούν να αξιοποιήσουν την ευκαιρία.

Έντονο είναι το γερμανικό ενδιαφέρον, αλλά όπως επισημαίνει η Handelsblatt, η γερμανική επιχειρηματική κοινότητα προσπαθεί να υποβαθμίσει την επίσημη παρουσία της.

Για παράδειγμα «ο διευθύνων σύμβουλος της Siemens Τζο Κέσερ έρχεται στο οικονομικό φόρουμ του Βλαντίμιρ Πούτιν, δεν εμφανίζεται όμως σε κάποιο από τα πολυάριθμα πάνελ». Επιπλέον, κατά τη διάρκεια του φόρουμ, η Siemens εγκαινιάζει στην Αγ. Πετρούπολη αμαξοστάσιο σιδηροδρόμων, αλλά δεν το διατυμπανίζει.

«Όπως έγινε και με τα εγκαίνια του εργοστασίου τουρμπίνων τον περασμένο χρόνο στην Αγ. Πετρούπολη, το ζητούμενο είναι να πληροφορηθεί το γεγονός η ρωσική ελίτ και όχι η ρωσική κοινή γνώμη» εκτιμά η Handelsblatt.

Αντίστοιχη κινητικότητα βλέπει η γερμανική εφημερίδα και στα σχέδια για βιομηχανική μονάδα παραγωγής φορτηγών από την Daimler Benz κοντά στη Μόσχα, καθώς, όπως υποστηρίζει, ο επικεφαλής του ομίλου Ντίτερ Ζέτσε έχει κλείσει ραντεβού με τον υπουργό Οικονομίας της Ρωσίας Αλεξέι Ουλιουκάγεφ, προκειμένου να διευθετηθούν οι τελευταίες λεπτομέρειες.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Handelsblatt, η καγκελαρία στο Βερολίνο έχει ζητήσει από ορισμένους επιχειρηματίες να αποφύγουν την δημοσιότητα δίπλα στον Βλαντίμιρ Πούτιν, προκειμένου να μην προσφέρουν στο Κρεμλίνο «πάτημα» για επικοινωνιακή αξιοποίηση της οικονομικής συνεργασίας.

Ο μόνος από τους υψηλούς Ευρωπαίους προσκεκλημένους που δεν κινείται «διακριτικά» είναι μάλλον ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι: Έχει ήδη κανονίσει ιδιαίτερη συνάντηση με τον Πούτιν στο περιθώριο της συνόδου, ενώ Ρωσία και Ιταλία θα υπογράψουν συνολικά έντεκα συμφωνίες διμερούς οικονομικής συνεργασίας.

Πηγή: Handelsblatt/FAZ
Σύνταξη: Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης