Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο δικαίωσε σήμερα τη Βρετανία σε ένα από τα πιο ευαίσθητα θέματα της προεκλογικής εκστρατείας ενόψει της διεξαγωγής του δημοψηφίσματος για την παραμονή ή όχι της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δίνοντάς της το δικαίωμα να περιορίσει ορισμένα από τα κοινωνικά επιδόματα που χορηγεί σε ευρωπαίους μετανάστες.
«Η Βρετανία μπορεί να απαιτήσει οι αποδέκτες των οικογενειακών επιδομάτων και της έκπτωσης φόρου λόγω τέκνων να διαθέτουν άδεια παραμονής στο κράτος αυτό. Αν και αυτός ο όρος μπορεί να θεωρηθεί ως έμμεση διάκριση, δικαιολογείται από την ανάγκη να προστατευθούν τα οικονομικά του κράτους-μέλους υποδοχής», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Δικαστήριο της ΕΕ.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε απαιτήσει το 2014 από το Δικαστήριο του Λουξεμβούργου να καταδικάσει το Λονδίνο για τους περιορισμούς που επιβάλλει στους υπηκόους της ΕΕ που εγκαθίστανται στη Βρετανία προτού τους χορηγήσει οικογενειακά επιδόματα και έκπτωση φόρου λόγω τέκνων.
Με το υπάρχον σύστημα, οι βρετανικές αρχές επιβεβαιώνουν κατ΄αρχήν αν το πρόσωπο κατοικεί όντως νόμιμα στη χώρα προτού του δώσουν το δικαίωμα για επιδόματα, κάτι που συνιστά «διάκριση» για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία εκτιμά ότι αρκεί να διαμένει κανείς συνήθως στη χώρα προκειμένου να λαμβάνει επιδόματα.
Τα κοινωνικά επιδόματα στους μετανάστες ευρωπαϊκής καταγωγής που εγκαθίστανται στη Βρετανία είναι ένα από τα θέματα-κλειδιά στην εκστρατεία για το δημοψήφισμα που θα διεξαχθεί στις 23 Ιουνίου με θέμα την παραμονή ή όχι της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η περιοριστική προσέγγιση της Βρετανίας στο θέμα έχει λάβει εξάλλου τη συμφωνία των υπολοίπων 27 κρατών-μελών, κατόπιν διαπραγματεύσεων τον περασμένο Φεβρουάριο με τον πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον προκειμένου να διεξαγάγει εκστρατεία υπέρ της παραμονής στην ΕΕ.
Η συμφωνία δίνει επίσης την άδεια στο Λονδίνο να ενεργοποιήσει ένα «φρένο έκτακτης ανάγκης» που του επιτρέπει να περικόπτει τα κοινωνικά επιδόματα που χορηγεί στους μη Βρετανούς σε περίπτωση «ασυνήθιστα μεγάλης συρροής εργατών από άλλα κράτη μέλη», με την έγκριση των Βρυξελλών και των άλλων χωρών της Ένωσης.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ