Η Ευρωπαϊκή Ένωση χαρακτήρισε «απαράδεκτη» την επανάληψη της επίθεσης του συριακού καθεστώτος και των συμμάχων του εναντίον της Ιντλίμπ στη Συρία και απαίτησε τον τερματισμό των αεροπορικών επιδρομών.

«Για άλλη μια φορά μια κατάπαυση του πυρός παραβιάστηκε», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ζοζέπ Μπορέλ, επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μια κατάπαυση του πυρός που ανακοινώθηκε τον Ιανουάριο από τη Μόσχα, σύμμαχο του συριακού καθεστώτος και την Άγκυρα, που υποστηρίζει ορισμένες ομάδες ανταρτών, έμεινε νεκρό γράμμα.

«Η επανάληψη της επίθεσης στην Ιντλίμπ, περιλαμβανομένων επαναλαμβανόμενων αεροπορικών πληγμάτων και βομβαρδισμών με στόχο αμάχους, είναι απαράδεκτη και πρέπει να σταματήσει», είπε.

«Η Ε.Ε. θα διατηρήσει τις κυρώσεις εναντίον του καθεστώτος (του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ) όσο οι βάναυσες αυτές επιθέσεις θα συνεχίζονται», προειδοποίησε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Τα αεροπορικά πλήγματα του συριακού καθεστώτος και των υποστηρικτών του στη βορειοδυτική Συρία σκότωσαν τουλάχιστον 35 ανθρώπους, εκ των οποίων πολλοί άμαχοι, γυναίκες και παιδιά τις τελευταίες ημέρες και περισσότεροι από 350.000 άμαχοι εκτοπίστηκαν μόνο τον προηγούμενο μήνα», είπε.

Η Ε.Ε. θεωρεί πως είναι «απόλυτη ανάγκη να διασφαλιστεί ταχεία, ασφαλής και ανεμπόδιστη πρόσβαση στις ανθρωπιστικές οργανώσεις, προκειμένου να μπορέσουν να προωθήσουν την ανθρωπιστική βοήθεια σε όλους τους αμάχους που την έχουν ανάγκη».

«Οι ‘ανθρωπιστικοί διάδρομοι’ δεν μπορούν να υποκαθιστούν τον πλήρη σεβασμό του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου», υπογράμμισε ωστόσο ο εκπρόσωπος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η παρουσία οργανώσεων που περιλαμβάνονται στον κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων των Ηνωμένων Εθνών στην Ιντλίμπ είναι ένα θέμα που προκαλεί ανησυχία σε όλους. Η μάχη εναντίον των οργανώσεων αυτών, όπως επιτρέπεται από τα Ηνωμένα Έθνη, δεν επιτρέπει ωστόσο να αγνοηθεί το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο», πρόσθεσε.

Η συνέχιση των εχθροπραξιών στην Ιντλίμπ κινδυνεύει να καταστρέψει την ελπίδα «μιας επίλυσης μέσω διαπραγματεύσεων της σύγκρουσης, που είναι ο μοναδικός δυνατός δρόμος», κατέληξε.

Η σύγκρουση στη Συρία, που ξέσπασε τον Μάρτιο του 2011 με την καταστολή των διαδηλώσεων υπέρ της δημοκρατίας από τη Δαμασκό, έχει προκαλέσει περισσότερους από 380.000 θανάτους, εκ των οποίων τουλάχιστον 115.000 άμαχοι, και εκατομμύρια εκτοπισμένους και πρόσφυγες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης