Συνέντευξη στο ARD από την καγκελάριο της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ. Κυρίαρχο θέμα ήταν οι αμερικανικές παρακολουθήσεις. Δεν έλειψαν όμως οι αναφορές και στην ευρωκρίση

Σε ερώτηση εάν προτίθεται να παρουσιάσει στους γερμανούς πολίτες μετά τις εκλογές το «λογαριασμό» για τη διάσωση των τραπεζών και του ευρώ, η καγκελάριος ήταν κατηγορηματική: «Φυσικά και όχι. Κατά την τρέχουσα κοινοβουλευτική περίοδο κάναμε πολλά για να σταθεροποιήσουμε το ευρώ, πιστεύω, και προς το συμφέρον της Γερμανίας. Επειδή μόνο όταν τα πηγαίνει καλά η Ευρώπη, μπορεί να τα πηγαίνει καλά και η Γερμανία. Επίσης, πρόσφατα με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, και με τις εγγυήσεις για δανειακά προγράμματα (σ.σ: για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων) για την Ισπανία και την Πορτογαλία, ενδεχομένως και για την Ελλάδα, καταστήσαμε σαφές ότι δεν αφήνουμε περιθώρια αμφιβολιών για το τι πρέπει να γίνει. Αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε. Με σαφή κοινοβουλευτικό έλεγχο. Ό,τι είναι προβλέψιμο θα λέγεται και συνεπώς υπάρχει απόλυτη διαφάνεια».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ


Η Μέρκελ με τους δυο δημοσιογράφους του πρώτου προγράμματος ARD

Η καγκελάριος τάχθηκε κατά των σχεδίων αύξησης της φορολογίας, όπως αυτά ανακοινώθηκαν από τους αντιπολιτευόμενους Σοσιαλδημοκράτες και Πράσινους. Ποτέ άλλοτε τα φορολογικά έσοδα δεν ήταν τόσο υψηλά, όπως είπε: «Εάν με οποιαδήποτε αύξηση προκαλέσεις τώρα ανασφάλεια στους ανθρώπους και στις επιχειρήσεις, τότε δεν αποκλείεται να έχεις –παρά τους υψηλότερους φόρους- μικρότερα φορολογικά έσοδα».

Για την NSA
Σχολιάζοντας το σκάνδαλο των αμερικανικών παρακολουθήσεων, η Α. Μέρκελ κάλεσε τις ΗΠΑ να σέβονται το γερμανικό δίκαιο όταν οι μυστικές υπηρεσίες επιχειρούν στην Γερμανία. «Περιμένω τη ρητή διαβεβαίωση από την αμερικανική κυβέρνηση ότι μελλοντικά θα τηρείται το γερμανικό δίκαιο επί γερμανικού εδάφους».

Εντούτοις, όπως διευκρίνισε, ακόμη και μετά την επίσκεψη του υπουργού Εσωτερικών Φρίντριχ στις ΗΠΑ, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι οι Αμερικανοί δεν σεβάστηκαν παλαιότερα το γερμανικό δίκαιο. Η ίδια τάχθηκε υπέρ μιας διεθνούς συμφωνίας για την προστασία των προσωπικών δεδομένων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ολάντ: η οικονομική ανάκαμψη ξεκίνησε

Η παραπαίουσα γαλλική οικονομία βρίσκεται και πάλι στο δρόμο της ανάκαμψης, εκτίμησε ο Φρανσουά Ολάντ σε τηλεοπτική συνέντευξη που παραχώρησε με αφορμή τη χτεσινή εθνική επέτειο στη Γαλλία. «Η οικονομική ανάκαμψη είναι εδώ», δήλωσε χαρακτηριστικά. Σύμφωνα με τον ίδιο, η βιομηχανική παραγωγή έχει αυξηθεί ενώ και η κατανάλωση σημειώνει ελαφρά βελτίωση.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας επανέλαβε την υπόσχεσή του για αναστροφή του κλίματος στην αγορά εργασίας μέχρι το τέλος του χρόνου. «Παλεύω για θέσεις εργασίας», είπε χαρακτηριστικά προσθέτοντας ότι «υπάρχει η βούληση και η στρατηγική». Υποσχέθηκε δε ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχουν δημιουργηθεί 100.000 νέες θέσεις εργασίας για νέους.

Με το κρατικό χρέος να χτυπά όμως κόκκινο, ο πρόεδρος της Γαλλίας δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο αύξησης της φορολογίας: «Θα αυξήσω τους φόρους μόνον εάν κριθεί αναγκαίο και όσο το δυνατόν λιγότερο», δήλωσε στη συνέντευξη. Η Κομισιόν εκτιμά ότι το γαλλικό έλλειμμα θα κινηθεί την τρέχουσα χρονιά στο 3,9 % ενώ η ίδια η γαλλική κυβέρνηση υπολογίζει ότι δεν θα ξεπεράσει το 3,7%.

Πολλοί ζητούν να καταργηθεί η πολυδάπανη παρέλαση
Οι οικονομικές δυσκολίες της χώρας και οι προσπάθειες για μείωση των δαπανών, άγγιξαν φέτος και την παρέλαση αυτή – καύχημα των Γάλλων. Πάντως, η παρέλαση για την «πτώση της Βαστίλης» φέτος κόστισε 12,5% λιγότερο από την περσινή ενώ όλο και περισσότεροι ζητούν την κατάργησή της.

«O χρηματοπιστωτικός καπιταλισμός αυτοκαταστρέφεται»
Συστημική χαρακτηρίζει την «ευρωκρίση», ο αυστριακός οικονομολόγος, Στέφαν Σουλμάιστερ, εκτιμώντας πως οι ευρωπαίοι ηγέτες αδυνατούν να τη δαμάσουν, επειδή επιδίδονται στη θεραπεία των συμπτωμάτων και όχι των αιτίων.

Βερολίνο και Βρυξέλλες διαπιστώνουν «πρόοδο» και «ελληνικές επιτυχίες» στο πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης και μεταρρυθμίσεων. Η καγκελάριος Μέρκελ και ο επί των Οικονομικών υπουργός της Βόλφγκανγκ Σόιμπλε διαψεύδουν μάλιστα επικείμενο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους μετά τις γερμανικές εκλογές, σε πείσμα των οικονομολόγων που το θεωρούν απαραίτητο καθώς δεν είναι βιώσιμο. Ο Στέφαν Σουλμάιστερ, μέχρι πρότινος επιστημονικός συνεργάτης του αυστριακού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών (Wifo), δεν διακρίνει καμία επιτυχία στην εξέλιξη της ελληνικής κρίσης: «Πρόκειται για μια καταστροφική αποτυχία, καθώς ισχύει η εξής διαπίστωση: όσο πιο πολλές περικοπές κάνουν οι χώρες τόσο μεγαλύτερο γίνεται το δημόσιο χρέος τους. Εάν εξετάσουμε λοιπόν σε ποιες χώρες ελήφθησαν τα πιο ακραία μέτρα λιτότητας, βλέπουμε ότι προηγείται η Ελλάδα, ακολουθούν Ισπανία και Πορτογαλία και Βρετανία. Και ακριβώς στις χώρες αυτές αυξήθηκε το δημόσιο χρέος».

Η λιτότητα αυξάνει το δημόσιο χρέος
Αυτό είναι απολύτως ερμηνεύσιμο, εκτιμά ο αυστριακός οικονομολόγος επικαλούμενος το λόγο του δημοσίου χρέους προς το ΑΕΠ μιας χώρας. Ως γνωστόν, στις χώρες της λιτότητας μειώνεται διαρκώς το ΑΕΠ. Άρα αυξάνεται το ποσοστό του χρέους. Πρόκειται για το λεγόμενο «παράδοξο των περικοπών», όπως επισημαίνει ο Στέφαν Σουλμάιστερ, παραπέμποντας στα συγγράμματα πολιτικής οικονομίας. «Όταν λοιπόν ένα κράτος επιβάλλει λιτότητα, πετυχαίνει ακριβώς το αντίθετο από αυτό που θέλει», τονίζει ο οικονομολόγος. «Το ζήτημα είναι να εγκαταλείψουμε την προσέγγιση της διάγνωσης των συμπτωμάτων. Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε δεν είναι προβλήματα της Ελλάδας, της Ισπανίας και της Πορτογαλίας. Πρόκειται για μια συστημική κρίση. Αυτό σημαίνει ότι τα βαθύτερα αίτια της κρίσης οφείλονται στους όρους διεξαγωγής του παιγνιδιού της οικονομίας της αγοράς που άλλαξαν εκ βάθρων τα τελευταία 30-40 χρόνια», επισημαίνει σε συνέντευξή του προς την Deutsche Welle ο Στέφαν Σουλμάιστερ.

Η θεραπεία θα πρέπει να επικεντρωθεί στα αίτια
Μετά την επικράτηση των νεοφιλελευθέρων αντιλήψεων της Σχολής του Σικάγο επικράτησε στην οικονομία η «απορρύθμιση» των αγορών με τις γνωστές διακυμάνσεις στις τιμές της ενέργειας και των συναλλαγματικών ισοτιμιών.

«Αυτές οι εξελίξεις είχαν ως συνέπεια να μειώσουν οι επιχειρήσεις στις βιομηχανικές χώρες τις πραγματικές επενδύσεις τους. Έτσι επιδόθηκαν σε επενδυτικές αλχημείες δηλαδή σε χρηματοοικονομική σπέκουλα προκειμένου να αντλήσουν κέρδη. Ένα τέτοιο σύστημα είναι καταδικασμένο να αυτοκαταστραφεί. Η ευρωκρίση λοιπόν είναι ένα μέρος μιας μεγαλύτερης διαδικασίας κρίσεων, που έπληξαν και τις ΗΠΑ πριν από πέντε χρόνια. Είναι μια διαδικασία στην οποία ο „χρηματοπιστωτικός καπιταλισμός“ –σε αντιδιαστολή με τον πραγματικό καπιταλισμό- αυτοκαταστρέφεται. Αυτό σημαίνει ότι απαιτείται μια συστημική θεραπεία», αποφαίνεται ο οικονομολόγος.

H κρίση θα επεκταθεί και σε άλλες χώρες
Με αυτά τα δεδομένα, ούτε το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους θα μπορούσε να είναι η λύση του προβλήματος, καθώς «πρόκειται για μια θεραπεία συμπτωμάτων, αλλά όχι των αιτίων της κρίσης. Δεν δίνεται απάντηση στο ερώτημα γιατί αυξάνεται το δημόσιο χρέος σε όλες τις χώρες εδώ και 30 χρόνια. Τα αίτια είναι συστημικά και θα πρέπει εκεί να λυθεί το πρόβλημα», τονίζει ο οικονομολόγος.

Ο Στέφαν Σουλμάιστερ είναι πεπεισμένος ότι η κρίση θα επεκταθεί και σε άλλες χώρες της ευρωζώνης, ακόμη και στη Γερμανία, όπου ήδη παρατηρείται μείωση της ανάπτυξης. «Οι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι πρόκειται για μια προσωρινή επιβράδυνση, κάτι που εγώ δεν πιστεύω», λέει χαρακτηριστικά, διευκρινίζοντας ότι η επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης στη Γερμανία «θα επέλθει με πολύ βραδείς ρυθμούς, επειδή η χώρα αυτή εξακολουθεί να αντλεί οφέλη από το γεγονός ότι σε άλλες χώρες του κόσμου, κυρίως στις γοργά αναπτυσσόμενες χώρες, η οικονομία αναπτύσσεται με τον τρόπο που αναπτύχθηκε η ευρωπαϊκή οικονομία στις δεκαετίες του ’50 και του ’60. Σε αυτές τις χώρες εξάγει παραγωγικά προϊόντα η Γερμανία».


Πηγές: Dpa-Deutsche Welle
Επιμέλεια: Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης