Ανταπόκριση από Στρασβούργο – Νίκος Ρούσσης

Η απειλή για χρήση πυρηνικών όπλων βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών, διαμηνύει, με εμπιστευτικό-ενημερωτικό της έγγραφο, η αρμόδια υπηρεσία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα πυρηνικά όπλα αποτελούν υπαρξιακή απειλή για την ανθρωπότητα και η απειλή της Ρωσίας να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα στο πλαίσιο του πολέμου της κατά της Ουκρανίας υπενθύμισε έντονα ότι αυτή η απειλή είναι πραγματική, τονίζεται στο έγγραφο.

Επί του παρόντος, εννέα κράτη είναι γνωστό ότι διαθέτουν στρατιωτικά πυρηνικά προγράμματα. Τα τελευταία χρόνια οι εντάσεις μεταξύ των κρατών με πυρηνικά όπλα έχουν αυξηθεί, οδηγώντας σε απόλυτο στρατηγικό ανταγωνισμό μεταξύ πολλών από αυτά.

Επιπλέον, οι ειδικοί ανησυχούν ότι «η δομή των διεθνών θεσμών, των Συνθηκών και των κανόνων που έχει συνεισφέρει ιστορικά σε προβλέψιμες και πιο σταθερές σχέσεις μεταξύ των κρατών με πυρηνικά όπλα επιδεινώνεται».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ειδικοί επισημαίνουν, επίσης, τις τεχνολογικές εξελίξεις που αυξάνουν την αβεβαιότητα και το απρόβλεπτο στις στρατηγικές σχέσεις μεταξύ των κρατών με πυρηνικά όπλα.

Τον Ιανουάριο του 2021 το Συμβούλιο Επιστήμης και Ασφάλειας του Bulletin of the Atomic Scientists προειδοποίησε ότι ο κόσμος «υπνοβατεί μέσα από ένα πρόσφατα ασταθές πυρηνικό τοπίο».

Το 1968 τα πέντε κράτη που διέθεταν πυρηνικά όπλα εκείνη την εποχή υπέγραψαν τη Συνθήκη για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών Όπλων (NPT), με σκοπό την τελική κατάργηση όλων των πυρηνικών όπλων και στον έλεγχο της διάδοσής τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ωστόσο, αντί να εκπληρώσουν τη δέσμευση για αφοπλισμό που ανέλαβαν όταν υπέγραψαν τη NPT, τα κράτη που διαθέτουν πυρηνικά όπλα επενδύουν τεράστια ποσά σε πιο σύγχρονα πυρηνικά όπλα και συστήματα παράδοσης.

Επιπλέον, τέσσερα επιπλέον κράτη έχουν αποκτήσει πυρηνικά όπλα από τότε που τέθηκε σε ισχύ η NPT το 1970, και ένα πέμπτο, το Ιράν, πλησιάζει επικίνδυνα στην κατασκευή της δικής του πυρηνικής βόμβας.

Η Δέκατη Διάσκεψη Αναθεώρησης της NPT, που έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί στη Νέα Υόρκη από 1ης έως 26 Αυγούστου, θα εξετάσει την πρόοδο όσον αφορά την εφαρμογή της Συνθήκης. Η διάσκεψη πραγματοποιείται σε μια εποχή θεμελιωδών διαφορών μεταξύ των κρατών-μελών της NPT σχετικά με βασικές πτυχές της Συνθήκης.

Όλο το 8σέλιδο ενημερωτικό σημείωμα, στα αγγλικά, ΕΔΩ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης