Ανταπόκριση από Στρασβούργο-Νίκος Ρούσσης
Την ταυτότητα και την προέλευση των χρημάτων εκείνων που ελέγχουν τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης στην ΕΕ καθώς και στοιχεία για το ότι δεν επηρεάζονται από πολιτικά ή οικονομικά συμφέροντα, ζητεί, με επείγουσα Γνωμοδότησή της η Επιτροπή Νομικών Θεμάτων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Συμβάλλοντας, μ’ αυτή τη Γνωμοδότηση, στην υπό διαμόρφωση, σχετική, Πρόταση Ψηφίσματος του Ευρωκοινοβουλίου, η Επιτροπή υπογραμμίζει ότι «δεν δόθηκε αρκετή προσοχή στη συγκέντρωση της ιδιοκτησίας των μέσων ενημέρωσης στα κράτη μέλη», από άτομα για τα οποία δεν υπάρχουν εύκολα προσβάσιμες πληροφορίες, για τους ίδιους και για το «πόθεν έσχες» των χρημάτων τους.
Παράλληλα η Επιτροπή, επισημαίνει με ιδιαίτερη ανησυχία ότι είναι ανεπαρκή τα διοικητικά και νομοθετικά μέτρα που λαμβάνονται σ’ ορισμένες χώρες-μέλη της ΕΕ, για την αντιμετώπιση του φαινομένου, άμεσου ή έμμεσου ελέγχου των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης.
Πρέπει να προστατευθεί η θεμελιώδης αρχή της ανεξαρτησίας των ΜΜΕ από τις κυβερνήσεις και από πολιτικά ή εμπορικά συμφέροντα, υπογραμμίζεται στην Γνωμοδότηση.
Πρέπει να πάψει ν’ αποτελεί ποινικό αδίκημα η δυσφήμιση μέσω του Τύπου και να διασφαλισθεί ότι, οι νόμοι περί δυσφήμισης όπου υπάρχουν, σέβονται το δικαίωμα στην ελευθερία έκφρασης σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά και διεθνή πρότυπα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τονίζεται ιδιαίτερα.
Με την Γνωμοδότηση της, η Επιτροπή Νομικών Θεμάτων της Ευρωβουλής, τάσσεται υπέρ των ερευνητών δημοσιογράφων και του ανεξάρτητου Τύπου και καλεί την Κομισιόν να παράσχει προστασία, σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, σ’ όσους αποκαλύπτουν ή καταγγέλλουν εμπεριστατωμένα, κρούσματα πολιτικής διαφθοράς και οικονομικά σκάνδαλα.
Αναφερόμενη, τέλος, στην εκστρατεία της «μόδας», για την καταπολέμηση της διασποράς ψευδών ειδήσεων (fakenews), η Επιτροπή υπογραμμίζει έντονα ότι, η καταπολέμηση των «ψευδών ειδήσεων» και της παραπληροφόρησης που διαδίδονται σκόπιμα μέσω των μέσων μαζικής ενημέρωσης, δεν πρέπει να έχει ως αποτέλεσμα τον περιορισμό της ελευθερίας χρήσης του Διαδικτύου!