Σκιώδεις χρήστες του Facebook προωθούν ακροδεξιές απόψεις ενόψει των ευρωπαϊκών εκλογών, χρησιμοποιώντας συχνά εικόνες σεξ και βίας, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύεται στην ευρωπαική ιστοσελίδα EUobserver.

Περισσότερες από 500 ύποπτες σελίδες στο Facebook ταυτοποιήθηκαν τους τελευταίους μήνες από την πλατφόρμα Avaaz με έδρα τις ΗΠΑ στη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Πολωνία, την Ισπανία και τη Βρετανία. Σύμφωνα πάντα με την Avaaz, τις ιστοσελίδες αυτές ακολουθούν πάνω από 32 εκατομμύρια άτομα, αριθμός πολύ μεγαλύτερος των μερικών χιλιάδων ακολούθων των επίσημων σελίδων του FB που χρησιμοποιούν τα κύρια ακροδεξιά κόμματα σε αυτά τα έξι Ευρωπαϊκά κράτη. Οι εν λόγω σελίδες ωστόσο προωθούν τις ιδέες αυτών των κομμάτων μέσω επιθέσεων κατά προσφύγων, μουσουλμάνων, εβραίων, ΛΟΑΤΚΙ ατόμων και Ευρωπαίων αξιωματούχων. Χρησιμοποιούν ρητορική μίσους, που θεωρείται παράνομη από ορισμένες νομοθεσίες, καθώς και εικόνες με ενοχλητικό περιεχόμενο, ενώ παραθέτουν ψευδείς δηλώσεις σε πολύ μεγαλύτερο βαθό απ’ ό,τι οι επίσημοι λογαριασμοί των ακροδεξιών κομμάτων στο FB, σύμφωνα πάντα με την Avaaz.

Οι αναρτήσεις τους είχαν υψηλά επίπεδα δραστηριότητας – περίπου 533 εκατομμύρια προβολές, ή έξι εκατομμύρια την ημέρα- κατά τους τρεις τελευταίους μήνες, καθώς οι ψηφοφόροι ετοιμάζονται να προσέλθουν από αύριο στις Ευρωπαϊκές κάλπες. Οι ερευνητές του Avaaz διαπίστωσαν κινούμενες εικόνες (gif) ναζιστικών χαιρετισμών, σβάστικες και ύμνους υπέρ των αρνητών του Ολοκαυτώματος στη Γερμανία.

Μεταξύ άλλων, μια εικόνα ενός ακέφαλου σώματος που αιμορραγεί σε μια βρετανική σελίδα του FB με την λεζάντα «Ένα δισεκατομμύριο Μουσουλμάνοι θέλουν το Νόμο της Σαρία». Προωθούν επίσης ιστορίες ψευδών ειδήσεων. Μία τέτοια βρέθηκε σε πολωνική σελίδα του FB, που αναφέρει ότι μετανάστες οδηγοί ταξί στην Ευρώπη βιάζουν γυναίκες επιβάτες. Για εικονογράφηση της ιστορίας, χρησιμοποίησαν πλάνο νεκρής γυναίκας στο δρόμο, με σκισμένα τα εσώρουχα στο ημίγυμνο κορμί της, από πολωνική ταινία με τίτλο «Είμαι ο δολοφόνος». Η Avaaz αναφέρει ότι τα ύποπτα «δίκτυα εξαπλώνουν με συστηματικό τρόπο» τα μηνύματα των κομμάτων. Το έκαναν δημοσιεύοντας ταυτόχρονα ταυτόσημο περιεχόμενο σε διαφορετικούς λογαριασμούς ή μέσω ψευδών «likes» και κοινοποιήσεων με «spam» ενέργειες.

Ψευδείς δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων

Σύμφωνα με την Avaaz, στις αναρτήσεις υπόπτου περιεχόμενου περιλαμβάνονται και ψευδείς δηλώσεις του αντιπροέδρου της Κομισιόν Φρανς Τίμερμανs και σοβαρές κατηγορίες κατά του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ. Σύμφωνα με πολωνική σελίδα του FB, o Τούσκ, ο κύριος πολιτικός αντίπαλος του εθνικιστικού κόμματος Νόμος και Δικαιοσύνη, είναι πρώην κατάσκοπος του κομμουνιστικού καθεστώτος. Ο Τίμερμανς φέρεται ότι δήλωσε πως τα «μονοπολιτισμικά κράτη πρέπει να εξαλειφθούν» και ότι «γι’ αυτόν το σκοπό απαιτείται μαζική μετανάστευση Μουσουλμάνων ανδρών στην Ευρώπη», σύμφωνα με φωτογραφικό στιγμιότυπο του Ολλανδού πολιτικού που φέρει ως λεζάντα αυτή την ψευδή δήλωση, την οποία διαδίδει ο Πίτερ Σμάλενμπαχ, μέλος του γερμανικού ακροδεξιού κόμματος AfD.

Ιταλική σελίδα που δείχνει ένα ψεύτικο βίντεο (επίσης από ταινία) μεταναστών που σπάνε ένα αυτοκίνητο, στηρίζει ευθέως την ακροδεξιά Λέγκα, αλλά οι περισσότερες υπόλοιπες ύποπτες σελίδες δεν εμφανίζουν ρητώς τα πολιτικά τους διαπιστευτήρια. Η Avaaz επεσήμανε ότι ως τώρα το Facebook έχει διαγράψει 77 τέτοιες εξτρεμιστικές σελίδες. Ωστόσο, η αμερικανική ομάδα ακτιβιστών επισημαίνει ότι πρόκειται μόνο για την «κορυφή του παγόβουνου».

Το Facebook «έχει επιτρέψει τη διάδοση τόσων πολλών ύποπτων δραστηριοτήτων και κακόβουλου περιεχομένου. Πρέπει να καθαρίσει εντελώς τον οίκο του και να προχωρήσει άμεσα σε έναν πανευρωπαϊκό έλεγχο για περαιτέρω ύποπτη δραστηριότητα», δήλωσε η Avaaz. «Το Facebook έκανε καλή δουλειά ως τώρα, αλλά έπρεπε να είχε κάνει καλύτερη εντοπίζοντας αυτές τις σελίδες», είπε ο διευθυντής εκστρατειών της Avaaz Κριστόφ Σκοτ. «Έπρεπε να το έχουν πράξει οι ίδιοι. Είμαστε περίπου 30 άτομα, εκείνοι έχουν ομάδα προστασίας και ασφάλειας με προσωπικό άνω των 30.000», πρόσθεσε. Η εκστρατεία μίσους έχει σχεδιαστεί για να έχει αντίκτυπο πέραν των ευρωεκλογών αυτής της εβδομάδας, ανεξαρτήτως πόσο καλά θα τα καταφέρουν τα ακροδεξιά κόμματα, επισήμανε επίσης. «Τρέχουν εκστρατείες παραπληροφόρησης εδώ και χρόνια, για παράδειγμα, κάνοντας ένα συγκεκριμένο θέμα να φαίνεται σημαντικότερο από ό,τι είναι», τόνισε ο Σκοτ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ