Ανταπόκριση από Στρασβούργο-Νίκος Ρούσσης

Η γελοιότητα, η προχειρότητα και η ανικανότητα των ιθυνόντων της μεταναστευτικής πολιτικής στην Ελλάδα ξέφυγε από τα ελληνικά σύνορα, έφθασε μέχρι την Κομισιόν και ήδη απασχολεί τους διεθνείς οργανισμούς για τη μετανάστευση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αφορμή στάθηκε η αναφορά (0933/2016) που, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του zougla.gr, υπέβαλε στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρωκοινοβουλίου ο A. G., αυστραλιανής ιθαγένειας, κάτοικος του Ηνωμένου Βασιλείου, εξ ονόματος της Rania Ali, συνοδευόμενη από 5.000 και πλέον υπογραφές, σχετικά με το γεγονός ότι το Skype δεν συνιστά λύση για τους αιτούντες άσυλο στην Ελλάδα!

Η γελοιότητα, η προχειρότητα και η ανικανότητα των ιθυνόντων της μεταναστευτικής πολιτικής στην Ελλάδα ξέφυγε από τα ελληνικά σύνορα, έφθασε μέχρι την ΚομισιόνΜελετώντας την αναφορά, ευρωβουλευτές και κομισάριοι έμειναν έκπληκτοι όταν πληροφορήθηκαν ότι η αρμόδια υπηρεσία χορήγησης ασύλου της χώρας και ο πολιτικός της προϊστάμενος είχαν υποχρεώσει τους πρόσφυγες που ζητούσαν άσυλο στην Ελλάδα να ξεκινήσουν τη διαδικασία υποβολής αίτησης για άσυλο, επανένωσης ή μετεγκατάστασης, μέσω… Skype!

Πληροφορήθηκαν, ακόμη, ότι η συγκεκριμένη υπηρεσία ήταν διαθέσιμη μόνο μία ώρα την εβδομάδα και σε ορισμένες γλώσσες, με αποτέλεσμα οι πρόσφυγες να χρειάζονταν μέρες ή εβδομάδες για να καταφέρουν να καλέσουν στην υπηρεσία μέσω Skype, χωρίς ουσιαστικά να μπορούν να ξεκινήσουν τη διαδικασία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Πάρτε άμεσα μέτρα, ώστε να καταστεί αποτελεσματική η διαδικασία ασύλου στην Ελλάδα, αξιοποιώντας τα χρήματα που έχετε πάρει από την Ε.Ε.» κραύγαζαν περισσότεροι από 5.000 αιτούντες άσυλο στην Ελλάδα. Η αναφορά κρίθηκε παραδεκτή από την αρμόδια Επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου στις 9 Ιανουαρίου 2017, εστάλη στην Κομισιόν για τα περαιτέρω και η τελευταία απάντησε στις 31 Μαρτίου 2017. Στην απάντηση η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποκάλυπτε ότι, ενώ η Ελλάδα έλαβε σημαντική οικονομική και τεχνική βοήθεια για να εφαρμόσει μία αποτελεσματική και ανθρώπινη πολιτική ασύλου, κατέφυγε στο «τέχνασμα» του… Skype, για να εμποδίσει, ουσιαστικά, τους πρόσφυγες να διεκδικήσουν και να κατοχυρώσουν τα δικαιώματά τους.

Το «μπάχαλο» της διαδικασίας

Στην απάντησή της η Κομισιόν διευκρινίζει ρητά ότι, «όσον αφορά στην πρόσβαση στη διαδικασία ασύλου, τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. οφείλουν να εξασφαλίζουν ότι η επίσημη καταγραφή μιας αίτησης ασύλου πρέπει να πραγματοποιείται σε συγκεκριμένη χρονική περίοδο, μεταξύ άλλων και σε περιπτώσεις όπου ταυτόχρονες αιτήσεις διεθνούς προστασίας από μεγάλο αριθμό υπηκόων τρίτων χωρών ή απάτριδες καθιστούν πολύ δύσκολη στην πράξη την τήρηση της προβλεπόμενης προθεσμίας».

Εκθέτοντας, δε, τους ενασχολούμενους εν Ελλάδι με το προσφυγικό, αποκαλύπτει ότι «η Επιτροπή έχει εκφράσει παρόμοιες ανησυχίες στις ελληνικές Αρχές αρκετές φορές, τόσο σε πολιτικό όσο και σε επιχειρησιακό επίπεδο».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εκθέτοντάς τους ακόμη περισσότερο, η Κομισιόν αποκαλύπτει πως, «προκειμένου η ελληνική Υπηρεσία Ασύλου να αντιμετωπίσει ουσιαστικά τις αυξημένες ανάγκες καταχώρησης των αιτήσεων διεθνούς προστασίας ταχύτερα και αποτελεσματικότερα, έχει δοθεί σημαντική οικονομική βοήθεια στην Ελλάδα ως χρηματοδότηση έκτακτης ανάγκης στο πλαίσιο του Ταμείου Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης (ΤΑΜΕ), προκειμένου, μεταξύ άλλων, να ενισχυθεί η διαδικασία καταγραφής και ασύλου με πρόσθετους ανθρώπινους πόρους, καλύτερη υποδομή, μεγαλύτερη διαθεσιμότητα υπηρεσιών διερμηνείας και καλύτερη πρόσβαση στην πληροφόρηση.

»Σε επιχειρησιακό επίπεδο, η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης για το Άσυλο (EASO) έχει τοποθετήσει προσωπικό και ομάδες εμπειρογνωμόνων των κρατών-μελών, προκειμένου επίσης να βοηθηθεί η ελληνική Υπηρεσία Ασύλου στο έργο αυτό».

Η Κομισιόν τονίζει ακόμη τα εξής:

* Στις 8 Ιουνίου 2016 ξεκίνησε μια μαζική διαδικασία προκαταγραφής. Η δράση αυτή αποσκοπούσε στην προκαταγραφή αιτήσεων διεθνούς προστασίας περίπου 49.000 ατόμων που διαμένουν σε χώρους προσωρινών καταλυμάτων στην ηπειρωτική χώρα, παρέχοντας παράλληλα τη δυνατότητα σε υπηκόους τρίτων χωρών να ζητήσουν διεθνή προστασία στη χώρα ή να ενωθούν με άλλα μέλη της οικογενείας τους βάσει των κανόνων του Δουβλίνου ή να μετεγκατασταθούν σε άλλο κράτος-μέλος της Ε.Ε.

* Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες (UNHCR) και η EASO προσέφεραν σημαντική επιχειρησιακή υποστήριξη κατά την υλοποίηση.

* Μέχρι τις 30 Ιουλίου 2016, οπότε και το εγχείρημα ολοκληρώθηκε, μόνον 27.992 άτομα στην ηπειρωτική χώρα προκαταγράφηκαν ως αιτούντες άσυλο και έτσι απέκτησαν πρόσβαση σε ορισμένα δικαιώματα, όπως το δικαίωμα να παραμείνουν στο έδαφος της χώρας, την πρόσβαση στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, την πρόσβαση στην εκπαίδευση κ.λπ.

* Η πλήρης καταγραφή των περιπτώσεων αυτών επρόκειτο να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου 2017.

* Το 2016 είχαν υποβληθεί συνολικά στη χώρα 51.091 αιτήσεις ασύλου και τον Ιανουάριο του 2017 κατατέθηκαν ακόμη 6.346.

… Και όπως αναφέρεται στο συμπέρασμα της απάντησης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συνεχίσει να παρακολουθεί την κατάσταση στην Ελλάδα και όλες τις εξελίξεις όσον αφορά στην πρόοδο που έχει επιτευχθεί στον τομέα του ασύλου ειδικότερα.

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης