O διασημότερος αυστραλοπίθηκος που έζησε στην Αφρική πριν από 3,18 εκατομμύρια χρόνια (η Λούσι), ίσως να σκοτώθηκε πέφτοντας από δέντρο, σύμφωνα με ανακοίνωση επιστημόνων που μελέτησαν τα απολιθώματά της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το 1974, ο παλαιοανθρωπολόγος Ντόναλντ Κ. Γιόχανσον ηγήθηκε μιας αποστολής στην Αιθιοπία προκειμένου να βρεθούν τα απολιθώματα του διασημότερου στενού συγγενή του ανθρώπου.

Σε μια έκταση που εκτείνεται σε απέραντες άγονες περιοχές των «Badlands», εντόπισε σε πρώτη φάση ένα κόκκαλο. Στη συνέχεια, στην περιοχή γύρω από αυτό, ο Δρ Γιόχανσον και οι συνεργάτες του βρήκαν εκατοντάδες άλλα σκελετικά θραύσματα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα πρώτα απολιθώματα αποδείχθηκε ότι προήρχοντο από τα κάτω άκρα του θηλυκού πιθήκου, που ζούσε 3.200.000 χρόνια πριν. Ο σκελετός είχε βαπτιστεί τότε «Lucy».

Από τότε μέχρι και σήμερα η Λούσι παραμένει ένα από τα πιο διάσημα πλάσματα στις ανακαλύψεις της παλαιοντολογίας. Η εύρεση ενός ενιαίου τμήματος οστών αυτής της ηλικίας, ήταν κάτι τόσο ξεχωριστό για εκείνη την εποχή, τουλάχιστον σε ότι αφορά, την πορεία της ανθρώπινης εξέλιξης σε βάθος χρόνου, σε γενικές γραμμές, σύμφωνα με τους ειδικούς επιστήμονες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τώρα, μελετώντας προσεκτικά τα οστά αυτά, μια ομάδα επιστημόνων κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η «Lucy» πέθανε πιο «επίσημα» από: μια μακρά πτώση από ένα δέντρο.
 
«Υποθέτουμε είναι ότι η Λούσι τέντωσε το χέρι στην προσπάθειά της να μετριάσει την πτώση της», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο ανθρωπολόγος Τζον Κάπελμαν, του Πανεπιστημίου του Τέξας στο Όστον, αφού ανέλυσε από κοντά τα κατάγματα που είχαν υποστεί τα οστά της.

Η υπόθεση του Κάπελμαν επιβεβαιώνεται και από έναν ορθοπεδικό χειρουργό, τον Δρ. Στίβεν Πιρς.

Ο Κάπελμαν υποστήριξε μεταξύ άλλων ότι η μελέτη του, θα προκαλέσει έντονους διαξιφισμους μεταξύ των επιστημόνων αλλά εξέφρασε συνάμα την ικανοποίησή του, μετά την απόφαση της κυβέρνησης της Αιθιοπίας να δώσει στη δημοσιότητα τις ακτινογραφίες του γονάτου και του ώμου της Λούσι.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης