Χρήστος Μαζάνης
Σε πολύ καλό δρόμο βρίσκονται οι Ιταλοί επιστήμονες για την ανάπτυξη ενός εμβολίου κατά του νέου κορωνοϊού, το οποίο στόχο θα έχει να θωρακίσει τη χώρα από την πανδημία. Η ιταλική εταιρεία βιοτεχνολογίας ReiThera, που έχει έδρα τη Ρώμη, εργάζεται εδώ και καιρό πάνω στο συγκεκριμένο εμβόλιο GRAd-CoV2, το οποίο, όπως δηλώνουν επιστήμονες της γειτονικής χώρας, μέχρι στιγμής δείχνει να λειτουργεί.
«Το εμβόλιο θα διατεθεί φυσικά στην Ευρώπη, θα καθοριστεί τιμή και θα μπορεί να διατεθεί και σε άλλες χώρες, ακόμα και στην Ελλάδα μέσω του Ευρωπαϊκού Συστήματος Διανομής. Θα βοηθήσει να εμβολιαστεί περισσότερος πληθυσμός στη χώρα μας, να είμαστε αυτάρκεις. Να έχουν πρόσβαση στον εμβολιασμό όσα περισσότερα άτομα γίνεται», προσθέτει.
Τι έδειξε η φάση 1
«Προκαλεί ανοσοαπόκριση. Το 92,5% των εμβολιασμένων είχαν ανιχνεύσιμα επίπεδα αντισωμάτων και με μία μόνο δόση η απόκριση είναι παρόμοια με εκείνη άλλων εμβολίων που χρειάζονται δύο δόσεις» είπε ο Tζιουζέπε Ιπόλιτο, κατά την παρουσίαση των πρώτων δεδομένων που σχετίζονται με τη φάση 1.
«Μια παραγωγή 100 εκατ. δόσεων θα καταστήσει την Ιταλία αυτάρκη. Είμαστε σε καλό δρόμο και ο στόχος είναι να το έχουμε έτοιμο τον Ιούνιο ή τον Ιούλιο» αναφέρει ο Φραντζέσκο Βάια, υγειονομικός διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου. «Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η πρώτη φάση και τώρα βρισκόμαστε στη δεύτερη. Όλα πάνε καλά και σύντομα θα περάσουμε και στην τρίτη φάση» προσθέτει.
Δέκα εκατομμύρια δόσεις τον μήνα
«Προσπαθούμε να επεκτείνουμε την παραγωγική μας ικανότητα ώστε να είμαστε έτοιμοι. Στόχος μας είναι να είμαστε σε θέση να παράγουμε 10 εκατομμύρια δόσεις τον μήνα, έως και 100 εκατομμύρια δόσεις τον χρόνο» αναφέρουν στελέχη της εταιρείας σε Ιταλικά και Διεθνή Μέσα Ενημέρωσης.
Το εμβόλιο, το οποίο αναπτύσσεται για να χορηγείται με μία μόνο δόση, δεν είναι τύπου mRNA αλλά δημιουργεί αντισώματα. Βασίζεται σε έναν αδενοϊό που καθίσταται αβλαβής, δεν μπορεί να πολλαπλασιαστεί και χρησιμοποιείται για τη μεταφορά των γενετικών πληροφοριών της πρωτεΐνης Spike, υπεύθυνης για την είσοδο του ιού Sars-Cov 2 στο ανθρώπινο σώμα και στο ανοσοποιητικό σύστημα. Επίσης διατηρείται σε θερμοκρασία ψυγείου, δηλαδή στους 4 βαθμούς.
Κατά τη διάρκεια μάλιστα συνέντευξης τύπου, παρουσία του Ιταλού υπουργού Υγείας Ρομπέρτο Σπεράντσα, παρουσιάστηκαν τα δεδομένα της πρώτης φάσης, η οποία ξεκίνησε στις 24 Αυγούστου. Όπως ειπώθηκε, για τις φάσεις δύο και τρία, θα χρειαστούν άλλοι έξι μήνες και, εάν οι απαντήσεις είναι σύμφωνες με αυτές που έχουν ληφθεί έως τώρα, το ιταλικό εμβόλιο μπορεί να υποβληθεί για έγκριση στις ρυθμιστικές υπηρεσίες (EMA και Aifa) έως το καλοκαίρι.Κατά τη φάση δύο και τρία, το εμβόλιο θα χορηγηθεί σε χιλιάδες άτομα για να ελεγχθεί αν είναι ασφαλές και αποτελεσματικό.
Ο επιστημονικός διευθυντής του Ινστιτούτου Σπαλαντσάνι, Τζιουζέπε Ιπόλιτο, εξήγησε στην Ιταλική τηλεόραση ότι «στην πρώτη φάση των δοκιμών δεν παρατηρήθηκαν ανεπιθύμητες ενέργειες ακόμα και 28 ημέρες έπειτα από τον εμβολιασμό των εθελοντών, με το 94% μάλιστα να παράγει αντισώματα κατά του Cοvid-19 μέσα σε 28 ημέρες μετά τον εμβολιασμό. Η παραγωγή αντισωμάτων στις 4 εβδομάδες παραμένει σταθερή. Επίσης στη φάση 1 το εμβόλιο έχει αποδειχθεί ότι διαθέτει την ικανότητα να προκαλεί ανοσοαπόκριση σε ενήλικες παρόμοια με εκείνη άλλων εμβολίων που χρειάζονται δύο δόσεις. Τα επίπεδα αντισωμάτων είναι σταθερά με ένα σχήμα χορήγησης και είναι πιθανό να αυξηθούν με άλλες δόσεις».
Όσον αφορά στο πρόβλημα που θα μπορούσε να προκύψει από μεταλλάξεις του νέου κορωνοϊού, η εταιρεία διευκρινίζει πως έχει τη δυνατότητα να προχωρήσει σε τροποποιήσεις. «Μπορούμε να παράγουμε δόσεις εμβολίου που να είναι δραστικές απέναντι σε οποιαδήποτε μετάλλαξη κι αυτό γιατί διαθέτουμε μια τεχνολογική πλατφόρμα που μας επιτρέπει να κάνουμε γρήγορα αυτές τις αλλαγές», λένε επιστήμονές της.
Να σημειωθεί πως η εταιρεία χρηματοδοτείται από το ιταλικό κράτος και η ανάπτυξη του εμβολίου είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Υγείας, του Εθνικού Ινστιτούτου Μολυσματικών Ασθενειών Σπαλαντσάνι, του Υπουργείου Παιδείας Πανεπιστημίων και Έρευνας, του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας και της Περιφέρειας της Λάτσιο, με στόχο την ανεξαρτησία της Ιταλίας όσον αφορά στο ζήτημα των εμβολίων κατά του νέου κορωνοϊού.
Για τη μελέτη αυτή, ο δημόσιος τομέας έχει διαθέσει μέχρι στιγμής οκτώ εκατομμύρια ευρώ, ενώ η εταιρεία έχει επενδύσει 12 εκατομμύρια ευρώ. Αν και η ιταλική εταιρεία αναφέρεται πως ελέγχεται από μια ελβετική, την Keires, στην πραγματικότητα πρόκειται για μια ιταλική εταιρεία, η οποία βρίσκεται στην ιταλική επικράτεια, πληρώνει φόρους στην Ιταλία, ενώ το εμβόλιο αναπτύχθηκε από ερευνητές που εργάζονται στην Ιταλία.