Έτοιμο είναι το στρατιωτικό σχέδιο του Ισραήλ να απαντήσει στην ιρανική επίθεση της 1ης Οκτωβρίου, δήλωσε στο CNN πηγή που γνωρίζει το θέμα, χωρίς να δώσει περισσότερες πληροφορίες.

Το CNN απευθύνθηκε στο ισραηλινό υπουργείο Άμυνας για σχόλια, χωρίς όμως να υπάρχει επίσημη ενημέρωση έως στιγμής.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένου του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, έχουν διαβεβαιώσει τις ΗΠΑ ότι τα χτυπήματα στο Ιράν θα περιοριστούν σε στρατιωτικούς στόχους, και όχι σε πετρελαϊκές ή πυρηνικές εγκαταστάσεις, σύμφωνα με πηγή που επικαλείται το αμερικανικό δίκτυο.

Η εφημερίδα Jerusalem Post σε δημοσίευμά της, αναφέρει πως τις τελευταίες δεκαετίες, το αμυντικό κατεστημένο του Ισραήλ έχει επενδύσει δισεκατομμύρια στην προετοιμασία ενός πιθανού χτυπήματος στο Ίράν, αναπτύσσοντας στην πορεία εξειδικευμένα όπλα.

Κάποια από αυτά έχουν αποκαλυφθεί μόνο μετά την πώλησή τους σε ξένες αεροπορικές δυνάμεις.

Τον περασμένο μήνα, το Ισραήλ πραγματοποίησε ένα άλλο χτύπημα στην Υεμένη, αναπτύσσοντας μαχητικά F-15 από μια βάση σε απόσταση 1.800 χιλιομέτρων, επιδεικνύοντας τις φημισμένες ικανότητές του.

Αυτά τα αεροσκάφη, αρχικά σχεδιασμένα για αερομαχίες, τροποποιήθηκαν στο Ισραήλ για αποστολές κρούσης.

Ξένες εκθέσεις αναφέρουν ότι το Ισραήλ έχει αναπτύξει επίσης αποσπώμενες δεξαμενές καυσίμων για τα αεροσκάφη F-35, επιτρέποντάς τους να φτάσουν στο Ιράν και διατηρώντας παράλληλα τις δυνατότητες stealth.

Η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία τα εξόπλισε επίσης για να μεταφέρουν σύγχρονα πυρομαχικά τόσο από Αμερικανούς όσο και από Ισραηλινούς κατασκευαστές.

Στα τέλη της δεκαετίας του 2000, οι αμυντικές βιομηχανίες του Ισραήλ αποκάλυψαν δύο πυραύλους επίθεσης μεγάλου βεληνεκούς που εκτοξεύονται από μαχητικά αεροσκάφη.

Ενώ λεπτομέρειες όπως το ακριβές βεληνεκές τους παραμένουν ασαφείς, είναι γνωστό ότι έχουν εμβέλεια εκατοντάδων χιλιομέτρων, επιτρέποντας πλήγματα εκτός του βεληνεκούς της ιρανικής άμυνας.

Ένα άλλο ισραηλινό όπλο, γνωστό μόνο από ξένες αναφορές, είναι ο πύραυλος κρουζ «PopEye Turbo», που αναπτύχθηκε από τη Rafael με βεληνεκές 1.500 km.

Είναι σχεδιασμένος για εκτόξευση από υποβρύχια του Ισραηλινού Ναυτικού και ικανός να φέρει συμβατικές αλλά και πυρηνικές κεφαλές.

Αυτό το βεληνεκές επιτρέπει στα ισραηλινά υποβρύχια να χτυπήσουν το Ιράν από την Ερυθρά Θάλασσα ή την Αραβική Θάλασσα χωρίς να καταπλεύσουν στον Περσικό Κόλπο

Ωστόσο, μια επίθεση στο Ιράν αποτελεί μια πολύ πιο περίπλοκη πρόκληση, παρά την παρεμφερή απόσταση.