Η Βρετανία θα χρειαστεί να συνεχίσει τις πληρωμές στην Ευρωπαϊκή Ένωση για μακροπρόθεσμα προγράμματα τουλάχιστον μέχρι το 2020, ακόμα και μετά την αποχώρησή της από την E.E., δήλωσε στη γερμανική εφημερίδα «Bild» ο Γκίντερ Έτινγκερ, επίτροπος προϋπολογισμού της Ε.Ε.

Η Βρετανία έχει την υποχρέωση να τηρήσει τις δεσμεύσεις που ανέλαβε για μακροπρόθεσμα προγράμματα πριν από το δημοψήφισμα πέρυσι που έθεσε τη χώρα σε τροχιά εξόδου από την Ε.Ε. το 2019, αναφέρει σε συνέντευξη που δημοσιεύεται σήμερα.

«Επομένως, το Λονδίνο θα χρειαστεί να αποστέλλει χρήματα στις Βρυξέλλες τουλάχιστον έως το 2020» τόνισε.

Μεταξύ άλλων, ο Έτινγκερ είπε ότι αναμένει τη Γερμανία να αντιμετωπίσει ένα πρόσθετο κόστος δισεκατομμυρίων ευρώ (σε μονοψήφια νούμερα) ως αποτέλεσμα της αποχώρησης της Βρετανίας από την Ε.Ε., καθώς το Brexit θα αφήσει μια «τρύπα» στον ετήσιο προϋπολογισμό της Ε.Ε. μεταξύ 10 και 12 δισεκατομμυρίων ευρώ, δήλωσε ο επίτροπος.

Το κενό μπορεί να καλυφθεί από δημοσιονομικές περικοπές και αύξηση των συνεισφορών χωρών-μελών, αλλά η Ένωση μπορεί επίσης να εξοικονομήσει χρήματα και από την κατάργηση των εκπτώσεων που είχε διαπραγματευτεί ανά τα χρόνια με κράτη-μέλη, μεταξύ των και με τη Βρετανία.

«Αυτό θα φέρει σημαντική διοικητική απλούστευση και θα θέσει τέλος στα παζάρια που συνοδεύουν τις διαπραγματεύσεις προϋπολογισμών έως τώρα» εξήγησε ο Έτινγκερ.

Τον Ιούνιο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε συνοπτικά πέντε διαφορετικές προτάσεις αντιμετώπισης του αυξημένου κόστους που συνεπάγεται η αποχώρηση της Βρετανίας, σημειώνοντας πως η Ε.Ε. θα μπορούσε να αναζητήσει νέες πηγές χρηματοδότησης, όπως φόρους σε επιχειρήσεις, φόρο σε χρηματοπιστωτικές συναλλαγές, ή εισφορές στο ηλεκτρικό, σε βενζίνη, ή σε εκλύσεις μονοξείδιου του άνθρακα κ.ά.