Ολοκληρωμένα σχέδια για την αντιμετώπιση έκτακτων καταστάσεων στη Βόρεια Κορέα, συμπεριλαμβανομένου και του σεναρίου αλλαγής του καθεστώτος, έχουν καταρτίσει ΗΠΑ και Νότια Κορέα.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Yonhap, επικαλούμενο μη κατονομαζόμενη πηγή στη Σεούλ, το “Επιχειρησιακό Σχέδιο (OPLAN) 5029” ολοκληρώθηκε από τη Σεούλ και την Ουάσινγκτον πρόσφατα και προβλέπει την αντιμετώπιση καταστάσεων όπως το ξέσπασμα εμφυλίου, τη μεταφορά ή ακόμα και την απόπειρα χρήσης όπλων μαζικής καταστροφής, τη μαζική έξοδο προσφύγων ή μια φυσική καταστροφή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Βάσει του σχεδίου, οι δυνάμεις των ΗΠΑ αναλαμβάνουν να καταστρέψουν τα όπλα μαζικής καταστροφής της Βόρειας Κορέας, περιλαμβανομένου του πυρηνικού της οπλοστασίου, ενώ τα στρατεύματα της Νότιας Κορέας ηγούνται στα περισσότερα άλλα πεδία, ανέφερε το πρακτορείο.

Η Βόρεια και η Νότια Κορέα παραμένουν, από τεχνικής άποψης, σε εμπόλεμη κατάσταση, αφού ο πόλεμος της περιόδου 1950-1953 τερματίστηκε με μια εύθραυστη εκεχειρία και όχι με συμφωνία ειρήνης. Οι ΗΠΑ διατηρούν 28.500 άνδρες για να ενισχύουν το στρατό της Νότιας Κορέας, που έχει συνολική δύναμη 655.000 στελεχών, έναντι του στρατού της Βόρειας Κορέας, ο οποίος έχει 1,2 εκατ. μέλη.

Η Πιονγκγιάνγκ έχει διαμαρτυρηθεί κατά καιρούς έντονα για τους κοινούς σχεδιασμούς της Ουάσινγκτον και της Σεούλ με στόχο την αντιμετώπιση έκτακτων καταστάσεων, που θεωρεί σχέδια εισβολής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι σχετικές συζητήσεις είχαν ανασταλεί από την προηγούμενη κυβέρνηση στη Σεούλ, που θεωρούσε ότι αποτελούσε παραβίαση της νοτιοκορεάτικης εθνικής ανεξαρτησίας. Σύμφωνα με το Yonhap, ξανάρχισαν όταν ο δεξιός πρόεδρος Λι Μιουνγκ-μπακ ανέλαβε καθήκοντα πέρυσι.

Και οι δύο πλευρές ανησυχούν έντονα για το ενδεχόμενο μεταφοράς όπλων μαζικής καταστροφής (ή μέρους τους) ή σχετικής τεχνολογίας σε τρομοκρατικές οργανώσεις ή άλλες χώρες, σύμφωνα με την πηγή του πρακτορείου.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης