Μήνυμα με αφορμή την αυριανή, 8η Ιουνίου, Παγκόσμια Ημέρα Ωκεανών, απευθύνει ο γενικός γραμματέας Ο.Η.Ε., Μπαν Κι-Μουν.

Το μήνυμα έχει ως εξής:

«Η Παγκόσμια Ημέρα Ωκεανών αποτελεί την ευκαιρία να αναλογιστούμε τη σημασία που έχουν οι ωκεανοί για τη βιώσιμη ανάπτυξη της ανθρωπότητας. Είναι επίσης η ευκαιρία να αναγνωρίσουμε τις πολλές σοβαρές προκλήσεις που σχετίζονται με τους ωκεανούς: Η εξάντληση των αλιευτικών πόρων, οι επιπτώσεις από την κλιματική αλλαγή, η αλλοίωση του θαλάσσιου περιβάλλοντος, η ναυτική ασφάλεια, οι συνθήκες εργασίας των ναυτικών και το ολοένα και πιο σημαντικό θέμα της σια θαλάσσης μετανάστευσης.

Ορισμένες από αυτές τις ανησυχίες έχουν δημιουργηθεί μετά την υιοθέτηση της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας. Η προοδευτική ανάπτυξη του δικαίου της θάλασσας μέσω της Σύμβασης και των σχετικών οργάνων συμβάλλουν στη βιώσιμη ανάπτυξη των ωκεανών και των θαλασσών, καθώς και στην ενίσχυση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας, τη δίκαιη και αποτελεσματική χρήση των θαλάσσιων πόρων, την προστασία και διατήρηση του θαλάσσιου περιβάλλοντος και τη δημιουργία μιας δίκαιης και ισότιμης οικονομικής τάξεως. Το δίκαιο της θάλασσας παρέχει ένα ευέλικτο και εξελισσόμενο πλαίσιο για την προσαρμογή στις νέες προκλήσεις.

Οι οικοσυστημικές λειτουργίες που παρέχουν οι ωκεανοί και η σημασία τους για την παγκόσμια οικονομία, αξίζουν την ιδιαίτερη προσοχή μας καθώς πλησιάζει η Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την Βιώσιμη Ανάπτυξη (Ρίο +20) το 2012. Για το λόγο αυτό, το θέμα του φετινού εορτασμού είναι “Οι ωκεανοί μας: πρασινίζοντας το μέλλον μας”.

Όλες οι δραστηριότητες και οι πολιτικές που σχετίζονται με τους ωκεανούς και το θαλάσσιο περιβάλλον πρέπει να αναγνωρίζουν και να ενσωματώνουν τους τρεις πυλώνες της βιώσιμης ανάπτυξης: τον περιβαλλοντικό, τον κοινωνικό και τον οικονομικό πυλώνα. Μόνο τότε μπορούμε να πετύχουμε τους στόχους ανάπτυξης που έθεσε η διεθνής κοινότητα. Στη φετινή Παγκόσμια Ημέρα Ωκεανών, καλώ τις κυβερνήσεις και όλους τους τομείς της κοινωνίας να αποδεχτούν την ατομική και συλλογική μας ευθύνη για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος και να διαχειριστούν τους πόρους με βιώσιμο τρόπο για χάρη των σημερινών και μελλοντικών γενεών».