Η Ρωσική Οικονομία θα αρχίσει και πάλι να αναπτύσσεται μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, σύμφωνα με το χειρότερο σενάριο, δήλωσε ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν στην ετήσια συνέντευξη Τύπου, που πραγματοποιήθηκε σε ατμόσφαιρα οικονομικής ύφεσης.
«Η οικονομική κατάσταση μας εξαναγκάζει να αναπροσανατολίσουμε την οικονομία μας», είπε ο Πούτιν προσθέτοντας ότι «θα την προσαρμόσουμε στις αναπόφευκτες χαμηλότερες τιμές πετρελαίου».
Ο ρώσος πρόεδρος είπε ότι υποστηρίζει τις αποφάσεις της Κεντρικής τράπεζας, για να στηρίξει το ρούβλι, αλλά επέκρινε ότι τα μέτρα άργησαν να ληφθούν.
Το 2008 η Ρωσία όπως και ο υπόλοιπος κόσμος είχε περιπέσει σε οικονομική ύφεση χάνοντας το 7,8% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος. Αλλά και τότε η ρωσική οικονομία είχε αντισταθεί στην κρίση και την είχε ξεπεράσει επιτυχώς με τα ρυθμούς ανάπτυξης 4,5% ως το 2010.
Καταναλωτικός πανικός έχει διαμορφωθεί στην ρωσική αγορά, μετά το δραματικό διήμερο 15 και 16 Δεκεμβρίου, όταν το ρούβλι έχασε περίπου το 24% της αξίας του στις διεθνείς αγορές.
Ήδη η σουηδική ΙΚΕΑ προειδοποίησε τους Ρώσους ότι από σήμερα αυξάνονται οι τιμές των επίπλων της. Κάτι που δικαιολόγησε την προσπάθεια των ρώσων καταναλωτών που πλημμύρισαν τα μαγαζιά για να προλάβουν τις αναμενόμενες αυξήσεις των εισαγομένων προϊόντων.
Οι ρωσικές αρχές ανακοίνωσαν σειρά μέτρων σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσουν την πίεση προς το ρούβλι και να σταματήσουν την καθοδική πορεία που συνεχίστηκε κατά 15% το επίμαχο διήμερο.
Η αναστάτωση στην ρωσική οικονομία προέρχεται από το ότι στις 3 Δεκεμβρίου κυρώθηκε ο ομοσπονδιακός προϋπολογισμός για το 2015 και για την περίοδο προγραμματισμού των ετών 2016 και 2017. Στο επίσημο κρατικό έγγραφο δημοσιονομικής πολιτικής, οι προβλέψεις για τον πληθωρισμό είναι 5,5%, παρά το γεγονός ότι μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους ο πληθωρισμός έχει φτάσει σχεδόν το 9%.
Η μέση ισοτιμία του δολαρίου το 2015 προβλεπόταν να ανέλθει σε 37,70 ρούβλια. Και όχι στα 70 και πλέον που διαμορφώνεται τις τελευταίες ημέρες.
Η βασική τιμή του πετρελαίου υπολογίστηκε στα 96 δολάρια ανά βαρέλι, παρά το γεγονός ότι σήμερα το πετρέλαιο τύπου Brent διαπραγματεύεται στα 70-71 δολάρια το βαρέλι.
Παρόμοια κατάσταση έχει συμβεί κατά τη διάρκεια της κρίσης του 1998, όταν το εθνικό νόμισμα έχει υποτιμηθεί σε έξι μήνες τρεις φορές (από 6 ρούβλια ανά δολάριο στα 21 ρούβλια). «Η υποτίμηση του ρουβλιού το 1998 έδωσε ισχυρό κίνητρο για την ανάπτυξη της ρωσικής βιομηχανίας τροφίμων».
Ουδέν κακόν…
Το αισιόδοξο για τους ρώσους οικονομολόγους είναι ότι παρά τη μεγάλη υποτίμηση του ρουβλίου, σε θετικό πρόσημο παραμένουν οι κλάδοι των πετροχημικών προϊόντων και της μεταλλουργίας. Αυτό οφείλεται στη «λογιστική παραδοξότητα» των συγκεκριμένων οικονομικών δραστηριοτήτων. Οι δαπάνες σε αυτούς τους κλάδους της βιομηχανίας υπολογίζονται σε ρούβλια, ενώ ένα μεγάλο τμήμα των εσόδων, από τις εξαγωγές, είναι σε συνάλλαγμα.
Με φθηνό ρούβλι, τα κόστη εργασίας και πρώτων υλών στη Ρωσία μειώνονται. «Οι ξένες εταιρείες που έχουν ήδη έργα στη Ρωσία θα επωφεληθούν, το μερίδιο της υπεραξίας των ρωσικών προϊόντων θα αυξηθεί.
Έχει νόημα, στο πλαίσιο των μεικτών επιχειρήσεων να ξεκινήσουν επιπρόσθετες παραγωγές, για παράδειγμα για εκείνα τα συστατικά που εξακολουθούν να αγοράζονται στο εξωτερικό».
Σύνταξη: Κ. Μπετινάκης