Οι Αυστριακοί στη μεγάλη πλειονότητά τους και σε ποσοστό 65%, πιστεύουν ότι σε 100 χρόνια η χώρα τους θα συνεχίσει να υπάρχει ακόμη όπως σήμερα ή σε παρόμοια μορφή, όπως διαπιστώνει αντιπροσωπευτική δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό της αυστριακής εφημερίδας Der Standard, με την ευκαιρία της εφετινής 100ής επετείου από την ίδρυση της Αυστριακής Δημοκρατίας το 1918.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, σε ποσοστό 22% οι ερωτηθέντες δεν πιστεύουν καθόλου πως η Αυστρία θα συνεχίσει να υπάρχει στη σημερινή της μορφή, και σε αυτούς συγκαταλέγονται κυρίως ηλικιωμένοι και ψηφοφόροι του συγκυβερνώντος ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων.

Το ερώτημα που τέθηκε στο πλαίσιο της δημοσκόπησης ήταν: “Σκεπτόμενοι το μέλλον τι πιστεύετε, θα υπάρχει, η μάλλον δεν θα υπάρχει, σε 100 χρόνια η Αυστρία στη σημερινή της μορφή ως ανεξάρτητη δημοκρατία ενταγμένη στην Ευρωπαϊκή Ένωση”.

Σε ένα δεύτερο ερώτημα της δημοσκόπησης, εάν θα εξακολουθεί να υπάρχει σε 100 χρόνια η Ευρωπαϊκή Ένωση, ένα ποσοστό 45% απαντούν αρνητικά (κυρίως οι ψηφοφόροι των Ελευθέρων) και μόνον σε ποσοστό 38% πιστεύουν στη διατήρηση της ΕΕ και στο μέλλον, με τους νέους και μορφωμένους να είναι η πλειονότητα σε αυτή την ομάδα με τη θετική απάντηση.

Ένα ποσοστό 85% των ερωτηθέντων δηλώνουν πως είναι υπερήφανοι που είναι Αυστριακοί και μόνον σε ποσοστό 10% διατυπώνουν διαφορετική άποψη, ενώ σε ποσοστό 62% οι ερωτηθέντες θεωρούν πως μέσα στα προηγούμενα 100 χρόνια υπήρξαν θετικά “σκαμπανεβάσματα”, και μόνον 20% θεωρούν πως αυτά ήταν αρνητικά.

Σε σύγκριση με την κατάσταση που επικρατούσε στη χώρα τους πριν από 100 χρόνια, οι Αυστριακοί θεωρούν ότι υπήρξαν σχεδόν σε όλους τους τομείς σημαντικές βελτιώσεις, αναφέροντας ως πρώτο τον τομέα της υγείας, σε ποσοστό 85%.

Ακολουθούν οι βελτιώσεις στις δυνατότητες ελεύθερου χρόνου (ποσοστό 84%), τις δυνατότητες μόρφωσης (79%), την ποιότητα ζωής γενικά (78%), την ελευθερία της έκφρασης (69%) , την υποστήριξη των οικογενειών (68%) και τη δημοκρατική συμμετοχή (σε ποσοστό 62%).

Μόνον σε τέσσερις τομείς οι ερωτηθέντες στην πλειονότητά τους εκτιμούν πως σήμερα η κατάσταση είναι χειρότερη από εκείνη πριν από 100 χρόνια, και συγκεκριμένα σε ποσοστό 52% πιστεύουν πως φόροι και τέλη ήταν τότε πιο υποφερτοί σε σχέση με τώρα, 50% εκτιμούν πως υπήρχε μία καλύτερη συνοχή των ανθρώπων.

Σε ποσοστό 44% οι ερωτηθέντες θεωρούν πως ήταν καλύτερη η συμβίωση με τους ανθρώπους που έφταναν ξένοι στη χώρα, ενώ σε ποσοστό 38% είναι της άποψης ότι ήταν καλύτερη η ενότητα που έδειχναν τα πολιτικά κόμματα σε βασικά πολιτικά ζητήματα.

Ως προς την εποχή, που κατά την άποψή τους υπήρξε για τους ίδιους η καλύτερη, η μεγάλη πλειονότητα αναφέρει τις δεκαετίες του 1970, του 1980 και του 1990, με το υψηλότερο ποσοστό, 72% έως 77%, να συγκεντρώνουν τα 13 χρόνια (1970-1983) της διακυβέρνησης του ιστορικού καγκελάριου της Αυστρίας Μπρούνο Κράισκι, ενώ καλά “βαθμολογούνται” και τα χρόνια της μετέπειτα εποχής του μέχρι το 2000, οπότε εμφανίζεται μία κάμψη στην θετική εκτίμηση των ερωτηθέντων, στο 56% για τη δεκαετία του 2000, που μειώνεται κατόπιν στο 45% για τις αρχές της δεκαετίας του 2010.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ