Τον δρόμο προς την ανοιχτή θάλασσα βρήκαν, όπως όλα δείχνουν, 11 φάλαινες – δολοφόνοι, οι οποίες είχαν παγιδευτεί εδώ και δύο ημέρες κάτω από τους πάγους στον Κόλπο του Χάντσον στον Καναδά, έχοντας ένα πολύ μικρό άνοιγμα στην επιφάνεια για να αναπνέουν, μετέδωσε το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN.
«Είναι ελεύθερες. Δεν βρίσκονται πλέον εκεί. Φαίνεται πως με την πανσέληνο, η φορά των ρευμάτων άλλαξε, τροποποιώντας τη διάταξη των παγων. Θα μπορούσε να είχαν παγιδευτεί πλήρως, ωστόσο σε αυτή την περίπτωση η πανσέληνος βοήθησε, δημιουργώντας ένα πέρασμα προς την ανοιχτή θάλασσα», δήλωσε περιχαρής στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο NBC ο Petah Inukpuk, προσθέτοντας πως η τρύπα μέσα από την οποία έκαναν κατά διαστήματα την εμφάνισή τους οι φάλαινες, όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα προκειμένου να παίρνουν ανάσες, παρέμεινε ανοιχτή σε όλη τη διάρκεια της νύχτας.
«Ήταν η Μητέρα Φύση που τις βοήθησε. Δεν είναι πλέον παγιδευμένες κάτω από τους πάγους», κατέληξε.
Σύμφωνα με το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο BBC, το Τμήμα Αλιείας και Ωκεανών του Καναδά έλαβε ενημέρωση από την τοπική κοινότητα του Ινουκτζουάκ (περίπου 1.500 κάτοικοι) ότι οι φάλαινες δεν βρίσκονται πλέον εκεί, πληροφορία που επιβεβαιώθηκε και μέσω εναέριου μέσου. Η είδηση έγινε γνωστή ενώ στο σημείο κατευθυνόταν ειδική ομάδα ωκεανολόγων προκειμένου να διαπιστώσει αν υπάρχει δυνατότητα διάσωσης τους.
Οι εικόνες από ερασιτεχνικά video, που έδειχναν τις φάλαινες να βγαίνουν εναλλάξ στην επιφάνεια προκειμένου να παίρνουν ανάσες, έκαναν τον γύρο του κόσμου και προκάλεσαν παγκόσμια συγκίνηση.
Μάχη με τον χρόνο
Η κατάσταση ήταν εξαιρετικά δύσκολη, καθώς όπως αναφέρθηκε και προηγουμένως, η μοναδική διέξοδος που είχαν οι φάλαινες για να αναπνέουν ήταν ένα άνοιγμα στον πάγο, το οποίο δεν ξεπερνούσε σε μήκος τα 9 μέτρα.
Λόγω του αριθμού τους η άνοδος των παγιδευμένων θηλαστικών στην επιφάνεια γινόταν εναλλάξ, την ίδια στιγμή που βρισκόταν σε εξέλιξη η αναζήτηση διεξόδου προς την ανοιχτή θάλασσα. Παράλληλα, η αγωνία των τοπικών Αρχών είχε φθάσει στο «κόκκινο», καθώς ανά πάσα στιγμή υπήρχε ο κίνδυνος να δημιουργηθεί πάγος και να κλείσει το άνοιγμα, εξέλιξη που θα οδηγούσε στον θάνατο τις φάλαινες.
Σύμφωνα με το NBC, ο δήμαρχος του Ινουκτζουάκ είχε ζητήσει από την πρώτη στιγμή τη βοήθεια της κυβέρνησης, απευθύνοντας έκκληση για την όσο το δυνατόν ταχύτερη αποστολή ενός παγοθραυστικού. Ωστόσο, η απάντηση στο αίτημα ήταν αρνητική καθώς όλα τα διαθέσιμα σκάφη ήταν απασχολημένα σε απομακρυσμένες περιοχές και θα χρειάζονταν αρκετές ημέρες μέχρι να φθάσει κάποιο από αυτά στο σημείο όπου είχαν παγιδευτεί οι φάλαινες.
«Κάθε τόσο μοιάζουν να πανικοβάλλονται. Κάποιες φορές εξαφανίζονται για αρκετή ώρα, πιθανότατα αναζητώντας άλλο ανοιχτό σημείο, το οποίο όμως δεν έχουν κατορθώσει να βρουν μέχρι αυτή τη στιγμή», είχε δηλώσει το απόγευμα της Τετάρτης ο Petah Inukpuk.
«Αποφασίσαμε να κάνουμε ό, τι είναι δυνατόν προκειμένου οι φάλαινες να έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να επιβιώσουν. Οι κάτοικοι σπάνε τμήματα του πάγου, προκειμένου να μεγαλώσει το άνοιγμα και να μην παγώσει», είχε επισημάνει επίσης.
Στην… επιφάνεια μνήμες του 1988
Οι φάλαινες ανακαλύφθηκαν το πρωί της Τρίτης από ένα μέλος της τοπικής κοινότητας των Εσκιμώων Ινουίτ, το οποίο κυνηγούσε φώκιες στην περιοχή, μια ημέρα μετά την εμφάνιση πάγου στο συγκεκριμένο τμήμα του Κόλπου.
Το σημείο όπου είχαν παγιδευτεί, απείχε περίπου 10 χλμ. από την ανοιχτή θάλασσα, με το CNN να μεταδίδει πως είναι πολύ πιθανό να πρόκειται για μέλη του ίδιου κοπαδιού.
«Κανείς μέχρι στιγμής δεν είχε δει φάλαινα τόσο βόρεια, μήνα Ιανουάριο», σημείωσε ο Christian Rampκ, συμπληρώνοντας πως στην περίπτωση που η τρύπα «πάγωνε», τότε οι φάλαινες θα πέθαιναν.
«Πραγματικά είναι σπαρακτικό να γίνεσαι μάρτυρας τέτοιων εικόνων, ωστόσο φαίνεται πως συμβαίνουν πιο συχνά απ’ ότι νομίζουμε», είχε πει ο ερευνητής του MICS.
Στη διάρκεια της επιχείρησης «Διέξοδος», ένα από τα τρία θαλάσσια θηλαστικά πέθανε, με τα υπόλοιπα να φθάνουν τελικά μέχρι την ανοιχτή θάλασσα ύστερα από τις συντονισμένες ενέργειες ενός σοβιετικού παγοθραυστικού και μιας κινητής σωστικής μονάδας αμερικανικής εταιρείας, τα μέλη της οποίας διατηρούσαν ανοιχτό το κομμάτι της θάλασσας που δεν είχε παγώσει, χρησιμοποιώντας αλυσοπρίονα και ειδικές συσκευές παραγωγής θερμότητας.
Διαβάστε επίσης:
Εγκλωβισμένο κοπάδι φαλαινών κάτω από τους πάγους στον Καναδά, Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 10 Ιανουαρίου 2013, 14:56
Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας