Το μπερδεμένο κουβάρι της Συρίας, περιπλέκει η τουρκική εμπλοκή ενώ κορυφώνεται με άγνωστα επακόλουθα η αναμέτρηση ΗΠΑ – Ρωσίας στην πετρελαιοφόρο περιοχή του Ντέιρ ελ Ζορ. Παράλληλα, την ένταση στην περιοχή φουντώνει και η επιμονή των αρχών του αυτόνομου κουρδικού βόρειου Ιράκ να πραγματοποιήσει το δημοψήφισμα για την ανεξαρτητοποίησή τους από την Βαγδάτη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Τουρκία παίζει σε πολλά «ταμπλό» εκμεταλλευόμενη την κρίση στη γειτονιά της. Μεγάλες τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις συνεχίζουν για πέμπτη ημέρα τις ασκήσεις τους στα σύνορα με το Ιράκ (με αφορμή το κουρδικό δημοψήφισμα), ενώ άλλες τουρκικές ετοιμάζονται να μπουν σε συριακό έδαφος.

O Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν το ξεκαθάρισε την Πέμπτη μιλώντας στη γενική συνέλευση του ΟΗΕ: «Η Τουρκία θα αναπτύξει στρατεύματα στην περιοχή του Ιντλίμπ, στη Βόρεια Συρία, βάσει της (αποκαλούμενης) συμφωνίας αποκλιμάκωσης», που επιτεύχθηκε με την Ρωσία και το Ιράν, τον περασμένο μήνα.

Οι ζώνες αποκλιμάκωσης στη Συρία, συμφωνήθηκαν ανάμεσα στην Τουρκία, το Ιράν και την Ρωσία και αναμένεται πως θα ολοκληρωθούν στην επίσκεψη του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν στην Άγκυρα, την επόμενη εβδομάδα, όπως διευκρίνισε ο Ερντογάν σε συνέντευξή του στο Reuters, από τη Νέα Υόρκη όπου βρισκόταν για την γενική συνέλευση του ΟΗΕ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως διευκρίνισε ο Τούρκος πρόεδρος, «οι ζώνες αποκλιμάκωσης αποτελούν ‘πολλά υποσχόμενη υπόθεση’ σύμφωνα με την οποία οι Ρώσοι θα διατηρούν την ασφάλεια γύρω από το Ιντλίμπ και η Τουρκία θα διατηρεί την Ασφάλεια μέσα στην περιοχή του Ιντλίμπ».

Και ο Τούρκος πρόεδρος πρόσθεσε: «To έργο δεν είναι εύκολο και με τον πρόεδρο Πούτιν θα εξετάσουμε τα επιπρόσθετα βήματα που θα πρέπει να γίνουν για να εξαλείψουμε τους τρομοκράτες μια και καλή και να αποκαταστήσουμε την ειρήνη».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παράλληλα, σε δηλώσεις του ο Ερντογάν έχει προειδοποιήσει την Ουάσινγκτον ότι η απόφασή της να εξοπλίζει του Κούρδους της Συρίας YPG να πολεμούν τους τζιχαντιστές στη Συρία, «πληγώνει τους συμμάχους των ΗΠΑ».

Στα σύνορα με το Ιράκ

Οι τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις έχουν πλημμυρίσει περιοχή που απέχει μόλις δύο χιλιόμετρα από την μεθοριακή πύλη Χαμπούρ με το Ιράκ, ενώ την ίδια ώρα Τουρκία, Ιράν και Ιράκ συμφώνησαν – σε συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών στη Νέα Υόρκη- να «λάβουν συντονισμένα μέτρα εναντίον της διεξαγωγής του δημοψηφίσματος ανεξαρτησίας της 25ης Σεπτεμβρίου που έχει προγραμματίσει η διακυβέρνηση των Κούρδων KRG, στο βόρειο Ιράκ.

Οι υπουργοί Εξωτερικών Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, Ιράν Javad Zarif και Ιράκ Ibrahim Jaferi, ανακοίνωσαν μετά την συνάντησή τους το βράδυ της 20ής Σεπτεμβρίου ανακοίνωσαν: «Εμείς οι υπουργοί Εξωτερικών Τουρκίας, Ιράν και Ιράκ, αφού εξετάσαμε τις εξελίξεις στην περιοχή μας σε τριμερή συνάντηση εκφράζουμε την έντονη αντίθεσή μας στην διεξαγωγή του δημοψηφίσματος της KRG».

Εναντίον της διεξαγωγής κουρδικού δημοψηφίσματος και η ΕΕ

H αρμόδια για τις εξωτερικές υποθέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης Φεντέρικα Μογκερίνι, ξεκαθάρισε πως η ΕΕ είναι αντίθετη στο σχηματισμό χωριστού κουρδικού κράτους στη Μέση Ανατολή.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν υποστηρίζει οποιαδήποτε ατζέντα που προβλέπει την ανεξαρτητοποίηση των Κούρδων –είτε στην Τουρκία είτε στο Ιράκ, είτε στη Συρία», δήλωσε η Μογκερίνι μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, χτες.

Συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας στην Άγκυρα

Σήμερα συνεδριάζει το ανώτατο κυβερνητικό συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας της Τουρκίας (MGK), υπό την προεδρία του Ερντογάν για να αποφασίσει τα μέτρα που θα λάβει η χώρα ενόψει της διεξαγωγής του κουρδικού δημοψηφίσματος στο Ιράκ.

Όπως είπε στους δημοσιογράφους ο πρόεδρος της Τουρκίας επιστρέφοντας από τη Νέα Υόρκη, τα μέτρα που θα αποφασισθούν «δεν θα είναι συνηθισμένα», αλλά δεν προχώρησε σε λεπτομέρειες.

Στο ανώτατο συμβούλιο MGK, εκτός από τον Ερντογάν συμμετέχουν, ο πρωθυπουργός Γιλντιρίμ, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, και οι υπουργοί Άμυνας και Εξωτερικών, μαζί με τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Hulusi Akar, και τους αρχηγούς Στρατού, Αεροπορίας και των Μυστικών Υπηρεσιών (ΜΙΤ).
Η Τουρκία και τον πρόεδρο Μπαρζανί της κουρδικής διακυβέρνησης του Ιντλίμπ στο βόρειο Ιράκ (κουρδική περιφερειακή κυβέρνηση – KRG βάσει του νέου ιρακινού συντάγματος) έχουν εδώ και δέκα χρόνια αναπτύξει διμερείς πολιτικο-οικονομικές σχέσεις.

Το ύψος των εμπορικών συναλλαγών έχει ξεπεράσει τα 8 δισεκατομμύρια ευρώ κυρίως με την αγορά πετρελαίου από τις κουρδικές περιοχές του Ιράκ και παρά τις αντιρρήσεις της κεντρικής κυβέρνησης στη Βαγδάτη.

Η μεθοριακή πύλη Χαμπούρ, αποτελεί έναν από τους πλέον πολυσύχναστους μεθοριακούς κόμβους στην περιοχή.

Σύνταξη: Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης