Προκλητικές βολές κατά της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν όσον αφορά στις έρευνες για υδρογονάνθρακες στην ανατολική Μεσόγειο.

Ο κ. Ερντογάν χαρακτήρισε «ριψοκίνδυνες» τις ενέργειες της Αθήνας και της Λευκωσίας, προειδοποιώντας πως η συμπεριφορά τους συνιστά «απειλή και κίνδυνο πρωτίστως για τις ίδιες».

Μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματός του, ο Τούρκος πρόεδρος υπογράμμισε πως η Άγκυρα δεν θα υποχωρήσει «ούτε στο ελάχιστο» από τις θέσεις της στην ανατολική Μεσόγειο ή σε οποιαδήποτε άλλη περιοχή.

Παράλληλα, κατηγόρησε την Ελλάδα και την Κύπρο πως προσπαθούν να επιβάλουν την οικονομική και πολιτική κυριαρχία τους σε ζώνες όπου δεν έχουν δικαιώματα, επαναλαμβάνοντας την πάγια στρατηγική της Τουρκίας να αμφισβητεί την κυριότητα επί περιοχών και τις θαλάσσιες ζώνες που απορρέουν από αυτήν.

«Θα υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας έως το τέλος» είπε, όπως μεταδίδουν το κρατικό πρακτορείο Anadolu και φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης.

Η τοποθέτηση Ερντογάν έρχεται έπειτα από τη δημοσίευση στον τουρκικό Τύπο διάφορων χαρτών οι οποίοι αναβιώνουν εκτενείς διεκδικήσεις της Άγκυρας στη Μεσόγειο, δίχως να λαμβάνουν υπ’ όψιν νησιά όπως το Καστελόριζο.

Φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης έχουν επίσης αναφερθεί στο ενδεχόμενο συνεννόησης της Άγκυρας με τη Λιβύη για κήρυξη Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, ώστε να προκληθούν εμπόδια σε ανάλογες διαπραγματεύσεις που εξελίσσονται ανάμεσα στην Ελλάδα και την Αίγυπτο.

Απάντηση του υπουργείου Εξωτερικών στις προκλητικές δηλώσεις Ερντογάν

Λίγες ώρες αργότερα, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, ανακοίνωσε τα εξής για τις δηλώσεις Ερντογάν:

«Οι τουρκικές προκλήσεις υπονομεύουν τη σταθερότητα της περιοχής σε μια κρίσιμη συγκυρία, καταδεικνύοντας την ένδεια νομικών επιχειρημάτων της Τουρκίας.Η Ελλάδα δεν πρόκειται να παρασυρθεί στις εξάρσεις επιθετικής ρητορικής της γείτονος. Αντιθέτως, ως παράγοντας σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή, θα συνεχίσει, σε συνεργασία με τους συμμάχους και εταίρους της, να υπερασπίζεται το διεθνές δίκαιο και τα αναφαίρετα δικαιώματά της.

Όποιες και αν είναι οι διαφορές τους, οι υπόλοιπες χώρες της Ανατολικής Μεσογείου αναγνωρίζουν ότι η ενέργεια πρέπει να αποτελεί γέφυρα διαλόγου και συνεργασίας στην περιοχή μας. Η Τουρκία, αντί να επιμένει στις απειλές και τις παράνομες διεκδικήσεις και αμφισβητήσεις της, οφείλει να ακολουθήσει την υπεύθυνη αυτή στάση».