Ο άνθρωπος που έχει αφιερώσει δύο ολόκληρες δεκαετίες της ζωής του για να εντοπίσει το τέρας του Λοχ Νες στη Σκωτία κατέληξε σε μια απάντηση, κάπως αποκαρδιωτική για τους λάτρεις των θρύλων και των μυστηρίων. Το 1991, ο Στήβεν Φέλντμαν πούλησε όλα του τα υπάρχοντα και χώρισε τη σύντροφό του, όχι για χάρη της αγαπημένης του ποδοσφαιρικής ομάδας όπως θα περίμενε κανείς, αλλά για να διαλευκάνει τον θρύλο του διάσημου τέρατος. Σχεδόν 25 χρόνια μετά υποστηρίζει ότι το τέρας του Λοχ Νες δεν είναι τίποτα περισσότερο από ένα μεγάλο γουλιανό.

Το μέγεθος του γουλιανού

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο 52χρονος επισημαίνει ότι οι γουλιανοί μπορούν να φτάσουν σε μήκος τα τέσσερα μέτρα και σε βάρος τα 400 κιλά. “Εισήχθησαν στη λίμνη κατά τη Βικτωριανή εποχή, πράγμα που εξηγεί τον λόγο που οι πρώτες μαρτυρίες της Νέσι, όπως ονομάζεται το τέρας, χρονολογούνται από τη δεκαετία του 1930, όταν δηλαδή τα ψάρια είχαν φτάσει στη φάση της ωρίμανσης.

Ο Στήβεν Φέλντμαν

Κάποτε υπήρχε ένας βιώσιμος πληθυσμός γουλιανών, αλλά πλέον πρέπει να έχουν απομείνει καναδυό, λέει και εκφράζει την άποψη ότι η Νέσση θα πάψει να υπάρχει. Με βεβαιότητα αποκλείει το σενάριο του προϊστορικού τέρατος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι απόψεις του βέβαια ενόχλησαν τους τοπικούς ξενοδόχους, οι οποίοι οφείλουν μεγάλο μέρος του ετήσιου τζίρου τους στο ανεξιχνίαστο μυστήριο της λίμνης.

Λίγα λόγια για τον γουλιανό

Ο γουλιανός είναι το πλέον μεγαλόσωμο ψάρι του γλυκού νερού της Ευρώπης. Είναι επίμηκες, χωρίς λέπια, με πρασινωπή ή μαύρη ράχη και ανοιχτόχρωμη κοιλιά.

Είναι σχετικά ανθεκτικό είδος και προτιμά περιοχές με λασπώδη πυθμένα. Την ημέρα παραμένει μέσα στη λάσπη ή κάτω από πέτρες, ενώ τη νύχτα κινείται προς αβαθή σημεία αναζητώντας την τροφή του. Έχει πεπλατυσμένο κεφάλι με τρία ζεύγη μουστάκια από τα οποία αυτά στο επάνω χείλος είναι πολύ μακριά. Είναι αδηφάγος, αρπακτικός, ικανός σε περιορισμένο χώρο να εξαφανίσει ολόκληρους ιχθυοπληθυσμούς.

Στο στάδιο του γόνου τρέφεται από ζωοπλαγκτόν, ενώ στα άλλα στάδια και μάλιστα από πολύ νωρίς τρέφεται με ψάρια, βατράχια και πολλές φορές ακόμη και με μικρά υδρόβια πουλιά και τρωκτικά. Λόγω της εύγευστης σάρκας του αποτελεί ψάρι σημαντικής εμπορικής αξίας.

Μεταξύ άλλων περιοχών της Ελλάδας, απαντάται στη λίμνη της Καστοριάς όπου έχουν ψαρευτεί γουλιανοί πάνω από 100 κιλά. Γεννάει τα αυγά του μετά το τέλος της άνοιξης, όταν η θερμοκρασία του νερού υπερβεί τους 18 βαθμούς Κελσίου, στα ρηχά νερά της λίμνης και σε περιοχές με πλούσια υδρόβια βλάστηση.

Πηγή: econews

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης