Κι αν κάποιος πίστευε ότι η κρίση θα πατάξει τη διαφθορά , το βασικό συμπέρασμα που προκύπτει από έρευνα είναι αντίθετο. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε στην Κύπρο, με τίτλο «Η κρίση αυξάνει τη διαφθορά», από την Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Μαρία Κραμβιά-Καπαρδή, τους συνεργάτες της στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου και την οργάνωση «Διαφάνεια Κύπρος» καθώς και τη συμβολή των φοιτητών του μαθήματος «Επιχειρηματική Ηθική» του ΤΕΠΑΚ.

Τα αποτελέσματα της έρευνας καταδεικνύουν ότι η διαφθορά στην Κύπρο θεωρείται από την μεγάλη πλειοψηφία των συμμετεχόντων (86%) ως ένα σοβαρότατο πρόβλημα και ότι παράλληλα θα αυξηθεί λόγο της οικονομικής κρίσης (79%). Η πλειοψηφία (93%) των ερωτηθέντων θεωρεί ότι η δωροδοκία ή και η κατάχρηση εξουσίας για προσωπικό όφελος υπάρχει και είναι διαδομένη περισσότερο στους πολιτικούς σε εθνικό επίπεδο, σε δεύτερο επίπεδο στους κρατικούς λειτουργούς που αναθέτουν δημόσιες προσφορές (92%) και τρίτο στην αστυνομία (90%). Στην περσινή πρώτη έρευνα ήταν η ίδια τριάδα αλλά σε διαφορετική σειρά

Σύμφωνα με τους ερευνητές η διαφθορά μπορεί να χωριστεί σε τέσσερις κατηγορίες, την σύγκρουση συμφερόντων, τη δωροδοκία, τα παράνομα φιλοδωρήματα και τον οικονομικό εκβιασμό. Τα πορίσματα της τελευταίας έρευνας του ΤΕΠΑΚ παρουσιάστηκαν στις 9 Δεκεμβρίου 2011, την καθορισμένη «Παγκόσμια Ημέρα κατά της Διαφθοράς». , παρουσιάστηκαν τα πορίσματα της 2ης έρευνας «Αντιλήψεις των Κυπρίων για την Διαφθορά στην Κύπρο» στο κτήριο της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου στην Λευκωσία.

Στην δεύτερη έρευνα μετείχαν 52% γυναίκες και 48% άντρες κι αυτή κάλυψε ηλικιακές ομάδες από 18 ετών μέχρι συνταξιούχους από τους οποίους 51% εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα, 16% στο δημόσιο, 24% δεν εργάζονται, ενώ 9% εργάζονται σε ημικρατικούς οργανισμούς.

Επιμέλεια: Κατερίνα Σεφερλή