Μετά από τεράστια αστυνομική επιχείρηση στην Καμπανία, τη Λάτσιο και την Τοσκάνη, στο πλαίσιο της εξάρθρωσης της μαφιόζικης φατρίας των Κοντίνι της Καμόρα, οι Αρχές προχώρησαν σε συνολικά 90 συλλήψεις και κατασχέσεις ακινήτων συνολικής αξίας περίπου 250 εκατ. ευρώ.

Για την ολοκλήρωση της επιχείρησης συνεργάστηκαν η Εθνική Γενική Διεύθυνση Καταπολέμησης της Μαφίας, οι Διευθύνσεις αρμόδιες για την καταπολέμηση της Μαφίας της Ρώμης, της Νάπολης και της Φλωρεντίας, καραμπινιέροι και η οικονομική αστυνομία. Τα ξημερώματα οι αστυνομικοί είχαν παραταχθεί έξω από μπαρ και πιτσαρίες στην ιταλική πρωτεύουσα που πιστεύεται ότι ανήκουν στη συμμορία. Ένα από τα εστιατόρια της μαφίας βρισκόταν μια ανάσα από το κτήριο του Κοινοβουλίου.


Σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο, οι εισαγγελείς που χειρίζονται την υπόθεση, δίνουν έμφαση σε δραστηριότητες όπως το ξέπλυμα βρόμικου χρήματος εκ μέρους μελών της Καμόρα, διαμέσου εταιρειών-βιτρινών με τυπικά νόμιμες δραστηριότητες. Ειδικότερα, δεδομένου, ότι πάνω από 10 άτομα που είχαν δεσμούς με τους Κοντίνι συνεργάστηκαν με τη Δικαιοσύνη, βοηθώντας τις Αρχές να ανακαλύψουν την εταιρεία – βιτρίνα στην περιοχή της Αρρενάτσια στη Νάπολη, την οποία η φατρία χρησιμοποιούσε ως πλυντήριο βρόμικου χρήματος, από εκεί και πέρα ήταν πιο εύκολο να φτάσουν στο δίκτυο τέτοιων επιχειρήσεων – μαϊμού σε Νάπολη, Ρώμη και Τοσκάνη. «Ίχνη» του δικτύου βρέθηκαν επίσης στη Μπολόνια και σε άλλες περιοχές.

Αστυνομική επιχείριση στη Νάπολη


Μεταξύ των συλληφθέντων, συγκαταλέγεται κι ένας υπάλληλος του υπουργείου Εσωτερικών. Ο 58χρονος Εντοάρντο Κοντίνι που θεωρείται ο αρχηγός της φατρίας κρατείται στη φυλακή του Τέρνι, ενώ ο 49χρονος κουνιάδος του Πάτρικ Μπόστι στο σωφρονιστικό κατάστημα της Πάρμας. Ο κατέχων επίσης ηγετική θέση στη φατρία, αποκαλούμενος και ως κυβερνήτης, ο 63χρονος Σαλβατόρε Μπότα είναι στο κατάστημα κράτησης της Νάπολης, ενώ η σύζυγός του Ρόζα Ντι Μούνο θεωρείται επίσης ότι «έτρεχε» τις εγκληματικές δραστηριότητες του Μπότα εν τη απουσία του. Χειροπέδες περάστηκαν και στον εγγονό του Μπότα, 31 ετών, ο οποίος αν και έχει καθαρό μητρώο, θεωρείται από τις Αρχές υπεύθυνος για τα δίκτυα πωλήσεων και είσπραξης των χρημάτων που προέρχονται από την παροχή «προστασίας» σε επιχειρηματίες, ενώ ήταν και ο ιδιοκτήτης αίθουσας χαρτοπαιξίας.

Συγγενικούς δεσμούς με τον αρχηγό της φατρίας, είχε και ο προφυλακισμένος 42χρονος Σαλβατόρε Μουσέλα και ο 53χρονος Αλφρέντο Λάμα. Ο πρώτος θεωρείται υπεύθυνος της διαχείρισης χώρων στάθμευσης στους σιδηροδρομικούς σταθμούς στην περιοχή της Καμπανίας και ο δεύτερος είχε στην αρμοδιότητα του τα οικονομικά και τραπεζικά θέματα και κατά πόσο μέσω αυτών μπορούσε να ξεπλυθεί χρήμα προερχόμενο από διακίνηση ναρκωτικών. Στο σπίτι του Λάμα βρέθηκαν 18 σακούλες χασίς άνω των 2 κιλών η κάθε μία.


Αυτοκτονία με άρωμα μαφίας

Την επιτυχία της αστυνομικής επιχείρησης επισκίασε η αυτοκτονία επιχειρηματία που φέρεται να έχει δεσμό με την ισχυρή φατρία της ναπολιτάνικης μαφίας. Ο 43χρονος Τζουζέπε Κρισταρέλι πήδηξε στο κενό από τον τέταρτο όροφο, όταν οι καραμπινιέροι έφτασαν στο σπίτι του επί της οδού Μπάνφι στη Ρώμη για να τον συλλάβουν.

Συγκεκριμένα, ο Κρισταρέλι στο θέαμα των αστυνομικών στο σπίτι του, είπε στους καραμπινιέρους ότι θέλει να πάει στην κουζίνα για να πιει ένα ποτήρι νερό. Αντ’ αυτού, άνοιξε το παράθυρο και πραγματοποίησε άλμα στο κενό.

Η εισαγγελία ανακοίνωσε ότι άνοιξε φάκελο για το θέμα και διερευνά τις συνθήκες κάτω από τις οποίες ο επιχειρηματίας ξέφυγε του ελέγχου των αστυνομικών, καταφέρνοντας να βάλει τέλος στη ζωή του.

Μετά την αυτοκτονία αναβλήθηκε και προγραμματισμένη συνέντευξη Τύπου της αστυνομίας για την πορεία των ερευνών κατά της Καμόρα.

Επιμέλεια: Μαριάννα Μαρμαρά